More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚάτω από τον ίδιο ουρανό, της Γιώτας Λιβάνη

    Κάτω από τον ίδιο ουρανό, της Γιώτας Λιβάνη

    Ένα πουλί ήρθε και κάθισε στο κλαδί. Γύρισαν όλα τα ζώα και το κοίταξαν περίεργα.
    «Από πού ήρθες εσύ;» το ρώτησαν. «Από τις μακρινές πολιτείες». «Τις πολύ μακρινές, αυτές που ακούμε στις ιστορίες;» απόρησαν όλα. «Ναι» απάντησε το πουλί.
    Κάπως έτσι ξεκινά μια ιστορία για την μετανάστευση και την ανάγκη για επιβίωση, όταν ο τόπος που μεγάλωσες δεν είναι πλέον βιώσιμος και έχει καταστραφεί. Το ταξίδι μακρύ και δύσκολο για μέρη άγνωστα, οι αποσκευές λιγοστές, η πατρίδα που άφησες πίσω ρημαγμένη και η φυγή είναι η μόνη λύση. Στον τόπο που ζούσε το πουλί, τα δέντρα δεν έχουν πια φύλλα και το χώμα είναι ξερό, χωρίς τροφή και νερό πώς να επιζήσει; Έτσι ταξίδεψε ως την άλλη άκρη της γης για να χτίσει τη φωλιά του από την αρχή. Τα ζώα του δάσους δεν είδαν με καλό μάτι τον «ξένο» και του έδειξαν ότι είναι ανεπιθύμητος. Του χάλασαν τη φωλιά κι όμως το πουλί την ξανάχτιζε από την αρχή. Έκρυψε τη θλίψη του και τα δάκρυά του που μέρα με τη μέρα μεγάλωνε. Ώσπου μια μέρα έπιασε καυτός αέρας και τα δέντρα ξεράθηκαν και το νερό εξατμίστηκε από τις λίμνες. Τότε τα ζώα του δάσους άρχισαν να πεινούν και να διψούν και να ψάχνουν λύση απελπισμένα. Μόνο το πουλί παρέμενε ήρεμο γιατί τα είχε περάσει, όταν έχασε τη δική του γη…

    Μια ιστορία με δυνατά μηνύματα και αλληγορικά στοιχεία για όσους ζουν και αναπνέουν κάτω από τον ίδιο ουρανό. Ένα μάθημα ενσυναίσθησης, ανθρωπιάς, αλληλοβοήθειας και σεβασμού στον άλλο που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό.
    Οι διάλογοι μεστοί με νόημα και τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο με έμφαση στον κοινό στόχο και την ανάγκη για επιβίωση. Το μήνυμα δυνατό και καθαρό « Όλοι είμαστε ένα… κάτω από τον ίδιο ουρανό».

    Η εικονογράφηση του βιβλίου εντυπωσιάζει με τα χρώματα και την εναλλαγή τοπίου, τα συναισθήματα αποτυπώνονται με καθαρές γραμμές και τις μεγάλες εικόνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα που τα ζώα έχουν στριμωχτεί κάτω από ένα δέντρο με ξερά κλαδιά σε ασπρόμαυρο φόντο και θαρρείς έχουν μικρύνει από το φόβο και έχουν γίνει μια σταλιά, ενώ το πουλί παραμένει ήρεμο στη φωλιά του έτοιμο να αντιμετωπίσει την καταστροφή που έρχεται. Η εξέλιξη της ιστορίας αποτυπώνεται με ζώα και πολλά πουλιά να τρέχουν ελεύθερα σ’ ένα καταπράσινο δάσος. Υπέροχη ιστορία για συζήτηση στην τάξη με πολλά μηνύματα για ένα θέμα τόσο επίκαιρο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κάτω από τον ίδιο ουρανό
    Συγγραφέας: Γιώτα Λιβάνη
    Εικονογράφηση: Ρ.Κ
    Εκδόσεις: Λιβάνη, Φεβρουάριος2017
    Σελίδες: 42
    Μέγεθος: 29 Χ 24
    ISBN: 978-96-14-3139-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular