More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΛίλα Καλογερή: "Το «Τέρας» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο για το bullying"

    Λίλα Καλογερή: “Το «Τέρας» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο για το bullying”

    Η Λίλα Καλογερή BOOK SECRET για το βιβλίο “Το τέρας” (κείμενο: Βασίλης Κουτσιαρής) του οποίου υπογράφει την εικονογράφηση και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

    Με τον Βασίλη είχαμε δουλέψει ξανά μαζί στα «Φανταστικά μου Ταξίδια». Το «Τέρας» είναι η δεύτερη συνεργασία μας. Και στις δύο περιπτώσεις δουλέψαμε άριστα μαζί.

    Το «Τέρας» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο για το bullying, που είχε πολλές προκλήσεις ως προς την εικονογραφική απόδοσή του. Επεξεργαστήκαμε αρκετά τις εικόνες σε επίπεδο προσχεδίων, αλλά και διορθώσαμε και ξανασχεδιάσαμε πολλές από τις τελικές εικόνες ώστε να συνθέσουν την ιστορία του “Τέρατος”.

    Ένα από τα στοιχεία της εικονογράφησης που παίζει ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας είναι το καπέλο του πρωταγωνιστή: συμφωνήσαμε το χρώμα του να γίνεται έντονο κόκκινο στις σκηνές του εκφοβισμού. Με αυτό τον τρόπο συμβολίζεται η επιθετική διάθεση του ήρωα, αλλά και το ίδιο το καπέλο αναδεικνύεται σαν ένας ξεχωριστός χαρακτήρας του βιβλίου.

    Σαν “καμβά” χρησιμοποιήσαμε κυριολεκτικά ολόκληρο το βιβλίο, από τις ταπετσαρίες μέχρι και το οπισθόφυλλο. Εκεί ο αναγνώστης βρίσκει στοιχεία για το πως εξελίσσεται η ιστορία όταν το καπέλο φεύγει από τα χέρια του πρωταγωνιστή και τραβάει τον δικό του δρόμο.

    Ακόμη, υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο εικονογράφησης: οι εικόνες που βρίσκει ο πρωταγωνιστής κρυφοκοιτάζοντας στο μπλοκ ζωγραφικής του φίλου του, όταν σοκαρισμένος αντικρίζει μια πλευρά του χαρακτήρα του που δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι έχει. Αυτές οι εικόνες θα αποτελέσουν  την αφετηρία για να αλλάξει ο ήρωάς μας, και να φροντίσει την σχέση του με τον φίλο του.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular