More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοί"Θα ήθελα στο σχολείο να κάνουμε πιο δημιουργικά πράγματα": συνέντευξη της Άρτεμις...

    “Θα ήθελα στο σχολείο να κάνουμε πιο δημιουργικά πράγματα”: συνέντευξη της Άρτεμις Καλαντζάκου

    Σήμερα το elniplex φιλοξενεί μια διαφορετική συνέντευξη από ένα αξιαγάπητο και δημιουργικό πλάσμα. Η καλεσμένη μας παίζει τένις, κάνει ιστιοπλοΐα και της αρέσει να δημιουργεί μικρές ταινίες… Κι είναι μόλις δέκα ετών!  Η Άρτεμις Καλαντζάκου, μαθήτρια του  Δημοτικού Σχολείου Τύμβου Μαραθώνα, συμμετειχε στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας κι απέσπασε ειδική μνεία για την ταινία της “Ο γύρος του κόσμου”.
    Συνέντευξη
    στη Μαίρη Μπιρμπίλη.

    Άρτεμις, συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και φυσικά για τη διάκρισή σου! Αλήθεια πίστευες ότι η ταινία σου θα πάρει κάποιο βραβείο;  
    Όχι, έστειλα την συμμετοχή μου στην Camera Zizanio  με σκοπό να ταξιδέψω στο Φεστιβάλ, να ζήσω την εμπειρία, να γνωρίσω παιδιά  από όλο τον κόσμο στα οποία αρέσει όπως και σε εμένα να παίζουν με την κάμερα και να δημιουργούν μικρά βίντεο, ταινιούλες, animation. Ήθελα να λάβω μέρος σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για να μάθω τα μυστικά του βίντεο!

    Ποιος σου μίλησε γι αυτό το φεστιβάλ;
    Πρώτη φορά άκουσα για την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio από τον φίλο μου τον Πέτρο, ο οποίος συμμετείχε πέρσι στο Φεστιβάλ με την δικιά του ταινιούλα. Αλλά δεν μου πέρασε τότε ακόμα η ιδέα να λάβω μέρος.

    Τελικά ποιος σε παρότρυνε να λάβεις μέρος;
    Η ιδέα γεννήθηκε στης διακοπές, το καλοκαίρι που μας πέρασε, από τον οικογενειακό μας φίλο, τον κύριο Κλέωνα που γνώριζε για το Φεστιβάλ Ολυμπίας αλλά ήξερε και το χόμπυ μου να γυρίζω μικρά βίντεο.

    Μίλησέ μας για την ταινία σου. Αν δεν κάνω λάθος πρωταγωνιστεί ένα σαλιγκάρι…
    Την ταινία μου την ονόμασα “Ο γύρος του κόσμου”. Είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο “Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”, του Ιούλιου Βέρν.  Την έφτιαξα πέρσι την άνοιξη, την εποχή που είχαμε πολλά σαλιγκάρια στην αυλή μας. Ήμουν μόνη στο σπίτι και δεν είχα παρέα για να παίξω. Έτσι, βρέθηκα να παίζω με ένα σαλιγκάρι.
    Η ιστορία είναι η εξής: Ο Γκάρυ, το σαλιγκαράκι ξεκινάει το ταξίδι του από την Ελλάδα, κάνει το γύρο του κόσμου (πάνω σε πολιτικό χάρτη) και επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα σε περίπου 2 λεπτά!

    Έχεις δημιουργήσει κι άλλες ταινίες; Γιατί επέλεξες να στείλεις αυτή στο Φεστιβάλ;
    Ο, ναι! Μόνη μου και με φίλους. Έτσι παίζουμε και περνάμε όμορφα! Πέρσι μάλιστα γυρίζαμε κάθε εβδομάδα Δελτία  Ειδήσεων (και στη νοηματική γλώσσα) με νέα από το σχολείο μας. (Γέλια) Τώρα που το σκέπτομαι, ήταν τέλεια! Γελάγαμε πολύ! ” Ο γύρος του κόσμου” πάντως ήταν και παραμένει η αγαπημένη μου δημιουργία!

    Μίλησέ μας για αυτή την εμπειρία, το κλίμα, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Τι θα κρατούσες και τι θα άλλαζες;
    Πέρασα πολύ καλά στο Φεστιβάλ. Είχαν έρθει παιδιά από 40 χώρες και με κάποιους από αυτούς γίναμε φίλοι. Έμαθα πολλά καινούρια πράγματα που έχουν να κάνουν με εικόνα και είδα πάρα πολλές ταινίες! Ταινίες που έφτιαξαν παιδιά μόνα τους είτε ως ομάδα. Κάποιες μου άρεσαν πολύ!

    Ποιές ταινίες ξεχώρισες και γιατί;
    Ξεχώρισα τρεις ταινίες. Η πρώτη είναι “Το Ντουλάπι”, αδερφοί Αλεξόπουλοι, Ελλάδα. Σε ένα ντουλάπι ζουν κάποια παιχνίδια και μια μέρα αποφασίζουν να αποδράσουν. Η δεύτερη ταινία που ξεχώρισα είναι Το όνειρο του Ζωρζ, Toby Liittle, UK. Το θέμα της είναι ένα ταξίδι στο φεγγάρι. Και η τρίτη ταινία που μου άρεσε έχει τίτλο “Είμαι ο πιο δυνατός”. Την έφτιαξε κάποιο σχολείο της Ιταλίας. Ένας λύκος ρωτάει τα μικρά ζωάκια στο δάσος, ποιος είναι πιο δυνατός από όλους. Περιμένει να ακούσει ότι είναι αυτός ο πιο δυνατός αλλά όλα τα παιδάκια απαντάνε: H μαμά μου!

    Θα παρότρυνες κάποιον φίλο  ή φίλης σου να λάβει μέρος;
    Ναι, βέβαια ! Σε φίλους μου στους οποίους αρέσει να ασχολούνται με βίντεο! Και φέτος, δεν πήγα στο Φεστιβάλ μόνη μου. Είχε έρθει μαζί μου ο φίλος μου ο Ιάσονας με την δικιά του ταινιούλα. Μια κωμωδία με τίτλο: “Πέρρυ ο ναυαγός”, που είναι ιστορία ενός παιδιού που θέλει να κατασκευάσει μια βάρκα αλλά του τυχαίνουν διάφορες αναποδιές. Επίσης  θα ήταν ωραίο να συμμετάσχουμε του χρόνου σαν σχολείο!

    Άρτεμις, το σενάριό σου είναι έξυπνο κι ευρηματικό! Πιστεύεις ότι το σχολείο δημιουργεί τις προυποθέσεις και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά της ηλικίας σου να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους;
    Δεν ξέρω. Ίσως θα ήθελα να κάνουμε παραπάνω πράγματα. Για παράδειγμα γνώρισα στο Φεστιβάλ παιδιά από άλλες χώρες που μαθαίνουν την τέχνη του κινηματογράφου στα σχολεία τους. Θα ήθελα να έχουμε και εμείς τέτοια ευκαιρία. Πέρσι μου άρεσε που εκδίδαμε εφημερίδα με την τάξη μας, θα μου άρεσε να το συνεχίζουμε. Γενικά να κάναμε ποιο πολλά δημιουργικά πράγματα.

    Ποια είναι η ευχή σου για το 2017;
    Θα ήθελα το 2017 να σταματήσουν πόλεμοι και όλοι οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι

    Άρτεμις, ευχαριστούμε θερμά! Ήταν τιμή και χαρά να σε φιλοξενήσουμε στον εκπαιδευτικό μας ιστότοπο!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular