More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜίμης ο τρομερός, του Ζαν Λερουά (εικ. Μπερανζέρ Ντελαπόρτ)

    Μίμης ο τρομερός, του Ζαν Λερουά (εικ. Μπερανζέρ Ντελαπόρτ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Hugo: όνομα αρχαιογαλλικής προέλευσης (Hugues) που σημαίνει “νους, σκέψη”. Το αντίστοιχό του στα αγγλικά είναι Χιου (Ηugh).

    Ο Hugo ή Μίμης όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά πηγαίνει στο ίδιο σχολείο με την Αλίκη. Είναι σκανταλιάρης, δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια νέα σκανταλιά. Η δασκάλα ζωγραφίζει μπαστουνάκια για κάθε σκανταλιά του και όταν συμπληρώσει δέκα φωνάζει τους γονείς του. Αλλά ο Μίμης για λίγο ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

    Ένα πρωί πηγαίνουν στο κολυμβητήριο. Ο Μίμης έχει εννιά μπαστουνάκια και έχει προειδοποιηθεί. Και ω του θαύματος κάθεται σαν αρνάκι. Ούτε ουρλιαχτά, ούτε λακκούβες. Την ώρα όμως των καλλιτεχνικών, ο Μίμης δεν μπορεί να αντισταθεί στα χρώματα και τις μπουρμπουλήθρες. Η δασκάλα ετοιμάζεται να του βάλει το δέκατο μπαστουνάκι, αλλά τότε…

    Ο Ζαν Λερουά μας είχε εκπλήξει με το έξοχο βιβλίο-κουκλοθέατρο Ο κακός ο λύκος είναι άρρωστος. Εδώ επιστρέφει σε κλασική φόρμα εικονογραφημένου βιβλίου με πρωταγωνιστή έναν σκανταλιάρη μικρό και την πιο συνεργάσιμη συμμαθήτριά του, Αλίκη. Ο Μίμης είναι ο ορισμός του ανήσυχου, του άτακτου, του σκανταλιάρη που λέμε οι εκπαιδευτικοί, του παιδιού που δεν μπορεί να αντισταθεί στην ζουζουνιά. Τις πιο πολλές φορές αυτά τα παιδιά έχουν θέσει τον εαυτό τους στη θέση του διασκεδαστή των άλλων. Άλλες φορές όμως απλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Είτε γιατί είναι εθισμένα σε μια τέτοια συμπεριφορά, είτε γιατί έχουμε θέμα Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, κάτι που ασφαλώς χρήζει και διερεύνησης και μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης από εκπαιδευτικούς και το περιβάλλον του παιδιού.

    Η δασκάλα του προσπαθεί να τον τιθασεύσει με μπιχεβιορίστικα κόλπα (μπαστουνάκια), τα οποία σε έναν βαθμό δουλεύουν, αλλά όταν το παιδί εθιστεί στην κατάσταση, επιστρέφει στην σκανταλιά ή γίνεται πιο ευρηματικός στο να μην τον ανακαλύπτουν.

    Ο Μίμης, εν προκειμένω, είναι και χιουμορίστας και ευχάριστος και δεν προκαλεί τρόμο σε άλλους. Περισσότερο σκανταλιάρης για τον εαυτό του είναι. Δεν γελάνε και πολύ μαζί του οι υπόλοιποι, αντιθέτως ενεργοποιεί φίλτρα βοήθειας, όπως στην Αλίκη, που προσπαθεί να τον σώσει από τη δύσκολη στιγμή.

    Ευχάριστη, άκρως ρεαλιστική, απλή μα απολαυστική στην ανάγνωσή της και ζωγραφισμένη εξαιρετικά από το εικονογραφικό alter ego του Λερουά, την Μπερανζέρ Ντελαπόρτ, με την οποία έχουν φτιάξει άλλα δεκατρία βιβλία μαζί ως τώρα. Η Ντελαπόρτ ζωγραφίζει την ιστορία του Μίμη σαν παιδί, με λιτότητα, με παιδικές μολυβιές, με κολάζ “εισβολές”, με εκφραστικότητα στα πρόσωπα, με έμφαση στην κίνηση του Μίμη και μια συνολικά νεο-κόμικ προσέγγιση που μας άρεσε πολύ.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Ευχάριστη, άκρως ρεαλιστική, απλή μα απολαυστική στην ανάγνωσή της και ζωγραφισμένη εξαιρετικά από το εικονογραφικό alter ego του Λερουά, την Μπερανζέρ Ντελαπόρτ, με την οποία έχουν φτιάξει άλλα δεκατρία βιβλία μαζί ως τώρα. Η Ντελαπόρτ ζωγραφίζει την ιστορία του Μίμη σαν παιδί, με λιτότητα, με παιδικές μολυβιές, με κολάζ “εισβολές”, με εκφραστικότητα στα πρόσωπα, με έμφαση στην κίνηση του Μίμη και μια συνολικά νεο-κόμικ προσέγγιση που μας άρεσε πολύ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Hans Zimmer – Romanian Wind Soundtrack from Sherlock Holmes 2

    The Sims Soundtrack: Buy Mode 1

    Do Dap – Adriano Celentano

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μίμης ο τρομερός
    Τίτλος πρωτοτύπου: Hugo le terrible
    Συγγραφέας: Jean Leroy
    Εικονογράφος: Berengere Delaporte
    Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-82-5938-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular