More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Φοίβος και η φάλαινα, της Άννας Κουππάνου (εικ.: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο)

    Ο Φοίβος και η φάλαινα, της Άννας Κουππάνου (εικ.: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο)

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει απόσπασμα + BOOK SECRET- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    φάλαινα- άγνωστη ετυμολογία< αρχ. ελλ. φάλλαινα, πιθανά σχετιζόμενη με τη λέξη φαλλός λόγω του σχήματός της- άλλη εκδοχή εκ του θέματος φλέψ < φλεγ- < φελ= φουσκώνω

    Δημήτριος Δημητράκος – Μέγα λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης

    Ο Φοίβος αγχώνεται και φοβάται όταν μένει μόνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, όταν η δασκάλα του απευθύνει ερωτήσεις  ακόμα κι όταν  η φίλη του η Ρόζη τον προσκαλεί να παίξουν μπάλα. Ο φόβος του είναι πιο μεγάλος κι από τα φουσκωμένα του μάγουλα. Είναι πιο μεγάλος κι από το ποτάμι που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το βλέμμα. Ο φόβος του είναι πιο μεγάλος κι από τον παππού Αριστοτέλη. Ο Φοίβος μάταια ψάχνει να βρει κάτι τόσο μεγάλο όσο ο φόβος του. Να όμως που μια μέρα ο κύριος Σωκράτης αφιερώνει τη διδασκαλία του στα θηλαστικά, τα πιο μικρά αλλά και τα πιο μεγάλα.  Τότε ο Φοίβος ανακαλύπτει τη γαλάζια φάλαινα που μπορεί στη σελίδες του βιβλίου να φαίνεται μικρή αλλά στην πραγματικότητα είναι τεράστια!

    Αυτό ήταν! Ο Φοίβος είχε βρει έναν τρόπο να δώσει υπόσταση στον φόβο του. Κι ο φόβος, που δεν χωρούσε πια μέσα του έγινε ένα γλυπτό από χαρτόκουτες βαμμένο με όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου… μια τεράστια, γαλάζια φάλαινα.

    Κι έπειτα ο Φοίβος και η Ρόζη φορτώνουν τη γαλάζια φάλαινα σε ένα καρότσι και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Ξωπίσω τους συγκεντρώνεται ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι αν και πολυάσχολοι, ακλουθούν γεμάτοι περιέργεια. Παρατηρούν  τον Φοίβο να αφήνει τη φάλαινα να φύγει μακριά του. Είναι πλέον έτοιμος να αφήσει χώρο στην καρδιά του για πολλά άλλα συναισθήματα.

    Η Άννα Κουππάνου εμπνεύστηκε ένα βιβλίο για τον παιδικό φόβο και το άγχος τρυφερό κι απενοχοποιημένο. Έχουν ειπωθεί πολλά για τους παιδικούς φόβους και τα άγχη.  Ωστόσο μερικές φορές παραβλέπουμε τη θετική διάσταση του θέματος, τη δυναμική και τη σύνδεση του φόβου με τις ενστικτώδεις δυνάμεις και την αυτοπροστασία. Οι συνηθισμένοι παιδικοί φόβοι συνήθως υποχωρούν σταδιακά καθώς τα παιδιά ωριμάζουν γνωστικά αλλά και συναισθηματικά και κυρίως όταν βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να εκφράζονται. Με αυτό το σκεπτικό και με τρόπο αβίαστο και τρυφερό  προσεγγίζεται το θέμα  μέσω του λεκτικού  και οπτικού κειμένου. Παράλληλα υπάρχει κι ένα διακριτικό «κλείσιμο του ματιού» στους ενήλικες αναγνώστες, μια πρόσκληση να αφήσουν για λίγο τις ασχολίες τους και να αφεθούν στη λυτρωτική διαδικασία της εξωτερίκευσης και της δημιουργικής έκφρασης των φόβων όπως ο μικρός ήρωας της ιστορίας.

    Τώρα νομίζετε πώς έχετε μια εικόνα για την ιστορία. Σαφώς όχι! Γιατί μπορεί η Άννα Κουππάνου να έγραψε μια τρυφερή ιστορία για τον φόβο αλλά η Κέλλυ Ματαθία- Κόβο της έδωσε υπόσταση, μορφή και χρώματα. Θα λατρέψετε τη φάλαινα-πάτσγουρκ η οποία φιγουράρει στα σαλόνια του βιβλίου μεγάλη αλλά όχι και τόσο φοβιστική. Στις ερωτήσεις μάλιστα του ELNIPLEX σχετικά με το βιβλίο η αγαπημένη εικονογράφος μας απάντησε:

    Μεμιάς, μόλις διάβασα το Φοίβο και τη Φάλαινα ένοιωσα να με συνδέει μαζί του κάτι από τα βάθη του χρόνου. Ο Φοίβος είναι ένα αγόρι αθώο, ειλικρινές, αυθόρμητο, ευάλωτο, μικρό μέσα σ’ έναν μεγάλο κόσμο. Είναι το παιδί που όλοι, αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε, κρύβουμε μέσα μας.  Φοβάται όπως φοβόμουν κι εγώ όταν ήμουν μικρή. Φοβόμουν και κρυβόμουν κάτω από το κρεβάτι να μην με βλέπει κανείς. Εκεί, με τα παιχνίδια μου, έφτιαχνα έναν κόσμο ολότελα δικό μου, απλό και σιωπηλό. Έναν κόσμο όπου ένοιωθα ασφαλής. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως, τις περισσότερες φορές, ο φόβος είναι κατασκεύασμα του μυαλού μας. Έτσι, κάθε φορά που προσπαθούσε να με παρασύρει στα σκοτεινά του μέρη, τον έβαφα με ένα χρώμα φωτεινό και εξαφανιζόταν!

    Αλλά και η συγγραφέας του βιβλίου Άννα Κουπάνου μοιράζεται μαζί μας όχι απλώς ένα μυστικό σχετικά με τη συγγραφή του βιβλίου αλλά μια αλήθεια:

    Από το ELNIPLEX μου ζητήθηκε να μοιραστώ ένα μυστικό για τη συγγραφή του καινούριου βιβλίου μου, «Ο Φοίβος και η Φάλαινα», κι αυτό ίσως να είναι αδύνατο! Τα μυστικά μένουν στο σκοτάδι, προκαλούν εσωτερικές συγκρούσεις, φόβους, και το βιβλίο μου μιλά για τη διαδικασία όπου η αλήθεια, όσο δύσκολη και να φαίνεται στην αρχή, αφήνεται να έρθει στο φως. Ας μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια αλήθεια και όχι ένα μυστικό. Κι εγώ, όπως ο Φοίβος, βίωσα το άγχος από παιδική ηλικία, το άγχος πολλές φορές για μικρά κι ασήμαντα πράγματα, που όμως θεωρούσα μεγάλα και τεράστια. Ενήλικας πια, με τη δύναμη της δημιουργίας και της συγγραφής στην καρδιά μου, κατάλαβα ότι το άγχος και ο φόβος για τον φόβο μου δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλος, γιατί αν πραγματικά ήταν τόσο μεγάλος δεν θα χωρούσε μέσα μου. Αυτή η διαπίστωση με απελευθέρωσε. Σκέφτηκα, επίσης, ότι ένας τόσο τεράστιος φόβος είναι ανύπαρκτος, γιατί αν υπήρχε στα αλήθεια δεν θα χωρούσαν άλλα πράγματα μέσα στην καρδιά μου, και εγώ ήμουν σίγουρη ότι μέσα στην καρδιά μου υπήρχε αγάπη, ενδιαφέρον, περιέργεια, αναζήτηση, χαρά, παιχνίδι, φίλοι, αγαπημένα βιβλία που γράφτηκαν και που δεν γράφτηκαν ακόμα, βιβλία που διαβάστηκαν και που δεν διαβάστηκαν ακόμη. Όλα αυτά είναι η αλήθεια μου για τον Φοίβο και τη Φάλαινα. 

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε (Μάρτιος 2021). Θα κριθεί σε διαγωνισμούς του 2022.

    Με μια ματιά

    • Η Άννα Κουππάνου εμπνεύστηκε ένα τρυφερό κι απενοχοποιημένο βιβλίο για τον παιδικό φόβο και το άγχος, θέμα που προσεγγίζεται με τρόπο αβίαστο και τρυφερό μέσω του λεκτικού και οπτικού κειμένου. Παράλληλα υπάρχει κι ένα διακριτικό «κλείσιμο του ματιού» στους ενήλικες αναγνώστες, μια πρόσκληση να αφήσουν για λίγο τις ασχολίες τους και να αφεθούν στη λυτρωτική διαδικασία της εξωτερίκευσης και της δημιουργικής έκφρασης των φόβων όπως ο μικρός ήρωας της ιστορίας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Φόβος

    Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Φοβάμαι (για… μεγαλύτερα παιδιά)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Φοίβος και η φάλαινα
    Συγγραφέας: Άννα Κουππάνου
    Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2021
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-16-8973-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular