More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΛιβερίνος και Ρικάρντα, της Αγαθής Δημητρούκα

    Λιβερίνος και Ρικάρντα, της Αγαθής Δημητρούκα

    Οι αταίριαστες αγάπες, τα διαφορετικά ζεύγη είναι διαχρονικά αγαπημένο θέμα της παιδικής λογοτεχνίας. Μέχρι σήμερα, στο target group των παιδιών 4-7 ετών υπήρχε ένα σημείο αναφοράς. Πρόκειται για την Παράξενη Αγάπη του Αλόγου και της Λεύκας (εκδ. Polaris) του Χρήστου Μπουλώτη σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη, που καθήλωσε το αναγνωστικό κοινό, μικρούς και μεγαλύτερους, με το λυρισμό, την σαγήνη των λέξεών του, το εύρος των συναισθημάτων που εμπεριείχε και διακήρυξε.

    Από το 2017, κοντά 20 χρόνια μετά, νομίζω ότι πέρα από το αριστούργημα των Μπουλώτη-Στεφανίδη, μπορούμε να υποπτευόμαστε ακόμα μία ιστορία που πιθανόν να γίνει σημείο αναφοράς για τις αταίριαστες αγάπες. Πρόκειται για το βιβλίο Λιβερίνος και Ρικάρντα της Αγαθής Δημητρούκα που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Εκεί, όπου στην Γιγαντοχώρα όλα είναι γιγάντια και τεραστίων διαστάσεων, από τα σπίτια και τις αυλές, μέχρι τη ζούγκλα, τα ζώα και τα δέντρα. Και ασφαλώς οι κάτοικοι ήταν γίγαντες. Γίγαντες και γιγάντισσες. Όπως και στον δικό μας κόσμο όμως, υπήρχαν και κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια, οι νεράιδες και τα ξωτικά.

    Ο έρωτας που ένιωσε το ξωτικό, ο Λιβερίνος, για την γιγάντισσα Ρικάρντα ήταν κεραυνοβόλος κι είχε την ταχύτητα της αστραπής. Την ακολούθησε παντού, δίχως εκείνη να τον βλέπει, δίχως εκείνος να της μιλά.

    “Καλέ κυρά γιγάντισσα
    σκλαβάκι σου κατάντησα”

    Και λίγο αργότερα…

    “Αφέντρα μου λυπήσου με,
    γλυκά μαζί να ζήσουμε”

    Κι επειδή ο έρωτας δεν ξέρει από προσμονές, λογικές και υπολογισμούς, δεν ξέρει από κόσμο και υποχρεώσεις, δεν έμαθε να περιμένει και είναι πάντοτε προτεραιότητα, κατακλύζεται και κατακλύζει, ο Λιβερίνος αποκαλύφθηκε και μαζί φανέρωσε τον έρωτά του στην Ρικάρντα. Κι εκείνη ενέδωσε άμεσα στο κάλεσμα του μικροσκοπικού αοιδού της αγάπης, συντετριμμένη από την αρετή της τόλμης και την ομορφιά του έρωτα. 

    Μα πώς θα ζήσουν τώρα μαζί; Είναι τόσο ανόμοιοι, είναι τόσο μακρινοί οι κόσμοι τους, ακόμα και τα ίδια τα σώματά τους πως θα κοντοζυγώσουν για να γίνει η αγάπη τους ποίημα; Η αγάπη θα έχει την απάντηση. Γιατί πάντα θα την έχει. Κι αν δεν έχει μιλήσει η αγάπη, δεν έχει τελειώσει τίποτα.

    Μια από τις πιο αυθεντικές και απολαυστικές ιστορίες αγάπης, που ισορροπεί εξαίρετα ανάμεσα στον ρομαντισμό και το χιούμορ, στον εκλεπτυσμένο λυρισμό και τον αυτοματισμό του υπερρεαλισμού, ανάμεσα στον Σαίξπηρ, τους ιπποτικούς έρωτες και τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου. Εύρυθμο, αρμονικό στη γραφή, εύθυμο, σε ισορροπία με τη φυσική μελαγχολία του έρωτα που δεν είχει ακόμα εκβάλλει, γνήσια παιδικό, γνήσια “εξωηλικιακό”. Παίζεται, τραγουδιέται, θεατροπορεύεται, ζωγραφίζεται, τα πάντα στα χέρια των παιδιών γίνεται.

    Η εικονογράφηση της Ιφιγένειας Καμπέρη είναι έξοχη, αυθεντικά φρέσκια. Οι μεγάλες μορφές, το παιχνίδι με το μέγεθος της γιγάντισσας (κι όλων των γιγάντιων πραγμάτων), οι παλ αποχρώσεις και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας όλων των σχεδίων αποπνέουν της γνησιότητα της παιδικής ζωγραφικής και τελικά λειτουργούν τόσο αρμονικά με το κείμενο που εξιστορούν τον Λιβερίνο και τη Ρικάρντα με το δικό τους τρόπο, με εξαίρετες νύξεις και όχι με την κουραστική οπτικοποίηση που στριμώχνει το κείμενο.

    Βιβλίο θαύμα. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Διαβάστε τη συνέντευξη της Αγαθής Δημητρούκα στο elniplex εδώ.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η Αγαθή Δημητρούκα αποκάλυψε στο ELNIPLEX ένα βασικό μυστικό του βιβλίου:

    “Η ιστορία του Λιβερίνου και της Ρικάρντα γράφτηκε το 2003 με 2005. Από τότε η Έλενα Πατάκη ήθελε να την κάνει βιβλίο, αλλά εγώ που, χωρίς να το θέλω, κάποιες φορές δυσκολεύω τα πράγματα, σκεφτόμουν μαζί κι ένα CD με το τραγούδι χωρίς ωστόσο να κάνω και τις απαραίτητες ενέργειες. Πέρασαν τα χρόνια, μπήκαν άλλα στη μέση, βγήκαν άλλα βιβλία και πέρυσι, στην παρουσίαση από τις Εκδόσεις Πατάκη βιβλίων για παιδιά με θέμα την αγάπη, ζήλεψα τόσο πολύ που ξεκόλλησα από την ιδέα του CD. Έτσι χαίρομαι μια πλουσιοπάροχη έκδοση  από την Έλενα και πανέμορφη με τις ζωγραφιές της Ιφιγένειας Καμπέρη, περιμένοντας  το επόμενο στάδιο: μια παιδική όπερα”.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λιβερίνος και Ρικάρντα
    Συγγραφέας: Αγαθή Δημητρούκα
    Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2017
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Φιλμ, Μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 X 24
    ISBN: 978-960-16-7499-5
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular