More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚαληνύχτα Άλφονς, της Γκουνίλα Μπέργκστρομ

    Καληνύχτα Άλφονς, της Γκουνίλα Μπέργκστρομ

    Ο Άλφονς είναι ο ήρωας μιας σειράς παιδικών βιβλίων που μας έρχεται από τη Σουηδία και αποτελεί σήμερα, 33 χρόνια μετά, κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας, εικονογράφος και δημοσιογράφος Γκουνίλα Μπέργκστρομ δημιούργησε τον Άλφονς (Άλφι) για πρώτη φορά το 1972 αλλά παραμένει σταθερά στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των αναγνωστών και είναι ο πρωταγωνιστής σε 32 (αν δεν κάνω λάθος) μέχρι σήμερα μικρές εικονογραφημένες ιστορίες. Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες 30 γλώσσες και περιγράφουν στιγμές από την καθημερινή ζωή ενός τετράχρονου παιδιού, του Άλφονς, μαζί με τον μπαμπά του.

    Ο Άλφονς έχει όλα τα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, ενός παιδιού της.. διπλανής πόρτας. Ούτε σούπερ ήρωας είναι, ούτε κάποιο χαρακτηριστικό ταλέντο, επιθυμία ή πρόβλημα έχει, ούτε τίποτα που να τον καθιστά πριν ασχοληθείς μαζί του ξεχωριστό.

    Επιζητεί διαρκώς την προσοχή του μπαμπά του, έχει όπως κάθε παιδί τις φοβίες του, τις ζήλιες του τις καλές και τις κακές στιγμές του, κάνει πείσματα, θυμώνει, χαίρεται με απλά πράγματα. Κάθε μικρό παιδί μπορεί να ταυτιστεί μαζί του και σίγουρα οι γονείς θα αναγνωρίσουν στις ιστορίες περιστατικά από δικές τους οικογενειακές στιγμές. Στιγμές που έχουν φτάσει στα όρια τους όμως με υπομονή και αγάπη αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τις παιδικές ανησυχίες και παραξενιές. Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κάποιος ότι ο Άλφονς είναι ένα παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και μεγαλώνει με τον ήρεμο και στοργικό μπαμπά του. Κι αυτό το πρότυπο άρχισε να σκιαγραφείται από το 1972, όχι τα τελευταία χρόνια όπου οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξήθηκαν κατακόρυφα.

    Στην ιστορία “Καληνύχτα Άλφονς”, ο μικρός δεν θέλει να κοιμηθεί, είναι ανήσυχος, λυπημένος. Η μέρα τελειώνει, κοντεύει σχεδόν εννέα. Αχ γιατί να πρέπει να πάει για ύπνο; Μπαμπά θα μου διαβάσεις ένα παραμύθι; παρακαλεί τον μπαμπά του για να κερδίσει λίγο χρόνο. Κι εκείνος δεν του χαλά το χατίρι. Του διαβάζει ένα ωραίο και μεγάλο παραμύθι, τον αγκαλιάζει και σβήνει το φως λέγοντας του Καληνύχτα άλφονς και όνειρα γλυκά.

    Ο Άλφονς όμως δεν θέλει να κοιμηθεί. Ξεκινά ένας ολονύχτιος μαραθώνιος με τον μπαμπά που να τρέχει να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του μικρού γιού του. Ο Άλφονς διαρκώς ζητάει και κάτι, να πλύνει τα δόντια του, να πιει νερό, να πάει τουαλέτα. Έπειτα αρχίζει να φοβάται ότι ένα λιοντάρι έχει κρυφτεί μέσα στην ντουλάπα και θέλει επειγόντως το  αγαπημένο του αρκουδάκι. Ο πατέρας του εξαντλείται προσπαθώντας να μην τον αποπάρει.

    Η διαδικασία του βραδινού ύπνου είναι από εκείνες που προβληματίζουν πολλούς γονείς σήμερα. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται νωρίς αλλά και να μεσολαβεί ένα διάστημα χαλάρωσης πριν από τον ύπνο. Μια απαλή μουσική, ένα παραμύθι, ένα νανούρισμα, ένα φιλί και ένα χάδι προετοιμάζουν το παιδί για να κοιμηθεί και να χαλαρώσει από την ένταση της ημέρας.

    Η Σουηδή συγγραφέας Γκουνίλα Μπέργκστρομ περιγράφει με χιούμορ και φαντασία απλές καθημερινές ιστορίες με τον μικρό ήρωα Άλφονς, ένα από τα πιο δίασημα παιδιά βιβλίων σε όλο τον κόσμο, που δίνουν τροφή για συζήτηση και προβληματισμό. Χωρίς διδακτισμούς, χωρίς υποδείξεις για τη χρυσή λύση, με τέλος ανοιχτό και ενίοτε ανατρεπτικό. Ο Άλφονς είναι πλέον ένα σήμα κατατεθέν για τη Σουηδία και εκτός από τα παραμύθια, οι ιστορίες του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

    Πρωτότυπη εικονογράφηση, με λιτά σκίτσα και έντονα χρώματα, έμφαση στη λεπτομέρεια, που θυμίζουν παιδικό ιχνογράφημα και κερδίζουν τις εντυπώσεις των παιδικών βλεμμάτων. Ένα βιβλίο για καληνύχτα που θα σας διασκεδάσει οικογενειακώς και θα σας υπενθυμίσει ότι όλα τα παιδιά μερικές φορές είναι ζωηρά και άλλες ήσυχα, όπως ακριβώς και ο μικρός Άλφονς.

    Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία του Άλφονς από τις εξαίρετες για τις επιλογές και την αισθητική τους εκδόσεις Μάρτης και περιμένουμε και άλλα βιβλία της επιτυχημένης σειράς με τα κατορθώματα του Άλφονς.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καληνύχτα Άλφονς
    Τίτλος πρωτοτύπου: Godnatt, Alfons Alberg, (Raben & Sjogren)
    Συγγραφέας: Μπέργκστορμ Γκουνίλα
    Εικονογράφηση: Μπέργκστορμ Γκουνίλα
    Εκδόσεις: Μάρτης, 2014
    Σελίδες: 34
    Μέγεθος: 18 Χ 24
    ISBN: 978-618-81193-4-5

     

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular