More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΛίλυ & Λούσυ, μια ιστορία της Άννας Βερροιοπούλου (εικ. M.V Segovia)

    Λίλυ & Λούσυ, μια ιστορία της Άννας Βερροιοπούλου (εικ. M.V Segovia)

    Η Λίλυ ζει στο πιο απόμερο σπίτι του πιο απόμερου χωριού, δίπλα από το πλούσιο δάσος με τους μεγάλους κορμούς, τα ζώα, τα χιλιάδες φύλλα, το αργόσυρτο ποταμάκι. Στο τέλος του δάσους βρισκόταν το όμορφο σπίτι της και η θάλασσα. Η Λίλυ παίζει στο λιβάδι και στην αμμουδιά, παρατηρεί γρύλους, χαζεύει τα θαλασσοπούλια. Μα είναι μόνη, πολύ μόνη. “Αχ και να είχα έναν φίλο”, σκέφτηκε. Κι ύστερα, μόλις τόσο δα λίγο ύστερα, άκουσε ένα τριπλό γαβ πίσω της και εμφανίστηκε, όχι ένας φίλος, αλλά ένας σκύλος, γκρίζος και μεγαλόσωμος, εντυπωσιακός και αρκετά φιλικός. Και ήταν και κορίτσι, με γαλανά μάτια παρακαλώ! Και στο λουρί της είχε το όνομά της: Λούσυ.

    Με συνοπτικές διαδικασίες  η Λούσυ γίνεται μέλος του σπιτιού και αχώριστη φίλη με την Λίλυ. Έκαναν τα πάντα μαζί, από εξερεύνηση στο δάσος μέχρι εντοπισμό αστερισμών. Μα όταν ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα, οι κάτοικοι είδαν το χωριό να έχει μετατραπεί σε λίμνη και την πλημμύρα να έχει κάνει τον τόπο τους σαν νησί. Απίστευτο!  Και το πιο απίστευτο ήταν ότι η Λούσυ άρχισε να τρέχει ξαφνικά σαν δαιμονισμένη προς το δάσος. Γιατί έφυγε τρέχοντας και πού πηγαίνει η Λούσυ;

    Η όμορφη, ρεαλιστική ιστορία φιλίας ενός μοναχικού παιδιού που ζει εκτός πόλης και ενός γερμανικού κυνηγετικού Βαϊμαράνερ, ράτσας ιδιαιτέρως ευφυούς, φιλικής και οικογενειακής που φημίζεται για το γκρίζο του χρώμα, εξ’ ου και το παρατσούκλι τού “Γκρίζο Φάντασμα”. Μια καλογραμμένη ιστορία που άλλοτε φανερώνει και άλλοτε υπαινίσσεται πτυχές της. Όπως το απόμερο σπίτι στο απόμερο δάσος και ένα κορίτσι που κατοικεί με τους γονείς της. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι από επιλογή της οικογένειας να ζήσουν κάπου πιο κοντά στη φύση και τα λησμονημένα ή άγνωστα για τα παιδιά της πόλης στοιχεία της. Μια τέτοια επιλογή με τέτοια οφέλη, έχει και κάποιες παράπλευρες απώλειες, όπως η μοναξιά του παιδιού η οποία καταγράφεται με σαφήνεια.

    Στο κέντρο της ιστορίας της κατά βάση μεταφράστριας Άννας Βερροιοπούλου στέκονται, η φιλία μεταξύ ενός παιδιού και ενός σκυλιού, καθώς και πώς μπορεί ένας σκύλος (και δε θα το περιόριζα μόνο στο εν λόγω είδος) να αποτελέσει ένας έξοχο φίλο, όχι υποκατάστατο ή ευκαιριακή συμμαχία, αλλά αληθινό φίλο, αναπόσπαστο μέλος και μέρος της καθημερινότητας ενός παιδιού που ευεργετείται παραπάνω από σημαντικά από μια τέτοια σχέση. Παράλληλα, αναδεικνύονται με πολύ όμορφο τρόπο, με φανερώσεις ή νύξεις όπως προείπα, η ανιδιοτελής αγάπη, η εγκατάλειψη και τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και η περιστασιακή εκμετάλλευσή τους, η δύναμή και η θέλησή τους να βοηθήσουν και να σώσουν από συμφορές ανθρώπους, θέληση που ξεπερνά τα όρια του ηρωισμού. Γιατί αν ένας άνθρωπος, με την συγκρότηση ή την νοητική υπερλειτουργία (έναντι των ζώων) επιλέγει να κινδυνεύσει για να σώσει ανθρώπους, έχοντας γύρω του βλέμματα κριτών και επικριτών, ένας σκύλος δεν έχει κανέναν που θα περιμένει από αυτό το ακατόρθωτο.

    Όλες αυτές οι πτυχές έχουν συναντηθεί πανέμορφα με το αφαιρετικό εικαστικό μανιφέστο της πρωτοεμφανιζόμενης στα ελληνικά πράγματα Mariana Villanueva Segovia, η οποία με απλές γεωμετρίες και γραμμές, με λιτές καμπύλες και σχήματα, ακουμπά στη δύναμη του λευκού και συνθέτει απέριττες εικόνες που εστιάζουν στη φιλία των δύο πρωταγωνιστών και στο βασικά στοιχεία του περιβάλλοντός τους, κερδίζοντας με την δύναμη της απλότητας το βλέμμα.

    Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που χαρίζει εικαστικές και νοηματικές προεκτάσεις.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Λίλυ & Λούσυ
    Συγγραφέας: Άννα Βερροιοπούλου
    Εικονογράφηση: Mariana Villanueva Segovia
    Τυπογραφία & Lettering: Στέλλα Δημητρακοπούλου
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια: Μαριάννα Ψύχαλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24,5 Χ 23
    ISBN: 978-618-5049-76-8
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular