More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΛεονόρα Μπολτ: Η μυστική εφευρέτρια, της Λούσι Μπραντ (εικ.: Γκλάντις Χοσέ)

    Λεονόρα Μπολτ: Η μυστική εφευρέτρια, της Λούσι Μπραντ (εικ.: Γκλάντις Χοσέ)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8 -12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Εύρηκα! Εύρηκα!
    Αρχιμήδης

    Περί τίνος πρόκειται

    Στην κορυφή ενός παλιού φάρου, στο νησί Κραμπ, που είναι πεταμένο στη μέση του πουθενά, βρίσκεται το άκρως μυστικό ερευνητικό κέντρο/εργαστήρι της Λεονόρας, η οποία ολημερίς σκαρώνει και συναρμολογεί, ονειρεύεται και εφευρίσκει. Ο θείος Λούθερ, που έχει μια χιονόμπαλα αντί για καρδιά και είναι απορροφημένος με το ακαδημαϊκό του έργο, της κάνει συνεχώς κήρυγμα να πάψει να ασχολείται με άχρηστα πράγματα και να κάνει κάτι χρήσιμο στη ζωή της. Μαζί τους στον φάρο, έμεναν επίσης η οικονόμος Μίλντρεντ και η βίδρα της, ο Νευρικός Μεζές.

    Η Λεονόρα προσπαθούσε να φτιάξει τα πιο παράξενα, τα πιο πρωτότυπα πράγματα στον κόσμο. Αληθινές εφευρέσεις. Όπως το πυρίμαχο σαμπουάν, τις μουσικές κάλτσες, τον αποτροπέα τσιμπήματος μελισσών, το μαγνητικό τυρί ή τον πρωτότυπο ανατροπέα χωροχρόνου.

    Μια μέρα όμως, τα κύματα της θάλασσας ξεβράζουν στην παραλία του Λαγού ένα ξανθό αγόρι, τον Τζακ, ο οποίος έχει χαθεί καθώς κολυμπούσε με τα αδέρφια του σε μια παραλία. Η Λεονόρα τον ξεναγεί στο νησί. Η Τζακ βλέπει κάποιες από τις εφευρέσεις της και τις αναγνωρίζει, είναι πολύ δημοφιλείς στον κόσμο του. Κάτι συμβαίνει εδώ. Πώς γίνεται οι εφευρέσεις ενός κοριτσιού που ζει σε ένα απομονωμένο νησί να είναι γνωστές σε άλλα μέρη; Η Λεονόρα αποφασίζει να αρχίσει το ψάξιμο. Και πρώτα θα πάει στο δωμάτιο του θείου της. Ένα μυστικό καλά κρυμμένο θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Και με βοηθούς τη βίδρα, τη μαγείρισσα και έναν καλλίφωνο καπετάνιο, η Λεονόρα θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι συμβαίνει και τι ακριβώς έχει κάνει ο θείος της που δεν έμοιαζε να είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου…

    Εστιάζοντας

    Μια ευφυής μικρή εφευρέτρια που γνωρίζει να σκέφτεται, να συνδυάζει και να δημιουργεί διαρκώς νέα πράγματα, απομονωμένη σε ένα νησί, με τον παράξενο θείο της, ο οποίος εκμεταλλεύεται τις εφευρέσεις και την ευρηματικότητά της ανιψιάς του προς όφελός του. Η γενναιότητά της και η φυσική της περιέργεια, αλλά και τυχαίο γεγονός, ο Τζακ, που της αποκαλύπτει πράγματα που δεν γνώριζε, την κινητοποιούν να ανακαλύψει την αλήθεια και να ξεσκεπάσει τον κρυμμένο εν αγνοία κόσμο της.

    Οι χαρακτήρες είναι χαριτωμένοι και καλοβαλμένοι, η δε Λεονόρα είναι μοναδική ηρωίδα, άμεσα συμπαθής στον αναγνώστη. Ο εφευρετικός της κόσμος, πέρα του χιούμορ και της φαντασίας που εξάπτει, λειτουργεί και ως πρότυπο για τους μικρούς αναγνώστες, αφού προβάλλει ένα παιδί που δεν είναι εγκλωβισμένο στην κατανάλωση αλλά πάνω απ’ όλα είναι δημιουργός. Ανήκει δηλαδή σε εκείνη την ελάχιστη ομάδα ανθρώπων που δημιουργούν και δεν καταναλώνουν απλώς. Κι αυτό το πρότυπο αντιπαρατίθεται με το ματαιόδοξο, υλιστικό πρότυπο που φαίνεται να είναι ο θείος της, που ελέγχει τη ζωή της.

    Στρωτή αφήγηση, ισορροπημένη, και μια περιπέτεια που πάνω απ’ όλα διαβάζεται ευχάριστα, δίχως να καταπίνει τον αναγνώστη με την τρεχάλα των γεγονότων.

    Το τέλος της ιστορίας μένει ανοιχτό, με εκκρεμότητες που κλείνουν το μάτι σε ένα νέο βιβλίο.

    Μας άρεσε.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Δείτε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Λεονόρα Μπολτ: Η μυστική εφευρέτρια
    Τίτλος πρωτοτύπου: Leonora Bolt: Secret Inventor
    Συγγραφέας: Lucy Brandt
    Εικονογράφος: Gladys Jose
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Νεφέλη Ταμία
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Ιωάννα Ανδρέου
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 216
    Μέγεθος: 13 Χ 20
    ISBN: 978-618-03-2922-3

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular