More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ πρώτη μου μυθολογία: Αφροδίτη η θεά της ομορφιάς του Φίλιππου Μανδηλαρά

    Η πρώτη μου μυθολογία: Αφροδίτη η θεά της ομορφιάς του Φίλιππου Μανδηλαρά

    Στην αρχή ήταν η θάλασσα και οι γλάροι,
    το κύμα, ο αφρός, ο ήλιος, το φεγγάρι.
    Και μέσα από τη θάλασσα αναδύθηκε ένα κοχύλι,
    στην αγκαλιά του έφερε μια κόρη όμορφη, να τη φιλάς στα χείλη
    “.

    Η κόρη με την ξεχωριστή ομορφιά, ήταν η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς που έχουν υμνήσει για το καλλος της διάφοροι καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Έγινε γνωστή για την ομορφιά της και για την συμβολή της στην έναρξη του Τρωϊκού πολέμου, καθώς εκείνη συμβούλεψε τον Πάρη να κλέψει την ωραία Ελένη από το βασιλιά  Μενέλαο. Η αρπαγή της ωραίας Ελένης στάθηκε η αφορμή να ξεσπάσει ένας πόλεμος που κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια.

    Το κείμενο με ομοιοκατάληκτα στιχάκια ανήκει στο Φίλιππο Μανδηλαρά και οι χιουμοριστικές εικόνες με λεζάντες στη Ναταλία Καπατσούλια. Η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς είναι το θέμα του 26ου τίτλου της σειράς “Η πρώτη μου μυθολογία” και περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις περιπέτειες της όμορφης θεάς. Η ομορφιά της ήταν το στοιχείο που έκανε τη θεά να ξεχωρίζει ανάμεσα στους θεούς και γνωστή από τη μυθολογία ως την θεά που επέλεξε ο Πάρης να δώσει το μήλο της Έριδας. Οι υποψήφιες ήταν τρεις,  η Ήρα, η θεά των θεών, η Αθηνά, η θεά της σοφίας και του πολέμου και η Αφροδίτη. Πάνω στο μήλο υπήρχε το σημείωμα “Στην ομορφότερη” και πράγματι δεν υπήρχε ομορφότερη από την Αφροδίτη θεά. Μάλιστα ήταν τόσο όμορφη που δημιουργήθηκε αναταραχή ανάμεσα στους θεούς για το ποιός θα την πάρει.

    Τη λύση έδωσε ο Δίας καθώς αποφάσισε να δώσει την όμορφη θεά στον Ήφαιστο, ενώ της χάρισε και μια ζώνη μαγική που κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στην απαράμιλλη ομορφιά της. Γρήγορα η Αφροδίτη συνειδητοποίησε τη δύναμη της ομορφιάς και μπλεχτηκε σε έρωτες με τον Άρη, Θεό του πολέμου, και άλλους πολλούς. Για χάρη της ο όμορφος Άδωνης έχασε τη ζωή του από τον ζηλιάρη Άρη που μεταμορφώθηκε σ’ άγριο χοίρο. Η Αφροδίτη πυροδότησε έρωτες και αγάπησε κια αγαπήθηκε πολύ κια είχε πάντα στο πλευρό της τον φτερωτό θεό τον Έρωτα.

    Την όμορφη θεά την τίμησαν πολύ στην αρχαία Ελλάδα, διάσημοι γλύπτες και ζωγράφοι την αποθανάτισαν ως την ιδανική γυναίκα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν έργα τέχνης όπως ” Η κρίση του Πάρη” απεικόνιση σε μελανόμορφο αγγείο “Η Αφροδίτη της Μήλου” που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου , “Η γέννηση της Αφροδίτης ¨του Ιταλού Μποτιτσέλι που αναπαριστούν τη θεά για ζωγραφική και πρόσθετες πληροφορίες για τη θεά Αφροδίτη. Φυσικά υπάρχει και η Αφροδίτη της Ναταλίας Καπατσούλια σε μια πιο σύχρονη εκδοχή της θεάς.

    Η συνεργασία Φίλιππου Μανδηλαρά και Ναταλίας Καπατσούλια είναι για ακόμη μια φορά παρούσα και συντελεί στην επιτυχία της σειράς. Από τα χέρια και των δυο στη σειρά αυτή έχουν περάσει δεκάδες θεοί, ήρωες και χαρακτηριστικοί μύθοι. Ενδεικτικά:
    Οι ήρωες και ημίθεοι Προμηθέας,Θησέας, Ηρακλής, Περσέας, Ιάσονας, Αχιλλέας και Έκτορας. Οι θεοί Διόνυσος, Απόλλωνας, Αθηνά, Άρτεμις, Ερμής, Δήμητρα (και Περσεφόνη) και σχεδόν όλοι οι γοητευτικοί μύθοι του αρχαίου ελληνικού κόσμου: Ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, Η θυσία της Ιφιγένειας, Ο Δούρειος Ίππος, Δαίδαλος και Ίκαρος, Ο βασιλιάς Μίδας, Ο Φαέθοντας και το άρμα του Ήλιου, Το κουτί της Πανδώρας, Η Πύρρα και ο Δευκαλίωνας κ.α. Τα παιδιά αποκτούν μια πλήρη εικόνα των μύθων με ωραίους, λιτούς στίχους που αποτυπώνονται στο μυαλό και μπορούν να γίνουν δραματοποίηση στην τάξη.

    Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, τα οποία έρχονται σε μια πρώτη επαφή με την ελληνική μυθολογία μέσα από έμμετρο χιουμοριστικό κείμενο και την πρωτότυπη εικονογράφιση. Μια καινούργια, πρωτότυπη σειρά που καταφέρνει να μυήσει τους μικρούς μας φίλους στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Η σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και έχει αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς
    Σειρά: Η πρώτη μου μυθολογία
    Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN: 978-960-569-668-9
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular