More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜαθαίνω τα πάντα: 30 συναρπαστικά θέματα για μικρούς βιολόγους, ερευνητές και εξερευνητές

    Μαθαίνω τα πάντα: 30 συναρπαστικά θέματα για μικρούς βιολόγους, ερευνητές και εξερευνητές

    Το 2020 με πολύ σημαντικά βιβλία γνώσεων από τις εκδόσεις Διόπτρα. Στην ίδια φουρνιά με τα εξαιρετικά Πορτρέτα ζωγράφων: Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Φρίντα Κάλο, της Λούσι Μπράουνριτζ, το υπέροχο Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, το Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα και το καταπληκτικό Εργαστήριο STEΜ για παιδιά με ρομποτική, ενέργεια, μηχανές, άτομα, κύτταρα γονίδια, στοιχεία, ήρθαν και τρία βιβλία που αρχικά τα πέρασα σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται για την σειρά 30 seconds η οποία στα ελληνικά ήρθε ως Μαθαίνω τα πάντα και υπότιτλο “30 συναρπαστικά θέματα για μικρούς εξερευνητές/30 συναρπαστικές ανακαλύψεις για μικρούς ερευνητές, 30 συναρπαστικά θέματα για μικρούς βιολόγους” για τα τρία βιβλία αντίστοιχα. Οι τίτλοι τους μας αποκαλύπτουν τα πεδία γνώσης στα οποία κινούνται.

    Ωκεανοί
    Θεωρία και Επιστήμη
    Ανθρώπινο Σώμα

    Ουσιαστικά πρόκειται για τρία βιβλία σχεδόν εκατό σελίδων έκαστο που λειτουργούν σε δομή και κειμενική συμπεριφορά ως εγκυκλοπαίδειες μεσαίου σχήματος για παιδιά περίπου 7-12 ετών με τρία ιδιαιτέρως αγαπητά και ανεξάντλητα θέματα.

    Οι διατάξεις του κειμένου και των πληροφοριών, οι γραμματοσειρές και τα bold γράμματα όταν πρέπει, τα κειμενικά περιγράμματα, η σπιρτόζικη εικονογράφηση και η πληρότητα στην ιχηλάτηση των μεγάλων αυτών θεμάτων συνθέτουν τρία πολύ δυνατά βιβλία γνώσεων. Ας πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά σε ένα από αυτά.

    Θεωρία και επιστήμη. Από τη λογική του Αριστοτέλη στη θεωρία των χορδών. 30 συναρπαστικές ανακαλύψεις για μικρούς ερευνητές, του Dr Μάικ Γκόλντσμιθ σε εικονογράφηση Μέλβιν Έβανς.

    Θα δείτε όσα σας προανέφερα. Την ελκυστική εικονογράφηση αλλά και γραφιστική επιμέλεια…

    … τα μεστά πληροφοριακά κείμενα τα οποία εισάγουν γρήγορα το παιδί στο θέμα τους και δεν διεκπεραιώνουν απλά…

    Παράλληλα, το παιδί προσκαλείται να φτιάξει μόνο του πράγματα (π.χ. έναν ηλεκτρομαγνήτη) με απλά υλικά όπως ένα κατσαβίδι, μια μπαταρία και λίγο σύρμα, τονίζοντας όπως βλέπετε την σημασία επίβλεψης από ενήλικα, κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας πάντα όταν αγοράζετε βιβλία γνώσεων με διαδραστικές προεκτάσεις (πειράματα κ.α.).

    Το βιβλίο αυτό, με ιδιαιτέρως μεστό και καθόλου κουραστικό τρόπο, συναισθανόμενο την νέα γενιά που θέλει μικρότερο κείμενο, περιεκτικότερη και ακριβέστερη πληροφορία και αρκετή εικόνα και σκίτσο, περιδιαβαίνει όλη την εξέλιξη της επιστήμης, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τις τελευταίες σύγχρονες εξελίξεις. Με ενδιάμεσες στάσεις την επιστημονική επανάσταση στην Ευρώπη (μαγνητισμός, ηλεκτρισμός, κίνηση, κύτταρα, βαρύτητα, φως), την εποχή της λογικής (Διαφωτισμός) τον 18ο αιώνα (κινητική θεωρία αερίων, φασματοσκοπία, χημικές αντιδράσεις, άτομα), την σύγχρονη βιομηχανία με την μεγάλη πρόοδο και εφευρέσεις (ηλεκτρομαγνητισμός, ενέργεια, εξέλιξη, μικρόβια, γενετική, περιοδικός πίνακας), την σύγχρονη επιστήμη (κβάντα, πυρηνική ενέργεια, σχετικότητα, μετατόπιση ηπείρων, βιοχημεία, μεγάλη έκρηξη, γενετική τροποποίηση, θεωρία των χορδών).

    Διαφωτιστικά είναι τα γλωσσάρια που υπάρχουν πριν από κάθε ενότητα και περιέχουν τις έννοιες που θα απασχολήσουν σε καθεμιά.

    Με τον ίδιο τρόπο αναπτύσσονται και τα άλλα δύο βιβλία της σειράς, οι Ωκεανοί και το Ανθρώπινο Σώμα, όπου οι μικροί αναγνώστες θα περιηγηθούν αντίστοιχα στον κόσμο των απέραντων ωκεανών, σε πανέμορφα θαλασσινά τοπία, την ζωή στους ωκεανούς, τους θαλάσσιους κινδύνους, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των θαλασσών και στο θαυμαστό ανθρώπινο σώμα όπου θα γνωρίσουν τα μέρη και τη δομή του, τα συστήματα επιβίωσης που διαθέτουμε, τον εγκέφαλο, τις αισθήσεις και το νευρικό μας σύστημα αλλά και τις θαυμάσιες δυνατότητές του. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η υγεία και η φροντίδα του σώματος είναι σε προτεραιότητα, το βιβλίο αυτό δίνει πολλή, συμπυκνωμένη γνώση στα παιδιά.

    Για παιδιά 7-12 περίπου ετών.

    Από τις εκδόσεις Διόπτρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ωκεανοί
    Θεωρία και Επιστήμη
    Ανθρώπινο Σώμα
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    30 seconds – Oceans

    30 seconds – Science ideas

    30 seconds – Human body

    Συγγραφέας: Anna Claybourne, Mike Goldsmith , Jen Green
    Εικονογράφηση: Wesley Robins, Melvyn Evans
    Σειρά: Μαθαίνω τα πάντα
    Μετάφραση:
    Τατιάνα Γαλάτουλα
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάρτιος 2020
    Επιμέλεια: Μαρία Παναγοπούλου
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 18 Χ 23
    ISBN:
    978-960-653-022-7

    978-960-653-023-4

    978-960-653-085-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular