More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΚλέφτες και αρματολοί και Η Φιλική Εταιρεία, της Γιολάντας Χατζή (εικ.: Πέτρος...

    Κλέφτες και αρματολοί και Η Φιλική Εταιρεία, της Γιολάντας Χατζή (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Βιβλίο γνώσεων

    Tip: Τα παιδιά μπερδεύονται πάντα όταν ακούνε αυτήν τη λέξη. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την κλασική έννοια της λέξης “κλέφτης” από την ομάδα των παράνομων ένοπλων ομάδων του βουνού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

    Βιβλίο 3ο. Ρούμελη. Τόπος τραχύς. Πασάς σκληρός. Χριστιανοί ραγιάδες. Αυτό ήταν το μείγμα της περιοχής και της εποχής πριν το 1821. Φόροι στη σοδειά, απελπισία στους υπόδουλους, κακή ζωή, αδικία. Αυτό ωθεί κάποιους ραγιάδες στα βουνά όπου ζουν κλέβοντας από όσους έχουν: πασάδες, εμπόρους κ.α. Ο κακός αυτός μπελάς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με ενόπλους, αρματωμένους… κλέφτες που θα φυλάνε τα μέρη του. Ο φαύλος κύκλος των κλεφτών και των αρματολών.

    Βιβλίο 4ο της σειράς. Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας από τρεις “τρελούς” εμπόρους της διασποράς οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή των υπόδουλων Ελλήνων. Ανταμώνουν σε λέσχες, καφενεία, εκκλησιές, μιλούν χαμηλόφωνα, ετοιμάζουν ένα σχέδιο ξεσηκωμού. Η μυστική εταιρία που ιδρύουν θα προετοιμάσει την επανάσταση. Βρίσκουν τον αρχηγό που ψάχνουν στο πρόσωπο του Υψηλάντη. Η πρώτη φωτιά της Επανάστασης μπαίνει στη Μολδαβία. Έρχεται και η ώρα της Ελλάδας…

    Δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιο παιδί να κατανοήσει ιστορικά γεγονότα σαν αυτά που αφορούν πολέμους και τις διακλαδώσεις τους. Όμως, σίγουρα από την ηλικία περίπου των προνηπίων-νηπίων μπορούμε να λέμε ιστορίες που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Ιστορίες που τεκμηριώνουμε, που τις βασίζουμε στην αλήθεια, την ιστορική επιστήμη και σε κάποια αισθητική.

    Η σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες» της Γιολάντας Χατζή και του Πέτρου Χριστούλια απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Εκτός της πολύ καλής επιλογής θεμάτων (Ρήγας, Σουλιώτες, Κλέφτες-Αρματολοί, Φιλική Εταιρία), εκτός της ιστορικής στερεότητας που εξασφαλίζεται και μέσω της καθηγήτριας Ιστορίας και πρύτανη Χριστίνας Κουλούρη, έχουμε και μια πολύ στιβαρή, σοβαρή, καθαρή γραφή που δεν χαϊδεύει και δεν πλάθει δήθεν συνειδήσεις, αλλά και την ωραία, κομίστικη, καλαίσθητη, παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

    Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων καθιστούν τις «Μικρές ελληνικές ιστορίες» μια ιδιαιτέρως καλοσχεδιασμένη πρόταση για παιδιά.

    Για αναγνώστες 4-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Με μια ματιά

    • Φιλική Εταιρία και Κλέφτες και Αρματολοί είναι τα δύο νέα βιβλία της σειράς «Μικρές ελληνικές ιστορίες». Εκτός της πολύ καλής επιλογής θεμάτων και της ιστορικής στερεότητας που εξασφαλίζεται και μέσω της καθηγήτριας Ιστορίας και πρύτανη Χριστίνας Κουλούρη, έχουμε και μια πολύ στιβαρή, σοβαρή, καθαρή γραφή που δεν χαϊδεύει και δεν πλάθει δήθεν συνειδήσεις, αλλά και την ωραία, κομίστικη, καλαίσθητη, παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Γκιούλ Μπαξέ Παραδοσιακό X. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Σε ψηλό βουνό Νίκος Ξυλούρης

    Παιδιά της Σαμαρίνας (Ρίζες)

    Μητέρα μεγαλόψυχη

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κλέφτες και αρματολοί
    Η Φιλική Εταιρεία
    Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Νοέμβριος 2020
    Σειρά: Μικρές ελληνικές ιστορίες
    Ιστορικός σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη
    Σελίδες: 22
    Μέγεθος: 20,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-03-6700-3
    978-960-03-6699-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular