More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚορίτσι Α, της Αμπιγκέιλ Ντιν

    Κορίτσι Α, της Αμπιγκέιλ Ντιν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+   – Λογοτεχνία

    Η Αμπιγκέιλ Ντιν πήρε άδεια από την εργασία της για να ολοκληρώσει τη συγγραφή του βιβλίου της ΚΟΡΙΤΣΙ Α πριν τα τριακοστά της γενέθλια. Είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

    Ένα κορίτσι δραπετεύει. Από το Σπίτι του Τρόμου. Το σπίτι όπου έζησε με τους γονείς και τα αδέρφια της. Είναι η Λεξ Γκρέισι. Είναι το Κορίτσι Α.

    “Η τελευταία φορά που είδα τη μητέρα μου ήταν τη μέρα που αποδράσαμε. Εκείνο το πρωί ξύπνησα στο λερωμένο κρεβάτι και ήξερα ότι οι μέρες που λιγόστευαν κι ότι, αν δεν έκανα κάτι αμέσως, θα πέθαινα εκεί”.

    Τα συναισθήματα ξεχύνονται σε κάθε σελίδα. Η σωματική και ψυχική κακοποίηση και η παραμέληση έξι παιδιών μέσα από τις θλιβερές τους εμπειρίες στο οικογενειακό περιβάλλον δε θα σας αφήσουν ασυγκίνητους, ενώ η ατμόσφαιρα ενός αιχμηρού θρίλερ επιβίωσης θα κάνει τους περισσότερους να ξεφυσάτε συχνά πυκνά. Παιδιά δεμένα με αλυσίδες. Παιδιά που έζησαν τον εφιάλτη της βίας πάνω τους. Τρως γροθιά στο στομάχι και αναρωτιέσαι τι σόι άνθρωποι υπάρχουν!

    Ο ρεαλισμός που διέπει την μυθοπλασία της Ντιν, οι συνεχείς χρονικές αναδρομές μέσα από τις οποίες ουσιαστικά αφηγείται τα γεγονότα, η κίνηση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, η πλοκή που δίνει στην ιστορία της και η πειστική σκληρότητα που τη χαρακτηρίζει συνθέτουν ένα καλογραμμένο, βαθιά ψυχολογικό βιβλίο που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους λάτρεις των βιβλίων ψυχολογικής ιχνηλάτησης που αρεσκόμαστε να τα αποκαλούμε ψυχολογικά θρίλερ.

    Η Ντιν φανερώνει, μάλιστα, αρκετά παραστατικά τους τρόπους που κάθε παιδί προσπαθεί να επιστρατεύσει για να αντέξει το κακό, να το αντιμετωπίσει, να το διαχειριστεί, να ξεφύγει, να επιβιώσει.

    Προτάσσει τη Λεξ, τη Λεξ Γκρέισι. Είναι το κέντρο της ιστορίας της. Ξεκινά από το το τώρα. Η μητέρα τους πεθαίνει στη φυλακή. Τους αφήνει το οικογενειακό σπίτι. Τι οικογενειακό; Τον τόπο του μαρτυρίου. Εκεί όπου έγινε το κορίτσι Α, το κορίτσι που απέδρασε. Όπως ο Ίθαν είναι το αγόρι Α. Κι ακόμα η Ντιλάιλα, ο Γκέιμπριελ, ο Νόα, η Ίβι.

    Το παρελθόν δεν μπορείς να το αλλάξεις. Δεν μπορείς ίσως και να το αποφύγεις, όταν είναι τόσο σκληρό. Η Λεξ και η Ίβι θα προσπαθήσουν να το αλλάξουν με έναν άλλο τρόπο: να μετατρέψουν το Σπίτι του Τρόμου σε κάτι που θα αλλάξει για πάντα το αρνητικό πρόσημο που έζησαν ως παιδιά.

    Ίσως οι εσωτερικοί μονόλογοι των ηρώων να σας φανούν κουραστικοί κάποιες στιγμές. Είναι το μόνο αρνητικό που βρήκα, σε ένα κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα.

    Το Κορίτσι Α θυμίζει έντονα την υπόθεση του Ντέιβ Άλεν Τούρπιν και της γυναίκας του Λουίζ Ανν, οι οποίοι από το 1988 ως το 2015 απέκτησαν 13 παιδιά, επειδή όπως ισχυρίζονταν “ο θεός του καλούσε να το κάνουν”. Στις 14 Ιανουαρίου 2018, δύο από τα κορίτσια βγήκαν από το σπίτι μέσω ενός παραθύρου. Το μικρότερο κορίτσι (13 ετών) φοβήθηκε και γύρισε πίσω, αλλά η 17χρονη απομακρύνθηκε και κάλεσε την αστυνομία. Απίθανες καταστάσεις κακοποίησης, αιχμαλωσίας, αμέλειας και υποσιτισμού ήρθαν στο φως. Αυτό ονομάστηκε για τους Αμερικανούς Το Σπίτι του Τρόμου. Ίσως αυτή είναι η ιστορία έμπνευσης της Αμπιγκέιλ Ντιν για το Κορίτσι Α.

    Για αναγνώστες από 17 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Ο ρεαλισμός που διέπει την μυθοπλασία της Ντιν, οι συνεχείς χρονικές αναδρομές μέσα από τις οποίες ουσιαστικά αφηγείται τα γεγονότα, η κίνηση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, η πλοκή που δίνει στην ιστορία της και η πειστική σκληρότητα που τη χαρακτηρίζει συνθέτουν ένα καλογραμμένο, βαθιά ψυχολογικό βιβλίο που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους λάτρεις των βιβλίων ψυχολογικής ιχνηλάτησης που αρεσκόμαστε να τα αποκαλούμε ψυχολογικά θρίλερ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Silent Hill: Promise Extended

    Come Little Children

    Dead Silence Theme Song

    ENNIO MORRICONE -“Magic and Ecstasy” (1977)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κορίτσι Α
    Τίτλος πρωτοτύπου: Girl A
    Συγγραφέας: Αμπιγκέιλ Ντιν
    Μακέτα εξωφύλλου: Βίκυ Αυδή
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Σεβαστιάδου
    Σελιδοποίηση: Βάσω Βύρρα
    Σελίδες: 344
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-01-4048-4

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular