More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΕγώ για το βιβλίο μου- Κατερίνα Παπαποστόλου: "Δεν αρκεί πια να παλεύει...

    Εγώ για το βιβλίο μου- Κατερίνα Παπαποστόλου: “Δεν αρκεί πια να παλεύει ο καθένας μόνος του”

    Η Κατερίνα Παπαποστόλου γράφει για το νέο της βιβλίο Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Welldone (εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη).

    Ξεκίνησα να γράφω βιβλία, γιατί από παιδί ήθελα να γίνω η κραυγή όλων εκείνων των τετράποδων πλασμάτων που βιώνουν στην Ελλάδα μα και σε όλο τον κόσμο μια κόλαση. Μια κόλαση του δρόμου και των κλουβιών που είναι στη χώρα μας χρόνια τώρα γεμάτα κρύβοντας μέσα τους θλιβερές ιστορίες. Τα ζώα υποφέρουν ασταμάτητα εξαιτίας των καθημερινών επιλογών μας και αυτές οι ασυνέπειες δε μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται.

    Έγραφα και έσκιζα για χρόνια, διότι δεν ήξερα αν όλα αυτά που ήθελα να πω, μπορούσαν να ειπωθούν στην τόσο σκληρή γλώσσα που ήθελα να μιλήσω για να αποτυπώσω την ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με τη θέση των ζώων. Προσπάθησα να είμαι όσο διάφανη μπορούσα χωρίς να χρησιμοποιήσω εκφράσεις σκληρές που σε καμιά περίπτωση αλλάζουν νοοτροπίες, παρά μόνο πληγώνουν τους ήδη ευαισθητοποιημένους. Νιώθω όμως τόσο περήφανα συνάμα που οι λέξεις στα βιβλία μου καθρεφτίζουν μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό επακριβώς την σημερινή κατάσταση στη χώρα και κινητοποιούν πάρα πολλούς να αλλάξουν τους δρόμους της ζωής τους και να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα μου. Υπάρχουν σπάνια άνθρωποι στην εποχή μας που στέκονται βράχοι ακλόνητοι σιγουριάς και ασφάλειας δίπλα μας και είναι τόσο σπουδαίο αυτό. Είμαι τόσο τυχερή που συνεργάζομαι σε όλα μου τα βιβλία με την πολυαγαπημένη μου Λιάνα Δενεζάκη που ντύνει με χρώματα τις σκέψεις και τις λέξεις μου και στέκεται στο πλευρό μου ακόμη και σε στιγμές που δείχνουν όλα να γκρεμίζονται. Είμαι τόσο χαρούμενη για το νέο μου βιβλίο που είναι ακριβώς αυτό που ονειρευόμουν και μου το αποτύπωσε με το αστείρευτο ταλέντο της η Λιάνα.

    Ένα εξώφυλλο πραγματικό έργο τέχνης που κοιτώντας το δεν σταματάς να ανακαλύπτεις ολοένα καινούρια μυστικά. Κάθε φορά που το κοιτάς κάποιο καινούριο μυστικό ξεδιπλώνεται! Είναι άλλωστε το «Μυστικό Δωμάτιο» με τους πολύτιμους θησαυρούς! Κυρίαρχη εικόνα ένας ευτυχισμένος σκύλος, ο Πόθος μου, που βρέθηκε ως αδέσποτο κουτάβι πεταμένο σε σακούλα σκουπιδιών μα όμως διεκδίκησε με πάθος και επιμονή τη ζωή που του αξίζει. Αλλά και τα πορτρέτα των άλλων δύο σκύλων μου με τις πολύ θλιβερές ιστορίες της ζωής τους. Αν σε όλα μου τα βιβλία υπάρχουν απίστευτα backstage, αυτό το βιβλίο, αν και γράφτηκε σε μια πολύ σκοτεινή εποχή περιέχει νιώθω όλα τα γέλια του κόσμου! Είναι η πιο φωτεινή και δημιουργική πλευρά μου μέχρι σήμερα!

    Αποφάσισα να γράψω με χιούμορ σε μια εποχή φίμωσης της κάθε αλήθειας, σε μια εποχή που κάθε επανάσταση φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως η επανάσταση στο Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων είναι εδώ να μας θυμίζει πως πάντα μα πάντα το φως θα νικάει το σκοτάδι, το καλό θα νικάει το κακό. Πως όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εκείνο το οποίο ονειρευόμαστε, αρκεί να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και να οδηγούμαστε από την αγάπη. Αρκεί να συντονιζόμαστε με όσα έρχονται και να αφήνουμε να ρέει παντού η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο νιώθω πως σε αυτή την εποχή δεν μπορεί να «επιβιώσει».

    Ο Πόθος εκείνο το πρωί της πρώτης μέρας «υποχρεωτικού εγκλεισμού» στο σπίτι, μου έκλεισε το μάτι και με κάλεσε στο πιο μαγικό ταξίδι. Αντί να γίνω και εγώ έρμαιο της «εικονικής πραγματικότητας» πολλών ΜΜΕ που μόλις είχε ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται μπροστά μας, έρμαιο των φόβων μου και του στρες για τη «νέα ζωή», μου ζήτησε να πετάξω τη μάσκα μου και να ανακαλύψουμε μαζί τους θησαυρούς που είχα για χρόνια κλεισμένους στο συρτάρι. Πολύτιμες ιδέες που θα έδιναν φωνή στους αναγνώστες μας να γράψουν για τα ζώα, να ζωγραφίσουν για αυτά, να νιώσουν όπως εκείνα, να γίνουν εκείνοι οι ήρωες της κάθε ιστορίας. Πολλές φορές δεν μπορείς να αλλάξεις την αρχή μα πάντα μπορείς να αλλάξεις το τέλος! Μου άνοιξε μια πόρτα στο πιο χαρούμενο παλάτι των ονείρων μου και μου ζήτησε να δημιουργήσω ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα και συναισθήματα όπου κάθε παιδί θα έβρισκε τη χώρα των θαυμάτων και κάθε ενήλικας τη χαμένη παιδική του αθωότητα.

    Ένα βιβλίο που οδηγεί σε έναν ανθρωπινότερο κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας για όλους για ένα Νέο Σχολείο όπου παιδιά και σκύλοι θα συμπορεύονται ως ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας που επιμένει σήμερα συχνά να ιδρυματοποιεί το διαφορετικό και να καταπνίγει οτιδήποτε καινοτόμο.

    Οι τρεις σκύλοι μου και κυρίως η Διώνη λειτουργούν ως φως στη ζωή μου, τα πιο αθώα μου κομμάτια και «γεννούν» βιβλία μου ως ξυπνητήρια συνείδησης, οδηγούς αγάπης, φιλικά φωτεινά σημάδια πολιτισμικής και ζωοφιλικής αφύπνισης αλλά και κοινωνικής γροθιάς για εκείνο το κόντρα στο σημερινό φιλοζωικό εκπαιδευτικό κατεστημένο που δεν το κρύβω πως θεωρώ συχνά επικίνδυνο, μη αποδοτικό και απόλυτα αναχρονιστικό. Η Διώνη για μένα είναι ο σκύλος που καθόρισε τη ζωή μου και τις επιλογές μου, ο σκύλος που έγινε το μέσον να γνωρίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου χάραξαν νέους δρόμους, ο σκύλος που με βοήθησε να πω αντίο σε πολλούς που δεν είχαν χώρο στη ζωή μου, ένας σκύλος ορόσημο που σηματοδότησε την επίσημη απαρχή ενός μεγάλου ήδη τότε ζωοφιλικού αγώνα. Τα βιβλία μου θεωρώ πως δικαιώνουν όλους τους αγώνες των ανθρώπων που δίνουν μάχες για κάθε μορφή ζωής αλλά παράλληλα και μια άμεση υπενθύμιση και προειδοποίηση της περιβαλλοντικής καταπάτησης, της σκληρότητας του κόσμου, της κακοποίησης, της παράνομης εκτροφής ζώων, του μηχανοποιημένου τρόπου ζωής και της καταπάτησης της ευζωίας των μη ανθρώπινων ειδών.

    Οι λέξεις που όλοι εμείς οι συγγραφείς γράφουμε δεν μπορούν από μόνες τους να αλλάξουν τίποτα. Αυτό που αλλάζει τα πράγματα είναι όταν κάνουμε πράξη τις ιδέες που εκφράζουν οι λέξεις. Και αυτό οραματίζομαι να κάνουν οι αναγνώστες των βιβλίων μου και είμαι ήδη πολύ χαρούμενη για τα μηνύματα αγάπης που λαμβάνω. «Το Δώρο», «Η Μεγάλη Επιστροφή» και η «Ζωο…γραφική Φαντασίας» αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των ζώων στον πλανήτη που είναι ακόμη σε εποχές Μεσαίωνα και σε καλούν να κινητοποιηθείς για να γίνεις η φωνή όλων των ζώων, αφού όμως γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Το γεγονός ότι δεν κατανοούμε τη γλώσσα των ζώων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τα βιβλία μου νιώθω ότι θα βοηθούν να ακούσει κανείς σιωπηλές φωνές σε γλώσσες που δεν καταλαβαίνουμε αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν, να διαισθανθεί και να συλλάβει τα αθέατα και τα μυστικά της φύσης εκείνα που είναι μέσα μας και γύρω μας προκειμένου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων μας στην ευημερία.

    Κάποτε έλεγα πως αρκεί να παλεύει ο καθένας μόνος του για τον εαυτό του αλλάζοντας απλώς τον τρόπο ζωής του. Αυτό όμως πλέον δεν αρκεί καθώς χρειάζεται να κινητοποιήσουμε και τους γύρω μας με όπλα τις γνώσεις μας, τα επιχειρήματα αλλά και τη συναισθηματική κινητοποίηση μέχρι να πετύχουμε την απελευθέρωση όλων των ζώων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όπου και αν αυτά βρίσκονται. Κάθε κίνημα πρέπει να είναι οπλισμένο με σαφές όραμα και γνώσεις και να έχει ως εργαλεία την κατανόηση, την ενημέρωση, την ορθολογική κρίση αλλά και τη συναισθηματική κινητοποίηση. Αρκεί αυτά που προτείνουμε να μπορούν να γίνουν! Αλλιώς ποιο είναι το νόημα να τα λέμε; Για να πείσεις κάποιον να σε ακολουθήσει πρέπει να γνωρίζει πού πάει και γιατί να έρθει μαζί σου. Πρέπει να γνωρίζει τη δύναμη των πολλών που αγωνίζονται για ένα μεγάλο δώρο. Για να δώσουν πίσω σε όλα τα αδικημένα ζώα τη ζωή τους.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular