More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΛόρδος Βύρων και Έλγιν, της Ελένης Σβορώνου

    Λόρδος Βύρων και Έλγιν, της Ελένης Σβορώνου

    Λόρδος Έλγιν. Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν το πλήρες δελτίο ταυτότητας. Σκοτσέζος αριστοκράτης. Στα σαράντα του και κάτι, ο Βρετανός διπλωμάτης και πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη έκλεψε από την Αθήνα μεταξύ 1803 και 1812, σε μια γη που σιγοετοιμαζόταν για εξέγερση. Ανάμεσα σε άλλα, αφαίρεσε γλυπτά αμύθητης πολιτιστικής αξίας από τον Παρθενώνα, από τον ναό της Απτέρου Νίκης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Τα τελευταία αφαιρεθέντα ασημικά της πόλης των Αθηνών ταξίδεψαν με το πλοίο “Ύδρα”. Με το ίδιο εν αγνοία του πλοίο συνταξίδευε ο Λόρδος Μπάιρον, επιστρέφοντας από το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, γη που αργότερα θα ποτίσει με μελάνι και αίμα.

    Αυτή την τυχαία συνύπαρξη εκμεταλλεύεται επιδέξια η Ελένη Σβορώνου δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη αφήγηση που απολαμβάνεις. Πηγαίνουμε στα 1811, στου Απρίλη την 11η. Από το αμπάρι του βρετανικού πλοίου του πολεμικού ναυτικού “Ύδρα”, μια μετόπη από την Κενταυρομαχία, αιχμάλωτη σε ένα κιβώτιο σε καραντίνα (μη σας τρομάζει η λέξη, τότε ήταν πάγια τακτική οι καραντίνες στα λιμάνια) αφηγείται. Σε έναν Λαπίθη της μετόπης ανήκει η φωνή. Θυμάται όσα έχει δει, από τον Πελοποννησιακό πόλεμο και τους Ρωμαίους ως τα σήμερα και τον Έλγιν που τους έβαλε σε τούτο το καράβι γιατί ήτα της μόδας τότε τα αετώματα και λοιπές αρχαιότητες. Μνημονεύει τον δημιουργό του, τον Φειδία. Και όλο προσδοκά να έρθει στο αμπάρι ο ποιητής, ο ατίθασος έφηβος με το χωλό πόδι, ο Μπάιρον, να σώσει τα γλυπτά, να σωθεί κι ο ίδιος. Βλέπει μπροστά του επαναστάσεις και ξεσηκωμούς, Καρμπονάρους και αιτήματα ελευθερίας, βλέπει Έλληνες σαν τον Ρήγα να βάζουν φωτιά στις καρδιές.

    Ο ποιητής ταξιδεύει δυο χρόνια τώρα, την Ευρώπη, την Ελλάδα πιο πολή, πόλεις και πόλεις. Θυμώνει με τον Έλγιν ο ποιητής. “Αυτός ο άνθρωπος είναι ντροπή για τη χώρα μου. Πώς μπόρεσε ο άθλιος; Αν τον είχα μπροστά μου , θα τον ανάγκαζα να επιστρέψει τώρα αμέσως τα κλοπιμαία”. Μα η καραντίνα τελειώνει. Το πλοίο φεύγει από τη Μάλτα και ο ποιητής δεν κατέβηκε στο αμπάρι. Κατέβηκε όμως στις λέξεις των ποιημάτων του. Και η υπόθεση των γλυπτών θα γίνει γνωστή από τα χέρια του.

    Ένα βιβλίο (γνώσεων) που συνδυάζει επιδέξια λογοτεχνία και γνώση. Η γλαφυρή, μελαγχολική αφήγηση, το τέχνασμα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ενός Λαπίθη μιας εγκλωβισμένης στο αμπάρι μετόπης, το συνεχές ταξίδι στο χρόνο που φανερώνει πως έφτασε η Ελλάδα από την εποχή των γλυπτών σε αυτήν της αρπαγής τους από τον Έλγιν, η λυρική ατμόσφαιρα που αποπνέει κάθε σελίδα, οι γνώσεις που φανερώνονται αρμονικά και αβίαστα προϊούσας της αφήγησης και ιδίως η έξυπνη αντιπαραβολή δύο Βρετανών λόρδων που υπηρέτησαν διαμετρικά αντίθετες αξίες, που στάθηκαν ο ένας με το σπαθί και την πένα στο χέρι και ο άλλος με τα ξύλινα κιβώτια στο σκοτάδι. Αυτή η έντεχνη σύγκριση των δυο, ήδη από τον τίτλο, πάνω σε ένα καράβι που μεταφέρει τα τελευταία γλυπτά της Αττικής γης προς την Μ. Βρετανία, μεταφέρει, πιστεύω, και έναν άφατο συμβολισμό της αέναης μάχης του καλού και του κακού, των αντίρροπων δυνάμεων που πονούν και ξεπονούν, που παφλάζουν πότε δω και πότε κει το καράβι Ελλάδα ή όποιο άλλο καράβι, μικρό όσο ένας άνθρωπος ή μεγάλο σαν ανθρωπότητα. Κι αυτό το παιχνίδι ισορροπίας των δυο πάνω στο κινητό αντίβαρο του κανόνα του ζυγού είναι η ιστορία της Ελλάδας από παλιά, συνοψισμένη στο πρόσωπό τους και την παρουσία τους σε εκείνο το καράβι.

    Με τα πάντοτε υψηλής αισθητικής ασπρόμαυρα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη που αναβαθμίζει πάντοτε ποιοτικά ό,τι συντρέχει.

    Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο της νέας σειράς των εκδόσεων Καλέντη “Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα” την οποία διευθύνει η Βασιλική Τζόκα και θα ακολουθήσουν και άλλα βιβλία με σημαντικούς συγγραφείς και εικονογράφους. Ο πυρήνας όλων των ιστοριών της σειράς θα είναι ένα πραγματικό γεγονός, ένα μικρό ίσως επεισόδιο, κάποια πτυχή της Ιστορίας, που οδηγεί στη μεγαλύτερη εικόνα της εποχής, των ιστορικών προσώπων και των πράξεών τους.

    Για αναγνώστες από 9-10 ετών με target group 10-14 ετών.

    Εκδόσεις Καλέντη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το ELNIPLEX καινοτομεί ξανά συνδέοντας τις τέχνες μεταξύ τους και βάζοντας στα βιβλία που παρουσιάζει… μουσική.

    Adrian Johnston: Main & End Title music from Byron (2003)

    Into the Wild – Lord Byron

    Larry Adler – Le Rififi

    The Road (Soundtrack) – 02 The Road

    Ende- Klaus Doldinger

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λόρδος Βύρων και Έλγιν
    Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
    Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
    Σειρά : Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα
    Μακέτα εξωφύλλου: Βασιλική Τζόκα
    Εκδόσεις: Καλέντης, Σεπτέμβριος 2020
    Σχεδιασμός σειράς-επιμέλεια έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Επεξεργασία εικόνων: Indigo graphics
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 13 Χ 18
    ISBN: 978-960-594-072-0

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular