More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ ωραία ταξιδεμένη, της Κρυσταλλένιας Γαβριηλίδου (εικ.: Έφη Κοκκινάκη)

    Η ωραία ταξιδεμένη, της Κρυσταλλένιας Γαβριηλίδου (εικ.: Έφη Κοκκινάκη)

    Άραγε γνωρίζει κανείς τι απέγινε η Ωραία Κοιμωμένη; Η συγγραφέας Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου μας αποκαλύπτει την δική της εκδοχή για την Ωραία Κοιμωμένη, που όταν μεγάλωσε κι αφού είχε χορτάσει ύπνο φυσικά σκέφτηκε τον ύπνο της να αξιοποιήσει. Να γυρίσει όλο τον κόσμο και να γίνει η Ωραία Ταξιδεμένη.

    Σε κάθε ταξίδι της έχει και μια αποστολή. Να αγκαλιάσει ένα αστέρι και να φτιάξει ένα νέο κόσμο με ένα φωτεινό ουρανό από αστέρια. Κάθε αστέρι και μια μοναδική ευχή ενός παιδιού…

    Στο δρόμο της θα συναντήσει ένα μικρό αγόρι, τον Απέριττο, ο οποίος δεν του έλειπε τίποτα κι ήταν ευτυχισμένος με τα λιγοστά που διέθετε κι ας φορούσε σκισμένα ρούχα. Μα τι ευχή να κάνεις για κάποιον που είναι ευγνώμων με όσα έχει; “Μακάρι όλου του κόσμου τα παιδιά να παίρνουν παράδειγμα από εκείνον”.

    Σε κάποιο άλλο ταξίδι θα συναντήσει ένα κοριτσάκι να κλαίει, την Αγκαλένια και ανακαλύπτει ότι εκείνο που της λείπει περισσότερο είναι οι γονείς της. Μα κάθε παιδί από τη μια ως την άλλη άκρη της γης χρειάζεται την προσοχή και την αγάπη των γονιών του. Ο τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις αναγκάζουν τους γονείς να δουλεύουν όλη μέρα. Η ευχή ήταν ξεκάθαρη “ Όλου του κόσμου τα παιδιά να έχουν την προσοχή και την αγάπη που τους αξίζει”

    Κάπου υπάρχει ένα μέρος ονειρικό κάτι σαν τη χώρα των θαυμάτων και εκεί συνάντησε η Ωραία Ταξιδεμένη την Αλίκη και της εκμυστηρεύτηκε ότι εκείνο που της έλειπε ήταν παραμύθια που την πραγματικότητα συναντούν. Εκεί όλα μοιάζουν σαν όνειρο που γίνεται αλήθεια όταν ξυπνάς.

    Αυτή ήταν και η ευχή της Αλίκης  που το βαφτιστικό της όνομα “Ονειρεμένη”

    Όμως η ζωή δε μοιάζει πάντα με παραμύθι… έχει και την άσχημη πλευρά της. Μια πόλη με τείχη για σύνορα κι ένα κορίτσι, η Πολύχρωμη που αναζητά έναν καλύτερο κόσμο όπου όλα τα χρώματα θα έχουν θέση και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις.

    Η Ταξιδεμένη θα συναντήσει στο δρόμο της μικρά παιδιά να παίζουν ανέμελα σ΄ένα λιμάνι που να τους χωράει όλους και να μην διώχνει τα παιδιά της.

    Αν ένας κόσμος γεννιόταν από την αρχή θα είχε μια ζεστή αγκαλιά για όλου του κόσμου τα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου και τους αξίζει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Να φτιάξουν ένα νέο κόσμο από την αρχή που να τους χωράει όλους και να μην κάνει διακρίσεις σε πλούτη και φτώχεια, σε χρώμα και τόπο, μα έχει μια ζεστή αγκαλιά για όλου του κόσμου τα παιδιά αλλά και για όσους αισθάνονται στην καρδιά παιδιά

    Η Ταξιδεμένη μαζεύει αστέρια στο διάβα της από τις ευχές των παιδιών και φτιάχνει ένα κόσμο με αστέρια φωτεινό, σχεδόν ιδανικό…

    Όμως ποια ήταν η δική της κρυφή επιθυμία;

    Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης ανακαλύπτει όνειρα και επιθυμίες παιδιών και γίνεται κι ο ίδιος παιδί ξανά. Γιατί ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών μοιάζει ονειρεμένος, ένας κόσμος χωρίς διακρίσεις, μοιάζει μια ζεστή αγκαλιά που χωρά όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου χρώματος, μακριά από πολέμους μίση και ρατσισμό. Η αγνή καρδιά των παιδιών κρύβει την αληθινή αγάπη και τη αθωότητα και υπόσχεται έναν καλύτερο κόσμο. Ένα αλληγορικό παραμύθι γραμμένο με πολλή αγάπη για τις αξίες ,τα ιδανικά στη ζωή που θέτουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο κόσμο.

    Η εικονογράφηση με απαλές αποχρώσεις και λιτές γραμμές συνοδεύουν αρμονικά το κείμενο με ονειρικά στοιχεία και φιγούρες να ίπτανται στον έναστρο ουρανό. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα αλφαβητάρι με φράσεις που αποτελούν στάση ζωής για την Ωραία Ταξιδεμένη και αποτελούν την πυξίδα της: “Αγάπησε τον εαυτό σου, Βάλε μπροστά τα θέλω σου, Γνώρισε τους ανθρώπους δίπλα σου…

    Ένα παραμύθι για να ταξιδέψετε και να αποδράσετε από την καθημερινότητα σ’ έναν κόσμο ονειρικό… παραμυθένιο!

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ωραία ταξιδεμένη
    Συγγραφέας: Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου
    Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Φεβρουάριος 2020
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-313-4

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular