More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΚουρέψου, Μαξ! της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Κουρέψου, Μαξ! της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Κάντο όπως η Λούλα: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος γυναικών με Καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί για 7η χρονιά το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη» με στόχο την παροχή περουκών σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.
    Η συμβολή σας είναι πολύτιμη και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε για 7η χρονιά!
    Μαζί έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε πάνω από 50.000 κοτσίδες και ήδη 770 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα μέσω του προγράμματός μας.
    (Τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 2021)

    Κάποτε ζούσε ένα μαύρο πρόβατο, ο Μαξ. Δεν έβλεπε καλά, όχι λόγω οράσεως αλλά λόγω των πολλών μαλλιών του που έπεφταν στο πρόσωπό του. Αλλά, όχι! Ο Μαξ έβλεπε μια χαρά όσα ήθελε: το φαγητό του, τη Λούλα στο μπροστινό θρανίο, τη μπάλα, το μαξιλάρι του. Και δεν ήθελε κανείς να του λέει τι να κάνει. Αλλά όλοι επέμεναν. Κουρέψου, Μαξ! Μα εκείνος ανένδοτος.

    Ώσπου μια μέρα ήρθε η Λούλα δίχως τη μακριά της αλογοουρά. “Αποφάσισα να κόψω ολόκληρη την αλογοουρά για να χαρίσω τα μαλλιά μου σε άλλα παιδιά“. Παρόλα αυτά ο Μαξ συνέχιζε να απολαμβάνει τα μακριά του μαλλιά. Μέχρι που είδε στην παιδική χαρά έναν μικρό, ζαρωμένο σκυλάκο. Και τότε όλα άλλαξαν…

    Η Μαρία Ρουσάκη συγκινεί με τον Μαξ. Και συγκινεί έχοντας τοποθετήσει μέσα στην ιστορία της ένα κατά βάση χιουμοριστικό είδωλο ήρωα και μια τέτοια βάση ιστορίας: ένα μαλλιαρό πρόβατο σε βαθμό… ρόκερ που απολαμβάνει τα μαλλιά του και την διαφορετικότητα που του προσφέρουν αλλά και την προσοχή των άλλων στην κόμη του. Η Λούλα προσφέρει τα μαλλιά της σε άλλα παιδιά που λόγω κάποιας νεοπλασματικής ασθένειας (δεν αναφέρεται από τη συγγραφέα) δεν έχουν δικά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους.

    Αν έβαζε τον Μαξ να μιμηθεί τη Λούλα, τότε θα ήταν μια ακόμα συνηθισμένη ιστορία που με ευκολία θα επεδίωκε να μας οδηγήσει στο συναίσθημα. Αλλά η συγγραφέας εδώ κάνει μια σπουδαία επιλογή. Ο Μαξ βλέπει τη Λούλα με τα κομμένα μαλλιά, τη βλέπει ακόμα πιο όμορφη, αλλά συνεχίζει να του αρέσουν και τα δικά του που είναι ακόμα μακριά και ανέμελα. Όμως οι παραστάσεις, τα ερεθίσματα, καταγράφονται στον σκληρό μας δίσκο. Ο Μαξ κατέγραψε την ευαισθησία της πράξης της Λούλας. Και όταν ήρθε η ώρα, ανακάλεσε εκείνη την πράξη και την μετασχημάτισε στα δικά του δεδομένα. Η δοτικότητα, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη ήρθαν την κατάλληλη ώρα, εκείνη που επέλεξε με ελεύθερη βούληση ο Μαξ. Αυτές είναι οι ανείπωτες επιλογές ενός/μιας συγγραφέα που κάνουν μια απλή σχετικά ιστορία να ξεχωρίζει.

    Θα ήθελα να αναφέρω ακόμα το εξής: ένα σύνηθες λάθος που κάνουν πάρα πολλοί γονείς είναι το γεγονός ότι δεν αγοράζουν βιβλία που φανερώνουν ή υπαινίσσονται τον καρκίνο γιατί θεωρούν ότι δεν τους αφορά και το πράττουν όταν το κακό τους χτυπήσει την πόρτα. Κάπως έτσι δημιουργούμε μη εξοικειωμένους και ευαισθητοποιημένους με την ασθένεια πολίτες. Άλλωστε, κάποια από αυτά τα βιβλία και ασφαλώς το παρόν, όχι μόνο δεν είναι μονόπλευρα και μονοθεματικά προς αυτό το ζήτημα, αλλά εκτείνονται σε αρκετές, ενδιαφέρουσες διακλαδώσεις, από το απλό, καθημερινό “κουρέψου επιτέλους, παιδί μου, πώς είσαι έτσι” μέχρι το απείρως πιο σύνθετο της προσωπικής επιλογής και αυτοδιάθεσης ακόμα και της ίδιας μας της προσφοράς.

    Οι στίχοι είναι ιδιαιτέρως παιχνιδιάρικοι, χιουμοριστικοί όπως προείπαμε, μεστοί και τρέχουν την ιστορία απρόσκοπτα, δίχως επαναλήψεις και περιττολογίες.

    Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση μπήκε ακριβώς στο μοτίβο αυτό των στίχων της ιστορίας: παιχνιδιάρικη, απέριττη, δίχως συναισθηματικές υπερφορτώσεις, με αρκετά οπτικά ερεθίσματα για τον αναγνώστη, με παλ κυρίως αποχρώσεις στην παλέτα της, με μεγάλες κατά κύριο λόγο μορφές των προβάτων να κυριαρχούν.

    Αρμονικό αποτέλεσμα σε ένα βιβλίο που έχει τη δυναμική να αρέσει, να διαβαστεί, να παιχτεί.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Μαρία, σου ζήτησε ποτέ κανείς μια τούφα…;

    Μαρία Ρουσάκη: “Ναι, μου ζήτησε κάποτε μια παλιαρρώστια πολλές τούφες απ’ τα μαλλιά μου. Ήταν το 2003 λίγο πριν γεννήσω το πρώτο μου παιδί. Στην αρχή νόμιζα ότι έχασα τη δύναμη μου, σαν τον Σαμψών. Αλλά την απέκτησα πάλι. Τελικά όταν μιλάμε για «τρίχες» όλα ξεπερνιούνται. Ειδικά όταν έχουμε ανθρώπους γύρω μας που μας φροντίζουν και μας αγαπούν για το μέσα μας”.

    Με μια ματιά

    • Η Μαρία Ρουσάκη συγκινεί με τον Μαξ. Και συγκινεί έχοντας τοποθετήσει μέσα στην ιστορία της ένα κατά βάση χιουμοριστικό είδωλο ήρωα και μια τέτοια βάση ιστορίας. Η Λούλα προσφέρει τα μαλλιά της σε άλλα παιδιά που λόγω κάποιας νεοπλασματικής ασθένειας (δεν αναφέρεται από τη συγγραφέα) δεν έχουν δικά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους. Οι στίχοι είναι ιδιαιτέρως παιχνιδιάρικοι, χιουμοριστικοί, μεστοί και τρέχουν την ιστορία απρόσκοπτα, δίχως επαναλήψεις και περιττολογίες.
    • Η εικονογράφηση απέριττη, δίχως συναισθηματικές υπερφορτώσεις, με αρκετά οπτικά ερεθίσματα, με παλ κυρίως αποχρώσεις.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    In A Persian Market- Wilbur de Paris

    Shadows – Apache

    Μια νέα αρχή (We are the world)-Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

    Scorpions – Sign of Hope

    Alone Suite – Daniel Licht

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κουρέψου, Μαξ!
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Ασημίνα Γιαννοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 25
    ISBN: 978-960-645-224-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular