More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Καταζητείται! Κούνελος Ράλφι, κλέφτης βιβλίων, της Έμιλυ ΜακΚένζι

    Καταζητείται! Κούνελος Ράλφι, κλέφτης βιβλίων, της Έμιλυ ΜακΚένζι

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης.
    Χόρχε Λουίς Μπόρχες

    Η Emily McKenzie γράφει και εικονογραφεί μια άκρως διασκεδαστική ωδή στη φιλαναγνωσία και τη βιβλιοφιλία με πολύ χιούμορ και σπιρτάδα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Κάποια κουνέλια ονειρεύονται μαρούλια και καρότα, άλλα λιβάδια και πικραλίδες. Κι ο Ράλφι ο διαφορετικός ονειρεύεται συνέχεια βιβλία. Αλλά θέλει και να τα διαβάζει. Έφτιαχνε λίστες με βιβλία που διάβασε, που θα ήθελε να διαβάσει, τα πρότεινε σε φίλους και στην οικογένειά του, χανόταν μέσα στις ιστορίες τους, ταυτιζόταν με τους ήρωες. Λάτρευε τόσο τα βιβλία που άρχισε να τρυπώνει στις κρεβατοκάμαρες των ανθρώπων και να διαβάζει τα βιβλία τους την ώρα που εκείνοι κοιμούνταν. Και μετά… το ένα έφερε το άλλο. Δεν διάβαζε απλώς τα βιβλία. Τα έπαιρνε μαζί του, σπίτι του. Μυθιστορήματα, ποίηση, κόμικς, λεξικά, όλα γίνονταν καπνός!

    Αλλά τα βιβλία και το διάβασμα τα αγαπούσε και ένα αγόρι, ο Άρθουρ. Είχε πολλά. Μα μόλις εξαφανίστηκε το αγαπημένο του βιβλίο, τότε τρελάθηκε. Κάποιος έπαιρνε τα βιβλία του! Και μια μέρα ανακάλυψε ποιος ήταν αυτός: ένας κούνελος!

    Το είπε στη δασκάλα του. Τα απέδωσε στη φαντασία του. Μόνο μια λύση του έμενε. Τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. “Ένας κούνελος κλέφτης βιβλίων, είπες…” Για φαντάσου!

    Εστιάζοντας

    Από το 2015 και τον εκδοτικό Bloomsbury (ο εκδότης του Χάρι Πότερ) έρχεται αυτή η πολύ όμορφη ιστορία, η οποία καθώς κυλά ομορφαίνει όλο και περισσότερο, ανατρέπει και υβριδοποιεί τις φιλαναγνωστικές διακλαδώσεις κάτω από ένα μοναδικό βιβλιοριφιφί. Ο συμπαθέστατος, επιδραστικός, ταιριαστός στον ψυχισμό των παιδιών, ήρωας, κλέφτης βιβλίων, μανιώδης αναγνώστης, τρυπώνει μέσα στα σπίτια, κλέβει βιβλία, διαβάζει εμμονικά, συστήνει και σε άλλους. Η αγάπη του τον ωθεί μέχρι και την περιφρόνηση των συνεπειών του νόμου.

    Η ιστορία της Emily McKenzie έχει φρεσκάδα, κυλά απρόσκοπτα, έχει αυθεντικό χιούμορ, ενώ οι διακειμενικές υπομνήσεις δημιουργούν ένα αχανές μωσαϊκό σπουδαίων βιβλίων: Η Αλίκη στη χώρα των Λαγουμιών, Ο Φύλακας στον λαχανόκηπο, Ο γύρος του λιβαδιού σε 80 ημέρες, Οι περιπέτειες του κούνελου Χακ Φιν, Ο μυστικός λαχανόκηπος, Τα απομεινάρια ενός μαρουλιού, Λαγούμια κουνελιών-Πόλεμος και Ειρήνη, Τα 39 Μαρούλια, Το κορίτσι με το τατουάζ πικραλίδα, Τα κουνέλια που έβλεπαν τα τρένα να περνούν, Τα ταξίδια του Κουνέλιβερ, Ανεμοδαρμένα καρότα, Όσα παίρνουν τα καρότα, Στη φωλιά του κουνελιού, είναι μερικά μόνο από τα βιβλία (κάποια παραπέμπουν κατ’ επέκταση και σε κινηματογραφικές μεταφορές) που μνημονεύονται εντός της ιστορίας, στο σύντομο κατά τ’ άλλα κείμενό της.

    Η κεφάτη, σπιρτόζικη, ολοζώντανη, πολύχρωμη, στυλάτη εικονογράφηση, οι ποικίλες διαφοροποιήσεις γραμματοσειρών, των μεγεθών τους, bold λέξεων και συνομιλίας τους με τις εικόνες, η ανατροπή του εικονιστικού μοτίβου σε κάθε σαλόνι που αιφνιδιάζει τον αναγνώστη δημιουργώντας συνεχή κίνηση και η συνολική εικαστική προσέγγιση προσθέτουν στο βιβλίο και στο συνολικό του αποτύπωμα στον αναγνώστη.

    Μια άκρως διασκεδαστική, φιλαναγνωστική ωδή, πρόταση για δανειστικές βιβλιοθήκες, παγκόσμιες ημέρες βιβλίου και ενίσχυσης της βιβλιοφιλίας στο σπίτι και την τάξη, αλλά και συνολικά στην κοινότητα όπου δραστηριοποιούμαστε.

    ΥΓ: 13 μέρες σερί ανάγνωση στην κόρη μου είναι πολύ; Ε, χθες έγιναν 14. Και συνεχίζουμε…

    Για αναγνώστες από 3-4 περίπου ετών.

    Μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη.

    Εκδόσεις Δεσύλλας.

    Διακρίσεις

    Δείτε το spot

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Καταζητείται! Κούνελος Ράλφι, κλέφτης βιβλίων
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ralfy Rabbit, Book Burglar
    Συγγραφέας: Emily MacKenzie
    Εικονογράφος: Emily MacKenzie
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Ιούνιος 2023
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-556-872-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular