More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Άρτεμις Πρόβου)

    Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Άρτεμις Πρόβου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ζωή.
    Ίντιρα Γκάντι

    Τρίτο βιβλίο για τη σειρά Σε καταλαβαίνω που επιμελείται η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και για ακόμα μια φορά έχουμε μια προσεγμένη ιστορία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Χόλι έμενε στον Νότιο Πόλο μαζί με τη μαμά, τον μπαμπά της και άλλους 183 πιγκουίνους. Αγαπούσε τα πρωινά, τα παιχνίδια στο χιόνι, τα μεσημέρια με τις πιατέλες με τα ψάρια, τα βράδια στο φεγγαρόφωτο. Αλλά μια μέρα ο μπαμπάς ανακοίνωσε κάτι δυσάρεστο. «Τα ψάρια εδώ είναι πλέον λίγα και δεν φτάνουν για όλους . Θα πρέπει να φύγω, Χόλι. Να ψάξω αλλού για φαγητό. Θα είσαι όμως πάντα κοντά μου». Η Χόλι αναρωτήθηκε εύλογα: «Αφού θα είμαι εδώ, πώς θα είμαι και με τον μπαμπά μου;». Αμέσως βρήκε τη λύση. Μέσα σε ένα κόκκινο σακίδιο έβαλε τα πολύτιμά της: ένα βιβλίο, ένα κουβερτάκι, μια χούφτα καραμέλες. Όμως δεν της έφταναν. Αγαπούσε κι άλλα πράγματα. Τις τουλίπες, το χιόνι, τη μυρωδιά της σαρδέλας.Όλη νύχτα ετοίμαζε το σακίδιό της.

    Το επόμενο πρωί, ο μπαμπάς τους χαιρέτησε έναν έναν. «Αυτό είναι για σένα», είπε στον μπαμπά της και του έδωσε το κόκκινο σακίδιο. Ταξίδεψε για ώρες πάνω σε ένα κομμάτι πάγο, με τη βαλίτσα του και το κόκκινο σακίδιο, ώσπου έφτασε στον προορισμό του. Και τώρα; Πώς είναι να ζεις μακριά από την οικογένειά σου; Και μακριά από τον μπαμπά σου;

    Εστιάζοντας

    Οικονομική δυσπραγία, απόγνωση, έλλειψη επαρκών αποθεμάτων, ήτοι αδυναμία εύρεσης των πόρων συντήρησης της οικογένειας και ο μπαμπάς αναγκάζεται να μεταναστεύσει προς εύρεση φαγητού (ή εργασίας όπως θα το θέταμε για τους ανθρώπους). Σημείωση πρώτη: εξαίρετη και μεστή τοποθέτηση του ζητήματος/κεντρικού γεγονότος από τη συγγραφέα (παρατέθηκε παραπάνω η φράση του μπαμπά). Σημείωση δεύτερη: Άγχος του παιδιού, λύπη για τον επερχόμενο αποχωρισμό, αγωνία για το πως η αγάπη θα συνεχίσει να υπάρχει από απόσταση. Πάλι πολύ σωστά δομημένη αποτύπωση των έντονων συναισθημάτων αποχωρισμού, δίχως μελό εκβιασμούς. Σημείωση τρίτη: ωραιότατο εύρημα το κόκκινο σακίδιο που το μικρό πιγκουινάκι γέμισε με αγάπη για τον μπαμπά του, για να τον συνοδεύει στα ξένα. Εκεί, στο τέλος, περίμενα μια μεγαλύτερη ανατροπή που θα ολοκλήρωνε ένα εξαιρετικό βιβλίο για ένα σύγχρονο και συχνά απλησίαστο για τους συγγραφείς θέμα, το οποίο διαχειρίζεται εξαίρετα σε όλα τα σημεία η συγγραφέας.

    Συμπυκνωμένες αποτυπώσεις της ζωής των πιγκουίνων στον Νότιο Πόλο, δίχως αγχωτικά καρτέρια για διανομή γνώσης, όμορφη η επιλογή της ανάδειξης της σχέσης παιδιού-πατέρα που υστερούσε στα βιβλία περασμένων δεκαετιών, αλλά πλέον αναδεικνύεται με δυνατά βιβλία, δουλεμένος λόγος.

    Η σειρά βιβλίων Σε καταλαβαίνω για σημαντικά και ευαίσθητα θέμα περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα βιβλία:

    * Ο Νόλαν μετράει τα αστέρια
    * Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του
    * Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

    Για αναγνώστες από 3-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφος: Άρτεμις Πρόβου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2023
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Σελιδοποίηση: Μαίη Σταθοπουλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 25 X 25
    ISBN:
    978-618-220-224-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular