More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΑφήγηση-PodcastΚουλουμάδες για τα Καρκαντζέλια: audio παραμύθι από την αφηγηματική ομάδα Παραμυθοκαμώματα

    Κουλουμάδες για τα Καρκαντζέλια: audio παραμύθι από την αφηγηματική ομάδα Παραμυθοκαμώματα

    Οι καλικάντζαροι αγαπάνε πολύ τους λουκουμάδες. Και ακόμη περισσότερο τη φοβερή ζαχαροπλάστισσα του χωριού που έχει πάντα ένα πιάτο για αυτούς. Φέτος όμως τελείωσαν… Και τότε αποφασίζουν να την κλέψουν για να τους φτιάχνει κάθε μέρα την αγαπημένη τους λιχουδιά. Η ζαχαροπλάστισσα όμως δεν έχει σκοπό να μείνει μαζί τους…
    Ακούστε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι εμπνευσμένο από τις ελληνικές δοξασίες για τους καλικάντζαρους και το σκωτσέζικο παραμύθι “Η ζαχαροπλάστισσα που γλίτωσε από τις νεράιδες” από το βιβλίο της Μαρίας Βλαχάκη “Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές”

    Η αφηγηματική ομάδα Παραμυθοκαμώματα δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια από την αφηγήτρια Βιργινία Κοκκίνου. Έκτοτε έχουν ταξιδέψει παραμύθια, μύθους και λογοτεχνικές ιστορίες σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δήμους, φεστιβάλ, χώρους πολιτισμού. Στις παραστάσεις μας ξετυλίγουμε την κόκκινη κλωστή μπλέκοντας περίτεχνα τον λόγο και τη μουσική. Παραδοσιακές ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο όλο βρίσκουν μελωδίες και στίχους γραμμένα για αυτές και μία κιθάρα, μία φλογέρα ή ένα νταούλι έρχονται να τις ντύσουν μουσικά. Οι παραστάσεις μας απευθύνονται τόσο στο παιδικό όσο και στο ενήλικο κοινό.

    Σχέδιο του γιου της Βιργινίας Κοκκίνου

    Στα τέσσερα αυτά χρόνια δραστηριοποίησης στον χώρο της αφήγησης, η ομάδα έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς και διαφορετικούς χώρους και φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Φεστιβάλ Τήνου, Δήμος Σερίφου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου, Δήμος Ωρωπού, Όμιλος Πειραιώς, Δήμος Νεμέας, Δήμος Κεφαλονιάς, Φεστιβάλ Βωβούσας, ΟΠΑΝΔΑ, Γιορτή Παραμυθιών Κέας, Bobos Arts Festival, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Παράλληλα έχουμε φιλοξενηθεί σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως στις εκπομπές Της ψυχής μου το χώμα (ΕΡΤ Η φωνή της Ελλάδας- Ιούνιος 2018), Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο (τρίτο πρόγραμμα, 1/5/2017), Η αυλή των χρωμάτων (ΕΡΤ2), Τα ξωτικά της παράδοσης (Η φωνή της Ελλάδας- Μάρτιος 2019), Στο αυτί του δράκου (iconradio.gr – Μάιος 2019).

    Στη φετινή πρωτοφανή συνθήκη, η ομάδα αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για να ακουστεί… δυνατά! Πρόκειται για το παραμύθι Κουλουμάδες για τα Καρκαντζέλια, μία ιστορία βασισμένη σε ελληνικές δοξασίες που θέλουν τους καλικάντζαρους να αγαπάνε ιδιαίτερα τους λουκουμάδες, και το σκωτσέζικο παραμύθι Η ζαχαροπλάστισσα που γλίτωσε από τις νεράιδες, από το βιβλίο της Μαρίας Βλαχάκη Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές (εκδ. Κέντρο Μελέτης & Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών), διασκευασμένο και προσαρμοσμένο από εμάς τους ίδιους στα Χριστούγεννα. Η μουσική και τα τραγούδια είναι πρωτότυπα, γραμμένα από τον μουσικό Γιάννη Ψαριώτη, με πολυετή εμπειρία στον χώρο του παραμυθιού. Η διάρκεια του παραμυθιού είναι περίπου 20 λεπτά.

    Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι όλα πρωτότυπα. Απαγορεύεται η χρήση τους χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του δημιουργού.

    Αφήγηση- τραγούδι: Βιργινία Κοκκίνου
    Μουσική – στίχοι – τραγούδι: Γιάννης Ψαριώτης

    Μεταφερθείτε να ακούσετε το παραμύθι στο Soundcloudή ακούστε το και εδώ, στο ELNIPLEX:

    Η Βιργινία Κοκκίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα. Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Έτσι ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από μικρή της άρεσε να γράφει ποιήματα και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που, από ότι φαίνεται, δεν την έσβησε ο χρόνος, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις. Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής για Ενήλικες και Παιδιά (Μεταίχμιο, e-learning ΚΠΑ), θεατρικής μετάφρασης και μετάφρασης παιδικής λογοτεχνίας (Metaφραση). Μιλάει 4 γλώσσες, παίζει πιάνο και τραγουδά. Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά.

    Ο Γιάννης Ψαριώτης είναι μουσικός, μουσικοσυνθέτης, τραγουδοποιός, παίζει και γράφει μουσική-στίχους. Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός σε σχολεία πάνω σε ειδικά προγράμματα εκμάθησης μουσικής (μουσικοκινητική αγωγή). Γράφει μουσική και τραγούδια για το θέατρο και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την αφήγηση παραμυθιών. Έχει συνεργαστεί με πολλές γνωστές αφηγήτριες (Στρουμπούλη,,Θάνου,Λαμπρέλη, κ.α),γράφοντας μουσική και τραγούδια για τις αφηγήσεις και συμμετέχει σε αυτές σαν μουσικός. Έχει παρουσιάσει, με προτότυπο τρόπο, παιδικά βιβλία. Παράλληλα εκπονεί προγράμματα που συνδυάζουν τη μουσική με τα εικαστικά για το Ίδρυμα Θεοχαράκη και το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular