More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΜαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη - Καντίνσκι, Έσερ

    Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη – Καντίνσκι, Έσερ

    Ο Βασίλι Καντίνσκι θεωρείται δημιουργός μιας τέχνης που ονομάστηκε αφηρημένη, καθώς βασίζεται στην αφαίρεση και απεικονίζει το αντικείμενο μόνο με γραμμές, σχήματα και χρώματα. Τα μαθηματικά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Καντίνσκι και θεωρείται ένας από τους πρωτοποριακούς ζωγράφους της εποχής του και πολύ αγαπητός στα παιδιά.Ο Καντίνσκι χρησιμοποίησε τη γεωμετρία του κύκλου και σχεδίασε κύκλους διαφορετικών μεγεθών, μικρούς και μεγάλους κύκλους σε διαφορετική σχέση μεταξύ τους. Μέσα από τις συνθέσεις του τα παιδιά θα γνωρίσουν την ακτίνα, τη διάμετρο, το τόξο, τη χορδή, την εφαπτομένη.
    Στο βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη αναλύονται οι έννοιες της γεωμετρίας που χρησιμοποίησε ο Καντίνσκι στους πίνακες του αλλά και ο τρόπος να ζωγραφίσουν τα παιδιά και να εμπνευστούν από τα έργα του.
    Στις σελίδες του βιβλίου θα ανακαλύψετε πίνακες του Καντίνσκι όπως «Βαριοί κύκλοι», «Διάφοροι κύκλοι» και «Κύκλοι μέσα σε κύκλο» με κύκλους. Με αφορμή τον πίνακα «Τετράγωνα με ομόκεντρους κύκλους»  μπορούν τα παιδιά να σχεδιάσουν κύκλους μέσα σε τετράπλευρα και να μελετήσουν τα χρώματαμε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του διάσημου καλλιτέχνη επισκεφτείτε τον ιστότοπο.

    Ιδέες αξιοποίησης στην τάξη
    Για τα μικρότερα παιδιά είναι πιο εύκολο να σχεδιάσουν έναν κύκλο από μια κουκίδα και από μέσα προς τα έξω, σαν ένα μικρό κύκλο που μεγαλώνει. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν με τα χρώματα και τις αποχρώσεις από το σκούρο χρώμα στο κέντρο και το πιο ανοιχτό προς τα έξω, συνδυασμούς δύο ή περισσότερων χρωμάτων. Στη συνέχεια μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά να φανταστούν τι μπορεί να είναι αυτοί οι κύκλοι… μερικές από τις απαντήσεις νηπίων ήταν πλανήτες στον ουρανό, μπαλόνια, ρόδες, γλειφιτζούρια κ.α Να παίξετε με τα διαφορετικά μεγέθη κύκλων αλλά και τα χρώματα.Ένας κύκλος μέσα σε έναν άλλο κύκλο και διατάξεις από τον μεγαλύτερο κύκλο στο μικρότερο. Κάθε παιδί σχεδιάζει ομόκεντρους κύκλους με λαδοπαστέλ σε διάφορα χρώματα σε ένα μαύρο τετράγωνο χαρτόνι και στο τέλος όλα μαζί συνθέτουν τον πίνακα του Καντίνσκι «Τετράγωνα με ομόκεντρους κύκλους».

    Ο Μάουριτς Κορνέλις Έσερ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χαρακτική και διακοσμητική τέχνη και έγινε διάσημος για τα ασυνήθιστα σχέδια των χαρακτικών του. Χρησιμοποίησε μαθηματικές έννοιες στα έργα του όπως τη συμμετρία των σχημάτων δηλαδή τη σύνθεση που δημιουργείται όταν ένα σχήμα αλλάζει θέση, μετατοπίζεται, ή περιστρέφεται ή καθρεφτίζεται χωρίς να αλλάζει μορφή και μέγεθος.
    Ο Δημήτρης Χασάπης προτείνει τρόπους για να μάθουν τα παιιδά να σχεδιάζουν όπως ο Έσερ με πολύχρωμα μοτίβα. Με απλά βήματα και σαφείς οδηγίες τα παιδιά μαθαίνουν πως να σχεδιάζουν συμμετρικά σχήματα και πολύχρωμα μοτίβα
    Το βιβλίο αποτελεί αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά έργα τέχνης του Έσερ όπως «Πουλί», «Λιβελούλα», «Αετός», «Ψάρι», «Κοχύλια και αστερίες» και «Ουρανός και νερό». Για να ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ιστότοπο.

    Ιδέες αξιοποίησης στην τάξη
    Η συμμετρία αποτελεί μια μαθηματική έννοια που μπορούν να ανακαλύψουν τα μικρότερα παιδιά με την τεχνική της διπλοτυπίας. Διπλώνουμε το χαρτί στη μέση και απλώνουμε ακριβώς στο σημείο που τσακίζει το χαρτί με τέμπερα τα χρώματα της επιλογής μας. Έπειτα διπλώνουμε το χαρτί και με τα δάχτυλά μας απλώνουμε ώστε τα χρώματα να απλωθούν ομοιόμορφα ως τις άκρες του χαρτιού. Μόλις το ανοίξουμε θα ανακαλύψουμε τη συμμετρία στο σχήμα που δημιουργήθηκε. Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του κολάζ με όμοια σχήματα σε αντίθετα χρώματα ή του τυπώματος γεωμετρικών σχημάτων.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ζωγραφίζω όπως… ο Καντίνσκι και μαθαίνω για τη γεωμετρία του κύκλου
    Ζωγραφίζω όπως… ο Έσερ και μαθαίνω για τη συμμετρία
    Συγγραφέας: Δημήτρης Χασάπης
    Σειρά: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη
    Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γονιδάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015
    Μακέτα εξώφυλλου: Ιωάννα Γιουντέρη
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 15 Χ 20
    ISBN: 978-618-03-0082-6
    978-618-03-0084-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular