More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜαμά πού είσαι;, της Αρετής Καράμπελα (εικ.: D. I. Murgia)

    Μαμά πού είσαι;, της Αρετής Καράμπελα (εικ.: D. I. Murgia)

    “Διψάω και θέλω να φτάσουμε. Είναι κρίμα που είμαι μόνη μου. Ξανακλείνω τα μάτια. Θέλω να δω τη μαμά μου. Ο μπαμπάς λέει πως είναι στον ουρανό και με βλέπει. Εγώ όμως δεν τη βλέπω. Και τώρα που φαγωθήκαμε να μείνουμε αλλού, χάνουμε και το σπίτι μας.

    Το πρωί που φύγαμε, όταν έκλεισε η πόρτα πίσω μου, έτρεξα στον κήπο. Είδα την κούνια να κουνιέται. Σαν να μου φάνηκε ότι η μαμά μου ήταν εκεί. Και μια μυρωδιά είχε μείνει. Μυρωδιά πικραμύγδαλου. Ήταν η μυρωδιά της μαμάς μου. 

    Από τότε, σ’ όλη τη διαδρομή, μου σφηνώθηκε η ιδέα ότι δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα τη δω ξαφνικά μπροστά μου. Εκείνη εξάλλου μου ‘λεγε ότι γίνονται και θαύματα. Γιατί όμως δεν έγινε θαύμα και στο αυτοκίνητο κι έπεσε στον γκρεμό με τη μαμά μου μέσα;”

    Αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη σελίδα ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που απλώνει στις σελίδες του ένα σκληρό, δύσκολης διαχείρισης θέμα, όπως είναι η απώλεια, η συμβίωση με τον ένα γονέα, τον μπαμπά, και μια πορεία προς την λήθη, τη συνέχιση της ζωής, την συνειδητοποίηση, την ωρίμανση. Για τη ζωή που δεν σταματά ούτε όταν χάνεις το δυνητικά πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής σου. Για τις συνήθειες και τα αντικείμενα και τους τόπους και τις γωνιές που πρέπει να μάθεις να τις κοιτάς δίχως να βλέπεις το πρόσωπο του πόνου, για τα μικρά και μεγαλύτερα πράγματα που κάνεις για να ξεχάσεις, για να προχωρήσεις, για να πας παρακάτω, για να δεις πιο αισιόδοξα την επόμενη μέρα.

    Η Αρετή Καράμπελα γράφει για την απώλεια, τη θλίψη, την προσπάθεια να πιάσει τη ζωή από το χέρι και να προχωρήσει. Και γράφει καλά, μεστά, με τρυφερότητα και συγκίνηση, με καλοδουλεμένο λόγο, που ρέει και διαβάζεται με ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας, όχι τον θρήνο, αλλά τον κόσμο που έρχεται μετά από την απώλεια, τον κόσμο που καλείται να διαχειριστεί ένα κορίτσι και τη ζωή που την καλεί να μην μείνει καθηλωμένη στον πόνο και τις αναμνήσεις.

    Η εικονογράφηση, μεταξύ ρεαλισμού και σουρεαλισμού, σε κάποιες περιπτώσεις δεν βοήθησε όσο έπρεπε αυτό το πολύ ενδιαφέρον αυτό κείμενο.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μαμά πού είσαι;
    Συγγραφέας: Αρετή Καράμπελα
    Εικονογράφηση: Daniela Iride Murgia
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Απρίλιος 2019
    Επιμέλεια: Αντωνέτα Κώτση
    Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σιγάλας
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-618-5151-71-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular