More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚαι η αγάπη... σε ποιο σπίτι μένει;, της Φρόσως Φωτεινάκη

    Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;, της Φρόσως Φωτεινάκη

     

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Σπίτι είναι όπου είναι η καρδιά».
    Πλίνιος ο Πρεσβύτερος

    Άλλη μια σχολική εβδομάδα έφτασε στο τέλος της και ο Ιορδάνης ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμα Σαββατοκύριακο. Όμως αυτή τη φορά φαίνεται διαφορετικός, προβληματισμένος, στεναχωρημένος, ίσως και λίγο θυμωμένος.

    «Κι αύριο πάλι θα αλλάξουμε σπίτι μαμά; Πάλι θα κουβαλάω στη μικρή μου τσάντα τα πράγματά μου από εδώ κι από εκεί; Και γιατί να έχουμε δύο σπίτια δηλαδή;»

    Από την ημέρα που οι γονείς του ανακοίνωσαν σε εκείνον και στη μεγαλύτερη αδερφή του πως θα χωρίσουν, το μικρό αγόρι νιώθει μπερδεμένο και ένας χείμαρρος δύσκολων συναισθημάτων έχει πλημμυρίσει την ψυχή του. Δεν ξέρει τι να σκεφτεί, πως να νιώσει, πως να διαχειριστεί την κατάσταση, ποιο το σωστό και ποιο το λάθος. Θα μπορέσει να είναι ξανά ευτυχισμένος; Θα μπορέσουν οι γονείς του να καταλάβουν πως νιώθει; Και που στο καλό βρίσκει τόση χαρά η αδερφή του, αφού όλος ο κόσμος τους έχει αλλάξει;

    Η Φρόσω Φωτεινάκη, έμπειρη ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα, καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της διαχείρισης ενός χωρισμού και των έντονων αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει στην συναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Με απλό λόγο προσπαθεί να καλύψει τόσο την αναγκαιότητα της αναγνώρισης, επαφής και αποδοχής των συναισθημάτων των παιδιών, αλλά και της σπουδαιότητας της δημιουργίας ενός ασφαλούς καταφυγίου για τα παιδιά, το οποίο θα λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας που σταδιακά θα τα μεταφέρει σε ένα πιο ασφαλές καταφύγιο, που δεν είναι άλλο από την κατανόηση της γονεϊκής αγάπης.

    Το διαζύγιο αποτελεί μια σύνθετη και επώδυνη διαδικασία, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς και αποτελεί μια μικρή- διαφορετική απώλεια, ικανή να πυροδοτήσει πολλαπλές αντιδράσεις. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να περάσουν από διάφορα στάδια προσαρμογής ώστε να καταλήξουν στην αποδοχή της νέας πραγματικότητας, η οποία θα τους προσφέρει ψυχική ισορροπία.

    Οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει ένας χωρισμός  συχνά κάνουν τον κόσμο να φαίνεται τρομακτικός, στα μάτια των παιδιών. Γι’ αυτό πρέπει να τα ακούμε και να τα ενθαρρύνουμε να μοιραστούν μαζί μας όσα νιώθουν πραγματικά. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να καταφέρουν να διαχειριστούν την σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει η νέα αυτή πραγματικότητα, καθώς ενοχές και δεκάδες ερωτήματα μπορεί να γεννηθούν στο μυαλό τους. Τι θα γίνει τώρα; Είμαστε οικογένεια; Τι έφταιξε; Μήπως εγώ; Γιατί έχουμε δύο σπίτια; Με αγαπούν οι γονείς μου; Γιατί μου φταίνε όλα; Θα ξαναγίνω ευτυχισμένος;

    Η συνεργασία και η επικοινωνία των γονέων σχετικά με θέματα που αφορούν τα παιδιά καθώς και η ποιοτική σχέση και η συνέχιση της επικοινωνίας των παιδιών και με τους δύο γονείς, όπως και η διαβεβαίωση ότι όλα τα δύσκολα συναισθήματα αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις «πένθους» για το χωρισμό των γονέων τους, αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για την ομαλοποίηση της καθημερινότητάς τους και της αποδοχή των συναισθημάτων τους

    Η αγάπη μεταξύ των γονέων και παιδιών είναι ξεχωριστή και διαφέρει από την αγάπη που νιώθει ο ένας σύντροφος για τον άλλο. Οι σύζυγοι μπορεί να έπαψαν να είναι μαζί αλλά σαν γονείς δεν θα χωρίσουν ποτέ. Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν και να ακούν ότι η αγάπη που τρέφουν γι’ αυτά οι γονείς τους θα διαρκέσει για πάντα και το διαζύγιο δεν θα το αλλάξει αυτό.

    Η εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου σε καθαρές γραμμές, με ζωηρά χρώματα, όχι υπερφορτωμένη με λεπτομέρειες, με μικροσκοπικά σώματα και δυσανάλογα μεγάλα πρόσωπα με κατακόκκινα μάγουλα και μάτια φανερά επηρεασμένα από τα ιαπωνικά μάνγκα, προσδίδει στο κείμενο έναν αέρα παιδικής αφέλειας, προσπαθώντας να εικονοποιήσει όλα αυτά τα «δύσκολα» συναισθήματα που περιγράφει η συγγραφέας μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού.

    Τελικά όταν οι γονείς χωρίζουν, η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει;

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η Φρόσω Φωτεινάκη, έμπειρη ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα, καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της διαχείρισης ενός χωρισμού και των έντονων αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει στην συναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Με απλό λόγο προσπαθεί να καλύψει τόσο την αναγκαιότητα της αναγνώρισης, επαφής και αποδοχής των συναισθημάτων των παιδιών, αλλά και της σπουδαιότητας της δημιουργίας ενός ασφαλούς καταφυγίου για τα παιδιά, το οποίο θα λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας που σταδιακά θα τα μεταφέρει σε ένα πιο ασφαλές καταφύγιο, που δεν είναι άλλο από την κατανόηση της γονεϊκής αγάπης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Χάρις Αλεξίου – Αγάπη μέσα στην καρδιά

    Nina Simone – Feeling Good 

    Tammy Wynette – D-I-V-O-R-C-E

    HAVASI — Ο Δρόμος (Official Music Video)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;
    Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
    Εικονογράφος: Μαρία Παγκάλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Προσαρμογή εξωφ.: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-653-515-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular