More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ ξύπνια βασιλοπούλα, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Η ξύπνια βασιλοπούλα, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Μια φορα κι έναν καιρό, όχι πολύ μακριά από εδώ, ήταν μια χώρα με τον βασιλιά, τη βασίλισσα, το παλάτι κι όλα τα σχετικά. Έτσι όπως συνηθίζεται στα παραμύθια, υπάρχει και μια βασιλοπούλα, όμορφη και ολίγον γκρινιάρα και κακομαθημένη. Η σκούφια της κρατάει από τη γενιά της Ωραίας Κοιμωμένης και γι αυτό φέρει το όνομα “Ωραία”. Η Βασιλοπούλα έχει πλέον βαρεθεί να ντύνεται, να στολίζεται και να… κοιμάται όρθια. Παραλείψαμε να σας αναφερουμε ότι σε αυτό το βασίλειο όλοι κοιμούνται όσο πιο πολύ μπορούν, ακόμα και όρθιοι.

    Τη βαρετή καθημερινότητα της Ωραίας έρχεται να ταράξει ένας συμπαθητικούλης νεαρός. Πέφτει κυριολεκτικά πάνω της, καθώς έχει χάσει τα γυαλιά του και δεν βλέπει ούτε τη μύτη του. Ο νεαρός δεν είναι πρίγκιπας, παρόλο που έτσι τον αποκαλεί η μαμά του. Η Ωραία λοιπον, δεν έχει την τύχη της προ-προ-προ γιαγιάς της. Μην ανησυχείται όμως το φιλί και ο γάμος δε θα λείψουν από την ιστορία, απλώς δεν ήρθε ακόμα η ώρα τους. Ο νεαρός, ο οποίος είναι βιβλιοπώλης και συλλέκτης σπάνιων βιβλίων, δίνει νόημα στη ζωή της Ωραίας χαρίζοντάς της βιβλία. Η κοπέλα πέφτει με τα μούτρα στο διάβασμα. Μάλιστα συμπαρασύρει το βασιλιά, τη βασίλισσα κι όλους τους υπηκόους της. Το παλάτι μετατρέπεται σε δανειστική βιβλιοθήκη. Σε λίγο καιρό δεν υπήρχαν πιο όμορφοι κι ευγενικοί, πιο αποφασιστικοί και πιο ξύπνιοι άνθρωποι από τους κατοίκους εκείνης της χώρας.

    Μερικές φορές, θα το έχετε παρατηρήσει, οι μικρές ιστορίες κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Αυτο συμβαίνει και με αυτό το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση. Η συγγραφέας αξιοποιώντας στοιχεία από γνωστά κλασικά παραμύθια, πλάθει μια ιστορία για την αξία του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας με χιούμορ και αλληγορίες. Η βασιλοπούλα που κοιμόταν όρθια, γίνεται ξύπνια όταν αρχίζει να διαβάζει. Κι είναι τόσο ξύπνια που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να φροντίσει να ¨ξυπνήσει” και τους υπηκόους της μετατρέποντας το παλάτι σε βιβλιοθήκη. Κι όταν έχει βρει το νόημα της ζωής της, έχει φτιάξει και την καριέρα της ως βιβλιοθηκονόμος, δε διστάζει να κάνει πρόταση γάμου στον νεαρό βιβλιοπώλη που της μύησε στη μαγεία του διαβάσματος. Πολλά στερεότυπα καταρρίπτονται σε αυτή την ιστορία που κινείται με συγγραφική άνεση μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού, προσφέρονταςαναγνωστική απόλαυση κι ένα χαμόγελο σε μόλις είκοσι μικρές σελίδες! Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου είναι επίσης ενδιαφέρουσα κυρίως ως προς την απόδοση των μορφών κι ευχάριστα πολύχρωμη, χωρίς φλύαρες υπερβολές. Αγοράζοντας το βιβλίο και εγκαθιστώντας δωρεάν την εφαρμογή GR code reader μπορείτε να απολαύσετε τη συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία.

    Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς περιμένοντας να δούμε βιβλιοθήκες να ιδρύονται στις πόλεις μας για να μεγαλώνουμε πιο ξύπνια παιδιά…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ξύπνια βασιλοπούλα
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Σειρά: Μικρές καληνύχτες
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 92
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-0243-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular