More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΙστορίες με τη Λιλίκα, του Ζιλμπέρ Ντελαέ (εικ.: Μαρσέλ Μαρλιέ)

    Ιστορίες με τη Λιλίκα, του Ζιλμπέρ Ντελαέ (εικ.: Μαρσέλ Μαρλιέ)

    Ο εκδοτικός οίκος Casterman πρχωρά το 1954 στην έκδοση του πρώτου βιβλίου με ηρωίδα την Λιλίκα, την Martine όπως λεγόταν στα Βελγικά και ήταν για την ακρίβεια το επίθετό της, δημιουργία της φαντασίας του Ζιλμπέρ Ντελαέ. Ο 30χρονος τότε συγγραφέας πήγε τα πρώτα του χειρόγραφα στους εκδότες και έκτοτε μέτρησε πολλά βιβλία με ηρωίδα τη Λιλίκα, μερικες δεκάδες μεταφράσεις σε γλώσσες όλου του κόσμου, κάμποσα εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον πλανήτη και ένα αναμφίβολα εκδοτικό φαινόμενο με το οποία μεγάλωσαν όλες οι μεταπολεμικές γενιές μέχρι και τη δεκαετία του 1980′.

    Πρόκειται για απλές ιστορίες, με λιτή πλοκή που τοποθετούνται συνήθως σε κάποιο διαφορετικό μέρος κάθε φορά: στη θάλασσα, στο βουνό, στο δάσος, στο θέατρο, στο αγρόκτημα, στην κουζίνα.

    Οι περιπέτειες της Λιλίκας και του σκυλάκου της, του περίφημου Παταπούφ, είναι ευκολοδιάβαστες, ενώ η εικονογράφηση είναι απολύτως ρεαλιστική και φωτογραφική, φανερώνοντας ουσιαστικά την εκκίνηση της εικονογραφικής προσέγγισης των παιδικών βιβλίων, που έκτοτε εξελίχθηκε πολύ και καλλιτέχνησε ακόμη περισσότερο. Που σημαίνει ότι ένα σημερινό picture book με τέτοια εικονογράφηση θα θεωρηθεί ασφαλώς παρωχημένης αντίληψης. Αλλά τώρα μιλάμε για 40-50 χρόνια πριν. Και τα μέτρα αλλάζουν.

    Οι σημερινοί -άρηδες (40-, 50-, 60άρηδες) θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν. Εκείνα τα παλιά μεσημέρια με τη Λιλίκα να τους ταξιδεύει. Τα σημερινά παιδιά, μέσα από τις ρετρό αυτές ιστορίες θα δουν τις περιπέτειες με τις οποίες ψυχαγωγήθηκαν παιδιά άλλων εποχών, τελείως διαφορετικών από τη δική τους.

    Η 10χρονη Λιλίκα με τις απλές περιπέτειές της έγιναν αγαπητα σε μια εποχή που το παιδικό βιβλίο, το picture book για την ακρίβεια, ήταν εξαιρετικά μικρής παραγωγής, με τα κόμικ να είναι δημοφιλέστερα και από τα βιβλία.

    Ο παρών τόμος από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος περιλαμβάνει τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες της Λιλίκας: “Η Λιλίκα στη θάλασσα” (Martine à la mer, 1956), “Η Λιλίκα μαθαίνει χορό” (Martine petit rat de l’opéra, 1972) και “Η Λιλίκα μαθαίνει ποδήλατο” (1971).

    Η πρώτη ιστορία της Λιλίκας ήταν το “Martine à la ferme” (Η Λιλίκα στο αγρόκτημα). Ακολούθησαν 59 ακόμη βιβλία που πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Όταν ο συγγραφέας Ζιλμπέρ Ντελαέ πέθανε το 1997, τις ιστορίες της Λιλίκας συνέχισε να γράφει ο γιος του εικονογράφου, Ζαν Λουί Μαρλιέ. Με το θάνατο και του εικονογράφου, Μαρσέλ Μαρλιέ, το 2011, η σειρά έλαβε τέλος. Το τελευταίο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν το Martine et le prince mystérieux (Η Λιλίκα και ο μυστηριώδης πρίγκιπας, 2010). Μια ολόκληρη εποχή έσβησε τα φώτα νέον που αναβόσβηναν περίπου 60 χρόνια, και παρέδωσε τη σκυτάλη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ιστορίες με τη Λιλίκα
    Συγγραφέας: Ζιλμπέρ Ντελαέ
    Εικονογράφηση: Μπράιαν Μίλερ
    Μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Απρίλιος 2016
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-569-563-7
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular