More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΛουδοβίκος ο Πρώτος, Βασιλέας των προβάτων, του Ολιβιέ Ταλέκ

    Λουδοβίκος ο Πρώτος, Βασιλέας των προβάτων, του Ολιβιέ Ταλέκ

    Πρόσφατα ανακαλύψαμε ένα εξαιρετικό βιβλίο των εκδόσεων angelus novus! Πρόκειται για το εικονοβιβλίο του οποίου το κείμενο και οι εικόνες ανήκουν στον γραφίστα και εικονογράφο Ολιβιέ Ταλέκ. Τα λόγια της ιστορίας είναι λίγα αλλά μεστά. Σε συνδυασμό με τις ολοσέλιδες, ευανάγνωστες εικόνες, συνθέτουν μια απολαυστική ιστορία για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Το θέμα της εξουσίας άλλωστε μας απασχολεί όλους.Το βιβλίο βραβεύτηκε το 2014 με το βραβείο Παιδικού Εικονογραφημένου Λεκλέρκ. Και κατά τη γνώμη μας  το άξιζε!

    Για την παρουσίαση του βιβλίου απευθυνθήκαμε στη Μαρία Αγγελίδου στην οποία ανήκει και η απόδοσή του:

    “Στην κορυφή του λόφου, εκεί που φυσάει πολύ, μια κορώνα έρχεται και κάθεται στο κεφάλι του Λουδοβίκου Αρνή, που βόσκει παρέα με τα υπόλοιπα πρόβατα. Αμέσως ο Λουδοβίκος σηκώνεται στα πισινά του πόδια, παίρνει ύφος βασιλικό, αλλάζει όνομα, βρίσκει σκήπτρο, βρίσκει θρόνο, βρίσκει ακόμα και βασιλικό κρεβάτι. Στο τσάκα-τσάκα καταπιάνεται και μ’ όλες τις βασιλικές δουλειές: βγάζει λόγους, πάει για κυνήγι, κάνει περιπάτους στο βασιλικό του κήπο, προσκαλεί σπουδαίους μουσικούς, υποδέχεται πρεσβευτές, οργανώνει στρατό, βγάζει νόμους, διώχνει τα μαύρα πρόβατα από το βασίλειό του. Ώσπου φυσάει ξανά ο αέρας, και του παίρνει την κορώνα…

    Φυσάει, φυσάει ο αέρας: έτσι αρχίζει η ιστορία, έτσι αρχίζει η μαγεία. Ο αέρας την αρχίζει στη Μαίρη Πόπινς, ο αέρας την αρχίζει και στην ιστορία του Λουδοβίκου του Πρώτου. Κι ο αέρας την τελειώνει. Για να ξαναρχίσει και πάλι; Η Μαίρη Πόπινς θα πάει αλλού και άλλοτε ν’ αναλάβει άλλα παιδιά. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά στην τελευταία σελίδα του Λουδοβίκου ο αέρας παίρνει την κορώνα και την ακουμπάει (τυχαία πάλι) στο κεφάλι του λύκου! Ένα φύσημα του αέρα, ένα αεράκι τυχαίο είναι που ορίζει ποιος, πότε και πόση δύναμη θα έχει πάνω στους άλλους.

    Ο Ολιβιέ Ταλέκ υπογράφει εδώ ένα υπέροχο βιβλίο με θέμα την εξουσία: πώς την αποκτάει κανείς, πώς τη διαχειρίζεται, πώς τη χάνει. Και καταφέρνει να σχολιάσει με χιούμορ, ειρωνία, αλλά και εντιμότητα τα όπλα, τους στόχους, τις τακτικές και τις αποφάσεις της – τα λίγα, μετρημένα λόγια της ιστορίας  ζωγραφίζουν με σοφή οικονομία σκηνές αλεπάλληλες, ενώ οι ολοσέλιδες εικόνες τα συνοδεύουν, ευανάγνωστες αυτές για μικρούς και μεγάλους!

    Ένα βιβλίο, που περιγράφει με τρόπο μοναδικό το πόσο τυχαία είναι πολλά σημαντικά πράγματα στη δημόσια ζωή, πόσο εύκολα μπορεί κανείς ν’ αποκτήσει εξουσία, και πόσο εύκολα μπορεί να την ξαναχάσει… Στις σκέψεις (και στις πράξεις) του Λουδοβίκου Αρνή, που αλλάζει το όνομά του και γίνεται Λουδοβίκος ο Πρώτος, αναγνωρίζουμε σκέψεις και πράξεις πολλών ανθρώπων, γνωστών (και διάσημων ακόμα) από την Ιστορία…”

    Οι Εκδόσεις Angelus Novus ιδρύθηκαν για να εκδώσουν βιβλία ελλήνων και ξένων συγγραφέων, νέα κείμενα και μεταφράσεις λογοτεχνίας, κοινωνικής επιστήμης, οικονομίας, πολιτικής, ιστορίας και φιλοσοφίας των κοινωνικών και φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, υπό την αίρεση μιας φιλοδοξίας: Τα βιβλία τους, αφού διαβαστούν και κλείσουν τα «φτερά» τους, τις σελίδες τους, να «παραμείνουν» διά του περιεχομένου τους στο νου των αναγνωστών και να βοηθήσουν δυνητικά στην ανανέωση της συζήτησης υπέρ της ανασυγκρότησης μιας θρυμματισμένης συντριμμένης κοινωνίας.

    Εμείς θα πούμε απλώς συγχαρητήρια στον εκδοτικό οίκο για την εξαιρετική έκδοση και καλή συνέχεια!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λουδοβίκος ο Πρώτος, Βασιλέας των προβάτων
    Συγγραφέας: Ολιβιέ Ταλέκ
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Angelus Novus 2016
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 26,5 X 30
    ISBN: 978-618-82665-5-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular