More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλία γνώσεωνΙστορίες που τις είπε η Θάλασσα, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    istories-pou-tis-eipe-i-thalassa_cover

    Το 2014 ένα ακόμα ιστορικό παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου και της Ίριδας Σαμαρτζή βραβεύεται. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο 2013 Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Αυτή τη φορά σε ρόλο αφηγητή βρίσκουμε τη θάλασσα με την άλλοτε ανταριασμένη κι άλλοτε μουρμουριστή “φωνή” της. Το πρώτο της κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον Ηρόδοτο και τις ιστορίες του. Τις ιστορίες που δεν χόρταινε να ακούει σαν παιδί, αλλά και να αφηγείται σαν ενήλικας. Και τις έλεγε τόσο όμορφα τις ιστορίες του ο Ηρόδοτος που “η κλωστή που έβγαινε από το στόμα του δεν ήταν μόνο κόκκινη. Ήταν και χρυσή και αργυρή και γαλανή και πράσινη και μαύρη”.

    Ακολουθεί Το όνειρο του γυρισμού, η γνωστή Κάθοδος των Μυρίων. Περιγράφεται ο φριχτός πόλεμος ανάμεσα στα αδέρφια Αρταξέρξη και Κύρο, αλλά και η φριχτή κακοτυχία των Ελλήνων μισθοφόρων, που αν και βγήκαν νικητές, δεν ήξεραν τι να κάνουν τη νίκη τους. Ακολουθεί η ιστορία που όλοι ξέρουμε, αφού την έγραψε ο ίδιος ο Ξενοφώντας, ο οποίος με πίστη και ελπίδα οραματίστηκε την επιστροφή στην πατρίδα.  Η ιαχή «θάλαττα – θάλαττα» έπειτα από πολλές κακουχίες ταυτίστηκε με την επιτυχία του στόχου. Μια ολόκληρη σελίδα αφιερώνει η Μαρία Αγγελίδου σε αυτή την ιαχή που κατά την αφηγήτρια θάλασσα, ήταν βογκητό, μουγκριτό, κι ύστερο ουρλιαχτό και παραμιλητό…

    Η τρίτη ιστορία του βιβλίου αφορά στη φιλοσοφία που ενώ “όλοι πιστεύουν ότι είναι λόγια ξερά, είναι θάλασσα και οι σκέψεις ψαράκια που σκίζουν τα νερά της. Και ψαρούκλες, που τρώνε τις μικρότερες σκέψεις. Και μέδουσες που τις παρασέρνει το κύμα και τις πάει όπου θέλει αυτό. Και σουπιές, που αφήνουν το μελάνι και μουτζουρώνουν το νερό όταν βρίσκουν τα δύσκολα”. Πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής δεν είναι άλλος από τον Αριστοτέλη, σπουδαίο φιλόσοφο αλλά και ταξιδευτή που πρώτη και μεγάλη δασκάλα του, πολύ πριν τον Πλάτωνα, είχε τη θάλασσα.
    Η τελευταία ιστορία που αφηγείται η θάλασσα είναι κλεμμένη από τον Πόλεμο, αφού αφορά στην πολιορκία της Τύρου. Για αυτή την ιστορία δεν θα σας αποκαλύψουμε τίποτα. Θα την απολαύσετε μόνοι σας διαβάζοντας αυτό το υπέροχα ταξιδιάρικο βιβλίο.

    Για το ύφος και τη γραφή της Μαρίας Αγγελίδου δεν έχουμε να πούμε κάτι που δεν καταλαβαίνει ακόμα και ο λιγότερο μυημένος αναγνώστης. Η γραφή της σε αιχμαλωτίζει και όταν η ιστορία τελειώνει, μένεις με τις εικόνες ζωντανές στο μυαλό, να σκέφτεσαι πως βέβαια τα έχεις ξανακούσει όλα αυτά, αλλά ποτέ δεν φάνταζαν τόσο γοητευτικά κι ενδιαφέροντα.
    Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή φέρνει την αλμύρα στα χείλη και την άμμο στα μαλλιά. Ξεχωρίσαμε την απεικόνιση των μορφών στην ιστορία του Ηρόδοτου, όπου τα περιγράμματα μοιάζουν ακατάληπτη γραφή, αλλά και η εικονογράφηση της ιστορίας του Αριστοτέλη με την γνωστή τεχνική του χρωματιστού λαδοπαστέλ  σε μαύρο φόντο.
    Οι ιστορίες που τις είπε η θάλασσα είναι ένα ακόμα μαγευτικό βιβλίο της σειράς “ιστορικά παραμύθια” που αξίζει να διαβάσει κανείς!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα
    Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο 2012
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-501-698-2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular