More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΚωνσταντίνος Κανάρης τ' όνομά μου: ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου: ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    Η εξοχική κατοικία του Κωνσταντίνου Κανάρη βρισκόταν στην Κυψέλη, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 1877. Η πλατεία Κυψέλης ονομάζεται επισήμως Πλατεία Πυρπολητού Κωνσταντίνου Κανάρη. Σε αυτήν την πλατεία στέκει ο ανδριάντας του Έλληνα αγωνιστή και πολιτικού που φιλοτεχνήθηκε από τον Λάζαρο Φυτάλη το 1876, ο οποίος κατά τον Ζαχαρία Παπαντωνίου έπλασε “ένα ιδεατό πρότυπο Έλληνα ήρωα”.

    Αυτός ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο. Τη ζωή του, τα κύματα που αγνάντεψε, εκείνα που υπέμεινε, εκείνα που πέρασε. Τα επιτεύγματά του. Την πορεία του. Το σπίτι του. Τα αγαπημένα του μέρη. Τα παιδικά του χρόνια. Τη θάλασσα. Την τέχνη του, τα μπουρλότα. Τον Αγώνα του Έθνους. Τα μεγάλα πλήγματα στον εχθρό. Οι στολοκαύτες. Το κακό στα Ψαρά. Ο Καποδίστριας. Το σμίξιμό του με την πολιτική. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις του για το τότε, αλλά και το σήμερα. Για τους βανδαλισμούς του τότε και του σήμερα.

    Ένας πολύ όμορφος συνδυασμός βιβλίου γνώσεων και λογοτεχνίας που γεννήθηκε από τους περιπάτους και τα παιδικά χρόνια της συγγραφέα στην Κυψέλη και την πλατεία της. Όμορφη, φροντισμένη γλώσσα, δίχως εντυπωσιασμούς και περιττολογίες, με μια εσωτερική ηρεμία και αρμονία που μου άρεσε ιδιαιτέρως, με ένταση μόνο στις εικόνες που αναδύει και τα συναισθήματα που γεννά, μια μια δυσδιάκριτη μελαγχολική ατμόσφαιρα να στεφανώνει την αφήγηση του ήρωα.

    Ένα καλοδομημένο, γεμάτο ιστορικά γεγονότα και παραπομπές, άνευ κατήχησης και άγχους μετάδοσης πληθώρας γνώσεων, βιβλίο, που αποτελεί μια ιδιαίτερη έμμεση βιογραφία του γνωστού αγωνιστή και παράλληλα ένα μεστό χρονολόγιο του Ελληνικού Αγώνα για την ελευθερία.

    Αν σταματούσαμε την αγιοποίηση του ενός σχολικού βιβλίου στην τάξη, βιβλία σαν αυτό θα αποκτούσαν ξεχωριστή θέση στην διδασκαλία της ιστορίας, εντός κι εκτός τάξεων. Και επειδή εντός τάξεων δε θα το δείτε άμεσα (μην πω και πιο μακροπρόθεσμα), φροντίστε να μαθαίνει ιστορία το παιδί σας από τέτοια βιβλία.

    Για παιδιά περίπου 8-12 ετών.

    Εκδόσεις Καλέντη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου: ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται
    Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου
    Εκδόσεις: Καλέντη, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Τζόκα
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-594-067-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular