More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ σιωπηλή ασθενής, του Alex Michaelides (μετ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ)

    Η σιωπηλή ασθενής, του Alex Michaelides (μετ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ)

    Μόνο εκείνη γνωρίζει τι συνέβη…

    Μόνο εγώ μπορώ να την κάνω να μιλήσει…

    Δυο καρέκλες κενές, σιωπηλές, άχρωμες. Ένα ρίγος σε διαπερνά και σε κάνει να αναρωτηθείς. Ποια είναι εκείνη που γνωρίζει και ποιος είναι αυτός που μπορεί να της εκμαιεύσει την αλήθεια; Η απόλυτη σιωπή είχε αρχίσει ήδη να παρουσιάζει τις πρώτες ρωγμές, πριν ακόμα ανοίξεις το βιβλίο, κοιτώντας μόνο το εξώφυλλο.

    Αμίλητη όμως στέκει, ποιος ο λόγος;

    ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΑΛΚΗΣΤΙΣ

    Ο συγγραφέας από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, πολύ έξυπνα μας παραθέτει το ερώτημα του, μέσα από τα λόγια του Ευριπίδη από την τραγωδία του “Άλκηστις”. Μια ιστορία που μιλά για την ολοκληρωτική αγάπη δυο νέων -της Άλκηστης και του Άδμητου- την αυτοθυσία, το θάνατο, την αναγέννηση και τη σιωπή… που θα σε παρασύρει και θα θελήσεις να μάθεις την απάντηση.

    14 Ιουλίου

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ.

    Δεν είναι αλήθεια. Ίσως ξέρω κι απλώς δεν θέλω να το παραδεχτώ στον εαυτό μου.

    Δεν ξέρω καν πώς να το πω – αυτό που γράφω… Ποτέ μου δεν ένιωθα τόσο άνετα με τις λέξεις – σκέφτομαι πάντα με εικόνες, – εκφράζομαι με πίνακες, οπότε δεν θα άρχιζα να γράφω εδώ αν δεν ήταν ο Γκάμπριελ…

    Η Αλίσια Μπέρενσον ήταν τριάντα τριών ετών όταν σκότωσε τον άντρα της. Ήταν εφτά χρόνια παντρεμένοι. Ήταν και οι δυο καλλιτέχνες – η Αλίσια ζωγράφος και ο Γκάμπριελ πασίγνωστος φωτογράφος μόδας. Η ζωή τους ήταν φαινομενικά τέλεια. Ζούσαν σε ένα μεγάλο σπίτι, με θέα το πάρκο, σε μια από τις πιο όμορφες συνοικίες του βορειοδυτικού Λονδίνου. Τη μέρα της 25ης Αυγούστου, όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, η Αλίσια προετοιμαζόταν για την επικείμενη έκθεσή της και ο Γκάμπριελ έλειπε μέχρι αργά σε μια φωτογράφιση. Όμως στις 11:35 μ.μ. όλα θα αλλάξουν και η σιωπή θα καλύψει τα πάντα.

    Η Αλίσια θα βρεθεί ασάλευτη, κοκαλωμένη – ένα άγαλμα σκαλισμένο σε πάγο, με μια περίεργη, φοβισμένη έκφραση στο πρόσωπό της, λες και αντιμετώπιζε έναν αόρατο τρόμο. Δίπλα της, ένα όπλο πεταμένο στο πάτωμα και λίγο πιο πέρα, τυλιγμένος στις σκιές, ο Γκάμπριελ.

    Η Αλίσια δεν ξαναμίλησε ποτέ. Έκανε όμως μια δήλωση. Έναν πίνακα, μια αυτοπροσωπογραφία. Ο τίτλος του… ΑΛΚΗΣΤΗ.

    Αυτός που έχει μάτια για να βλέπει και αυτιά για να ακούει ίσως πείσει τον εαυτό του πως κανένας θνητός δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό, Αν τα χείλη του παραμένουν σιωπηλά, φλυαρεί με τα ακροδάχτυλά του, η προδοσία στάζει από κάθε πόρο του κορμιού του.

    Ζίγκμουντ Φρόιντ, Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση.

    Ο ιατροδικαστικός ψυχοθεραπευτής Θίο Φέιμπερ θα θελήσει να βοηθήσει την Αλίσια να πει την ιστορία της. Πιστεύει πως μόνο εκείνος μπορεί να την κάνει να μιλήσει. θέλει να ξεδιπλώσει το μυστήριο του περιβόητου εγκλήματος και την αιτία της σιωπής της. Γρήγορα όμως θα ανακαλύψει ότι τίποτα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο φαίνεται και θα παρασυρθεί σε αλλόκοτα μονοπάτια που ίσως δεν είναι έτοιμος να διαβεί.

    Ο Alex Michaelides, αφού μας απαλλάσσει από την ανακάλυψη του δράστη, ξεδιπλώνει αργά και μεθοδικά το κουβάρι της πλοκής του, παρουσιάζοντας τις εμμονές και τις πιο βαθιές σκέψεις των ηρώων του, βάζοντάς τους να ισορροπήσουν μεταξύ φωτός και σκότους, μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, αγάπης και μίσους, πραγματικότητας και φαντασίας. Δυο παράλληλες πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, αυτή του Θίο και εκείνη της Αλίσια – μέσω του ημερολογίου της καθώς και ο λιτός- χωρίς περίπλοκες περιγραφές – λόγος του, κάνουν την αφήγησή του ενδιαφέρουσα.

    Ο συγγραφέας συνθέτει μια σύγχρονη τραγωδία με πρωταγωνίστρια μια άλλη Άλκηστη και ακολουθώντας τα βήματα του Χίτσκοκ δημιουργεί έντονες σκηνές γεμάτες αγωνία, εστιάζοντας στα συναισθήματα των ηρώων του.

    Κι εκεί που νομίζεις πως το μυστήριο πλησιάζει στη λύση του, η Αγκάθα Κρίστι κρυφοκοιτάζοντας τους ήρωες αλλά κι εσένα, σου ψιθυρίζει πως μέχρι το τέλος όλα μπορούν να αλλάξουν.

    Είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι μέσα μας. Καλύτερα να βυθιστείς στη σιωπή…

    Η σιωπηλή ασθενής αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο του Alex Michaelides, ο οποίος καταφέρνει να μας πείσει πως δεν είναι μόνο καλός σεναριογράφος αλλά και αξιόλογος μυθιστοριογράφος. Το βιβλίο κατάφερε να ανέβει στο Νο1 Best Seller της Λίστας των New York Times και να παραμείνει για 15 εβδομάδες στο Top 10. Έχει μεταφραστεί ήδη σε 44 χώρες και αναμένεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

    Ένα βιβλίο από τον Alex Michaelides και τις Εκδόσεις Διόπτρα με τόση σιωπή που καταφέρνει να δημιουργήσει εκκωφαντικό θόρυβο.

    * Το βιβλίο παρουσίασε η Κατερίνα Γούδα

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Η σιωπηλή ασθενής
    Τίτλος πρωτοτύπου: The silent patient
    Συγγραφέας: Alex Michaelides
    Επιμέλεια Κειμένου: Μαρία Οικονομίδου
    Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Απρίλιος 2019
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Ελένη Οικονόμου, Εκδόσεις Διόπτρα
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας, Εκδόσεις Διόπτρα
    Σελίδες: 440
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-605-756-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular