More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα, του Γιώργου Μπουμπούση (εικ.: Μαριλένα Αγγελίδου)

    Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα, του Γιώργου Μπουμπούση (εικ.: Μαριλένα Αγγελίδου)

    «Είχε 2 μεγάλα πεταχτά μάτια, που προεξείχαν από το πρόσωπό της. -Θα σε λέω Μάτα, είχε πει ο κύριος Θεοδόσης. Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα!»

    Την είχαν εγκαταλείψει στο δρόμο, απ’ όπου τη βρήκε και τη μάζεψε στο σπίτι του ο κύριος Θεοδόσης. Δεν έμοιαζε με τις άλλες γάτες. Είχε πολύ αστεία εμφάνιση. Εκείνος όμως την αγαπούσε πολύ. Την μεγάλωνε με προσοχή και αγάπη και καμάρωνε γι’ αυτή. Ήταν η συντροφιά του, η παρέα του μαζί μ’ ένα κίτρινο καναρίνι και ένα γαλάζιο χρυσόψαρο.

    Ένα καλοκαίρι, ο κύριος Θεοδόσης κερδίζει ένα ταξίδι σ’ ένα διαγωνισμό μαγειρικής. «Δωρεάν διαμονή για μια εβδομάδα σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα», και φεύγουν όλοι μαζί για διακοπές. Ο κύριος Θεοδόσης, το κίτρινο καναρίνι, το γαλάζιο χρυσόψαρο και η Μάτα. Όλοι περνούν υπέροχα. Όλοι, εκτός από τη Μάτα…`

    Εκεί, η ζωή της κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Θα συναντήσει το Θέμη, Ένα γκριζωπό γάτο με ωραίο χνουδωτό τρίχωμα, υπέροχα καφετιά μάτια που έχει κερδίσει και βραβείο ομορφιάς! Αυτός γελάει μαζί της, την κοροϊδεύει και της κάνει τη ζωή δύσκολη.
    «Δεν έχω ξαναδεί τόσο αστεία γουρλωτά μάτια. Μοιάζουν λες και έχουν πεταχτεί έξω από το πρόσωπό σου!… Είσαι άσχημη! Μοιάζεις με κουκουβάγια. Γατοκουκουβάγια, γατοκουκουβάγια!»

    Η Μάτα είναι ευαίσθητη, τρυφερή. Τα πειράγματα του Θέμη την ενοχλούν, την στεναχωρούν. Έχει μεγάλη υπομονή και αρχικά δείχνει περιφρόνηση και αδιαφορία. Οι μέρες της όμως περνούν όλο και πιο δύσκολα, πιο μαρτυρικά. Ο Θέμης επιστρέφει πιο δυνατός. Φέρνει μαζί του και μια παρέα από γατιά ράτσας. Τα πειράγματά του θα γίνουν πιο έντονα, πιο ισχυρά. Τα σχόλιά του ακόμα πιο ενοχλητικά, μέχρι που θα φτάσει στην απειλή! Είναι βλέπετε ο γάτος του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και θα της απαγορεύσει να κυκλοφορεί έξω από το δωμάτιό της.

    «Δεν υπάρχει χώρος για γάτες με γουρλωτά μάτια εδώ! Την επόμενη φορά που θα τολμήσεις να κατέβεις στην πισίνα θα σε πετάξουμε μέσα στο νερό…».

    Η Μάτα, μόνη, αδύναμη και ανίσχυρη απέναντι στην ομάδα αποχωρεί πληγωμένη…
    Η ιστορία όμως δεν θα τελειώσει εδώ, γιατί… έχει η ζωή γυρίσματα. Ο Θέμης, ο γάτος του σαλονιού, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Η Μάτα, που έχει μεγάλη καρδιά και είναι πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της όταν υπάρχει ανάγκη, θα προσπαθήσει να τον προειδοποιήσει γι’ αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Εκείνος όμως… θα την πετάξει στην πισίνα και…
    Τι θα συμβεί στο Θέμη; Ποια στάση θα κρατήσει η Μάτα; Τι θα κάνει;

    Πολύ όμορφα, μέσα από την ιστορία της Μάτας και το γκέτο των “όμορφων” γάτων, ο Γιώργος Μπουμπούσης αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της διαφορετικότητας και του bullying. Πόσος χώρος υπάρχει για το διαφορετικό; Πόσο γίνεται αποδεκτό; Ακόμα και στην κοινωνία των γάτων το διαφορετικό χαρακτηρίζεται ως “άσχημο” και απομονώνεται, περιθωριοποιείται. Γιατί οι άλλοι επιδεικνύουν τη δύναμή τους ασκώντας εξουσία στους αδύναμους; Πώς νιώθει η Μάτα; Μπορεί να κάνει κάτι;
    Ένα άλλο ζήτημα που θίγει η ιστορία είναι η εγκατάλειψη των κατοικίδιων ζώων που δεσπόζει στη χώρα μας. Μια μέρα, ένα πρωινό. Έτσι, εύκολα και απλά, τα κατοικίδια χάνουν το σπίτι τους, βρίσκονται στη μέση του δρόμου και ψάχνουν τη… ζωή τους. Πόσο εύκολα παίρνουμε και αφήνουμε ένα κατοικίδιο; Πόσο γρήγορα και απερίσκεπτα το “αντικαθιστούμε”; Γιατί; Τι συνέπειες έχει αυτό; Τι γίνονται αυτά τα ζώα;

    Ο λόγος του αδιάκοπος, χωρίς υπερβολές, κυλάει ομοιόμορφα από την αρχή ως το τέλος. Πλούσιοι διάλογοι που ζωντανεύουν την ιστορία, συμπληρώνουν τα αφηγηματικά μέρη.

    Η εικονογράφηση της Μαριλένας Αγγελίδου εντυπωσιακή. Έντονα, ζωηρά χρώματα, καθαρές φόρμες. Η μορφή της Μάτας, ελκυστική, ιδιαίτερη. Την αγαπάς με την πρώτη ματιά. Τα τεράστια εκφραστικά της μάτια με τις μεγάλες βλεφαρίδες στο σαλόνι του βιβλίου είναι καθηλωτικά.

    Η αγάπη, η αλληλοβοήθεια και η αλληλεγγύη εμφανίζονται και κυριαρχούν για να δηλώσουν τη βαρύτητα της αξία τους και να δώσουν λύση στο αδιέξοδο…

    Γιατί… η Μάτα “δεν έχει μόνο δυο τεράστια γουρλωτά μάτια, έχει και μια τεράστια γουρλωτή καρδιά, για να βλέπει και να χωράει μέσα της τον καθένα..” και αυτό αποδεικνύει την απέραντη ομορφιά της.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα
    Συγγραφέας: Γιώργος Μπουμπούσης
    Εικονογράφηση: Μαριλένα Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2012
    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular