More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚίνητρο Χ, του Stefan Ahnhem

    Κίνητρο Χ, του Stefan Ahnhem

    Δεν έχει σημασία πού θα σκάψεις. Σκάψε αρκετά βαθιά και κάποια στιγμή θα συναντήσεις δυσωδία.

    Γράφει η Κατερίνα Γούδα

    Το Κίνητρο Χ είναι το τέταρτο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Stefan Ahnem με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Φάμπιαν Ρισκ και τους συναδέλφους του στο αστυνομικό τμήμα του Χέλσινμποργκ και μας καλεί για άλλη μια φορά να τον ακολουθήσουμε σε έναν κόσμο φρίκης και δυσωδίας.

    … Στην αρχή, δεν κατάλαβε γιατί τα ακουστικά της, που ήταν συνδεδεμένα με το mini iPod της, έπεσαν ξαφνικά από τ’ αφτιά της. Δεν κατάλαβε τι ήταν αυτό που διαπέρασε, σχεδόν έκοψε, τα στήθη της και την επόμενη στιγμή τα οστά της κλείδας και τον λαιμό της. Μόνο όταν έπεσε ανάσκελα είδε την πετονιά που γυάλιζε στον ήλιο…

    Η οικογένεια του αστυνόμου Φάμπιαν Ρισκ είναι λαβωμένη και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Ο Φάμπιαν είναι εκτός υπηρεσίας προσπαθώντας να σταθεί στην οικογένειά του και να βρει την ισορροπία στη σχέση του με τη σύζυγό του. Ο γιος του, ο Τίοντορ, δεν βγαίνει από την κρεβατοκάμαρά του καθώς πάσχει από βαριά κατάθλιψη και δεν είναι ειλικρινής ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό. Η κόρη του, η Ματίλντα, βρίσκεται στο νοσοκομείο έχοντας επιβιώσει από τον σοβαρό τραυματισμό της, αλλά δεν είναι πια η ίδια. Ο Φάμπιαν προσπαθεί να ενώσει και πάλι την οικογένειά του και να βρει την ηρεμία που τόσο του λείπει, όμως κάτι τον βασανίζει και δεν τον αφήνει να συγκεντρωθεί στο στόχο του.

    Η αυτοκτονία του συναδέλφου και φίλου του –Χιούγκο Έλβιν- τον στοιχειώνει, καθώς υποψιάζεται ότι είναι φόνος. Ο Χιούγκο ερευνούσε κρυφά ένα έμπειρο μέλος της ομάδας τους, τον Ίνκβαρ Μολάντερ. Ο Φάμπιαν πιστεύει ότι ο Χιούγκο βρήκε πληροφορίες που απειλούσαν τον διεφθαρμένο συνάδελφό τους και ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από παλαιότερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

    Παρά το φόβο του, ο Φάμπιαν είναι αποφασισμένος να φτάσει στην αλήθεια.

    Μια σειρά από δολοφονίες στην παραθαλάσσια πόλη του Χέλσινμποργκ θα αναγκάσουν τον Αστυνόμο Φάμπιαν Ρισκ να επανέλθει στην ενεργό δράση. Η αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε ένα… χάος. Η άλλοτε δυνατή και δεμένη αστυνομική ομάδα του βρίσκεται υπό διάλυση και μόνο ο Φάμπιαν μπορεί να τους ενώσει.

    Το πρώτο θύμα είναι ένα εντεκάχρονο αγόρι από τη Συρία που βρέθηκε βάναυσα δολοφονημένο μέσα σε ένα πλυντήριο στο υπόγειο της πολυκατοικίας που ζούσε με την οικογένειά του. Αρχικά η δολοφονία ερμηνεύεται ως έγκλημα μίσους. Αμέσως μετά ένας καταυλισμός προσφύγων γίνεται στόχος βανδαλισμών. Άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους θα βρουν τραγικό θάνατο. Μια γυναίκα θα αφεθεί τρομοκρατημένη και φοβισμένη στο διαμέρισμά της. Ένα ακροδεξιό ναζιστικό κόμμα θα κάνει την εμφάνισή του και τα μέλη του θα  εμπλακούν σε πράξεις βίας κατά των μεταναστών. Η ξενοφοβία θα ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων.

    …Τι ήταν αυτό που τους έκανε να ξεμυτίσουν από τις φωλιές τους; Μήπως τους είχε προσελκύσει η γλυκερή μυρωδιά του θανάτου; Ή μήπως η γαλάζια και λευκή κορδέλα της αστυνομίας που κυμάτιζε στον αέρα ήταν αρκετή για να κάνει τον κόσμο να βγει και να τους χαζεύει με περιέργεια;

    Οι εγκληματικές ενέργειες φαινομενικά δεν δείχνουν ομοιότητες. Οι φόνοι δεν έχουν κανένα μοτίβο, καμία ακολουθία ή αιτία. Ο δράστης είναι απροσπέλαστος στη σκιαγράφηση ψυχολογικού προφίλ, δεν εντοπίζεται από τη Σήμανση και είναι εντελώς άτρωτος στις σύγχρονες αστυνομικές μεθόδους. Τα πτώματα αυξάνονται. Ένας μυστηριώδης άνδρας με ένα παράξενο ζάρι θα περιπλέξει τα πράγματα.

    Με πόσους δολοφόνους καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι; Μήπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι το κοινό στοιχείο των δολοφονιών; Μήπως τελικά ο δολοφόνος είναι ένας; Το κίνητρό του όμως δεν είναι διακριτό. Πώς αποφασίζει ποιο θα είναι το επόμενο θύμα;

    ΠΩΣ ΠΙΑΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ;

    Μια ζαριά θα καθορίσει τα πάντα.

    … Ήταν πάνω από διακοσίων ετών, καμωμένο από λευκό μάρμαρο σε σχήμα εικοσάεδρου με επιφάνειες από είκοσι ισόπλευρα τρίγωνα. Είκοσι πλευρές, η καθεμιά σκαλισμένη με έναν αριθμό, εκτός από τον αριθμό δέκα, που είχε χαραχτεί με το σύμβολο Χ…

    Το κίνητρο X ρίχνει φως σε μια απροσδόκητα σκοτεινή πλευρά της σουηδικής κοινωνίας που κυριαρχεί η διαπλοκή, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το μεταναστευτικό, οι ακροδεξιές πεποιθήσεις, ο εξτρεμισμός, η ισλαμοφοβία και η παιδεραστία, εκθέτοντας τις ακραίες αντιδράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν όλα τα παραπάνω κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα και μπορούν να τσακίζουν με το βάρος τους, το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας.

    … Όπως το ότι σήμερα οι μετανάστες δυσκολεύονται απίστευτα να μπουν στον εργασιακό χώρο. Το ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε ξένες χώρες έρχονται αντιμέτωπα με επιθέσεις και βία, για να μην αναφέρω βιασμούς και ληστείες. Το ότι τα περισσότερα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος σε αυτή τη χώρα βασίζονται κυρίως στην εθνικότητα…

    Ο Stefan Ahnhem ξέρει πώς να υφαίνει σύνθετες ίντριγκες, να εφευρίσκει έξυπνες ανατροπές, να σκιαγραφεί το προφίλ πολυδιάστατων εγκληματιών, να πλάθει τους χαρακτήρες του με τους πιο ασυνήθιστους τρόπους, να τους ντύνει με τις στολές των αδικημένων-των κοινών ανθρώπων με τις καθημερινές ανησυχίες και προβλήματα, να τους βάζει μπροστά από φαινομενικά ανυπέρβλητα διλήμματα και δυσκολίες.

    Ο πλοκή του έργου του είναι έντονη, πληθωρική, περίπλοκη, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αστείρευτη φαντασία κρατώντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον αμείωτο. Η ιδιότητά του και ως σεναριογράφου (Wallander, Irene Huss) είναι εμφανής, καθώς ο τρόπος που γράφει- σκηνοθετεί τις σκηνές δράσης και διατηρεί την ορμή του μυθιστορήματος στις 576 σελίδες του, είναι σαν σεκάνς ταινίας.

    Το highlight όμως του βιβλίου είναι ο δράστης. Ένας δράστης χωρίς κίνητρο, χωρίς σχέδιο, χωρίς αλληλουχία στις πράξεις του, χωρίς τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ψυχολογικού του προφίλ, χωρίς τη δυνατότητα κατανόησης άρα και εξιχνίασης του μυστηρίου. Ο συγγραφέας πονηρά δεν μας δίνει την άκρη του νήματος που θα μας οδηγήσει στη λύση των δολοφονιών, άρα μέσα από τις παράλληλες και αλληλένδετες ιστορίες που μας παραθέτει πρέπει να αναζητήσουμε νέα ίχνη και μονοπάτια για να οδηγηθούμε μαζί με τον Φάμπιαν Ρισκ στην εξιχνίαση των εγκλημάτων.

    Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, με βίαιες περιγραφές ενός ζοφερού κόσμου που ίσως κάποιες στιγμές μπορεί να γίνουν προσβλητικές και ενοχλητικές, εξετάζοντας και παρουσιάζοντας τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης με καυστικό χιούμορ, προδίνοντας ανθρωπιά και ελπίδα στα πιο σκοτεινά σημεία του έργου του.

    …Ήταν ένα εκπληκτικό ταξίδι που του είχε προσφέρει υπέροχες και δύσκολες στιγμές, απογοητεύσεις αλλά και υπέρτατη ευφορία. Υπήρξαν φορές που είχε πιστέψει ότι το ζάρι έκανε λάθος, ότι είχε υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες, ότι έκανε τα πράγματα περιττά πολύπλοκα ή ότι ήταν κακό και άδικο. Αλλά αναδρομικά έβλεπε ότι στην πραγματικότητα είχε ξεπεράσει ακόμα και τις πιο τρελές προσδοκίες του και αποδεικνυόταν σωστό κάθε φορά…

    Ο στόχος του Stefan Ahnhem στο Κίνητρο X είναι να μας χαρίσει ένα ανατρεπτικό ταξίδι με έναν απρόσμενο προορισμό. Θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη σελίδα και θα μας ικανοποιήσει μέχρι το τέλος, αν και θα κλείσει αφήνοντας κάποια νήματα ακόμα χαλαρά και κάποια ερωτήματα αναπάντητα. Λάτρης όπως φαίνεται του cliffhanger ending, τοποθετεί τον βασικό του χαρακτήρα μπροστά σε ένα επισφαλές και δύσκολο δίλημμα- λίγο πριν το τέλος του βιβλίου- και ενθαρρύνει τον αναγνώστη να επιστρέψει για να δει πώς οι χαρακτήρες θα το επιλύσουν.

    *Η έμπνευσή του συγγραφέα για τον μυστηριώδη άνδρα με το ζάρι – προέρχεται από το The Dice Man του Luke Rhinehart. Πρόκειται για την ιστορία ενός ψυχιάτρου που αρχίζει να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του με βάση το ρίξιμο ενός ζαριού, αποφάσεις που θα τον οδηγήσουν σε βιασμό καιφόνο.

    ** Καθώς Το Κίνητρο Χ είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Φάμπιαν Φισκ καλό θα ήταν για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των χαρακτήρων του βιβλίου να διαβάσετε και το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα, Μείον 18, καθώς γίνονται αρκετές αναφορές σε αυτό.

    Το Κίνητρο Χ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Κϊνητρο Χ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Motive X: #4 Fabian Risk
    Συγγραφέας: Stefan Ahnhem
    Μετάφραση: Νοέλα Ελιάσα
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Φεβρουάριος 2020
    Επιμέλεια: Μαρία Γουρνιεζάκη
    Σειρά: Stefan Ahnhem: Φάμπιαν Ρισκ
    Σελίδες: 576
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-605-967-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular