More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Μαρία Κάλλας- Ζώντας μόνο για την τέχνη, της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ (εικ.: Studded...

    Μαρία Κάλλας- Ζώντας μόνο για την τέχνη, της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ (εικ.: Studded Betrayal)

    maria kallas sougioul cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Μια όπερα ξεκινά πολύ πριν σηκωθεί η κουρτίνα και τελειώνει πολύ αργότερα αφότου έχει κατέβει. Ξεκινάει στη φαντασία μου, γίνεται η ζωή μου, και παραμένει μέρος της ζωής μου για πολύ καιρό αφότου έχω εγκαταλείψει το κτίριο της όπερας.
    Μαρία Κάλλας

    Νέα εικονογράφηση και νέα συνολικά έκδοση σε ένα βιβλίο για τη μεγάλη ντίβα της όπερας που κερδίζει τις εντυπώσεις.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δεκέμβριος 1923. Νέα Υόρκη. Ο Γιώργος Καλογερόπουλος, Έλληνας μετανάστης, τρέχει να προλάβει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους. Και το μετέπειτα όνομα αυτής, Σεσίλια Σοφία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου. Η απλά Μαρία όπως τη φώναζαν. “Δεν έκλαιγε ποτέ… Η φωνή της ήταν μόνο για να τραγουδάει”, διηγείται ο πατέρας της που άλλαξε το επίθετο σε Κάλος καθότι το Καλογερόπουλος ήταν πολύ μεγάλο για τους Αμερικανούς. Κάλος αυτός, να και η Μαρία Κάλλας, μαζί με την αδερφή της, την Τζάκι.

    Η μητέρα τους ήθελε να μεταδώσει στα παιδιά της την αγάπη της για τη μουσική. Πρώτα ξεκίνησε πιάνο η Τζάκι, έπειτα η Μαρία. Στα πέντε της είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με την όπερα. Το ταλέντο της είχε αρχίσει να λάμπει. Στα έντεκά της κέρδισε το πρώτο της βραβείο.

    Το 1937 έρχεται στην Ελλάδα, σε μια άκρως κακή συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ωστόσο εκείνη ήταν αποφασισμένη να ξεκινήσει το ταξίδι στο όνειρο. Από το 1939 άρχισε να θητεύει δίπλα στην Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο και έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Για περίπου 35 χρόνια ταξίδεψε στις μεγαλύτερες λεωφόρους της δόξας, ζώντας μοναδικές στιγμές καταξίωσης, αλλά και τις δικές της προσωπικές οδύνες.

    Εστιάζοντας

    Μια ιδιαιτέρως ρέουσα αφήγηση, σαν παραμύθι, για κάποια που έζησε μια ζωή σαν παραμύθι, από τη Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ που παίρνει το βιβλίο της από το 2005, το φροντίζει έτι περαιτέρω και με την εμπνευσμένη εικονογράφηση της ταλαντούχας Studded Betrayal, παραδίδουν μαζί μια άρτια έκδοση, σκληρόδετη, στιβαρή με μια καλαισθησία που ξεκινάει από το εξώφυλλο με τη γεωμετρία του προφίλ προσώπου της λουσμένης στο φως ντίβας να καθηλώνει. Ο δε συμπληρωματικός τίτλος-υπότιτλος Ζώντας μόνο για την τέχνη συμπυκνώνει το πάθος, την απύθμενη αγάπη της Κάλλας για την τέχνη, όχι μόνο ως προσωπική έκφραση αλλά ως μέγιστη των ανθρώπων παράμετρος της ζωής.

    Η συγγραφέας συμπυκνώνει και αποτυπώνει την εμβέλεια, το διαμέτρημα της καλλιτεχνικής υπόστασης της Κάλλας, δίχως ποτέ να λησμονεί το ανθρώπινο σκέλος, τη Μαρία, τον τρόπο που ένιωθε από μικρή, μέχρι τις μέρες της δόξας, της απόσυρσης και επανεμφάνισής της.

    Η εικονογράφηση της Studded Betrayal είναι μια συναρπαστική αιώρηση σε γραμμές, διατάξεις, μοτίβα, γεωμετρίες, χρωματικούς συνδυασμούς και ανθρώπινες μορφές που εκπλήσσουν με την αισθητική τους, με την ομορφιά που χαρίζουν στην έκδοση και στο βλέμμα του αναγνώστη. Από τα αστικά τοπία της μεγαλούπολης του Μανχάταν, μέχρι το φωτισμένο πορτατίφ πάνω στο κομοδίνο με τη φωτογραφία της μικρής Μαρίας και από την προπολεμική Αθήνα και την οπτική ενηλικίωσή της, μέχρι τη συναρπαστική Σκάλα του Μιλάνου και του χειροφίλημα του σαγηνευμένου Ωνάση, έχουμε μια οπτική εξιστόρηση που ανακάθεται δίπλα στις λέξεις, τους δίνει την ένταση που μεταφέρουν, αναπαράγει και μεγιστοποιεί το εύρος τους υπηρετώντας μια έξαρση απόλαυσης. Στο μεστό, καλειδοσκοπικό ταξίδι που πραγματοποιεί, με αδιαπραγμάτευτη ποιότητα η συγγραφέας, η εικονογράφος στέκεται επάξια, με ισορροπία, με ευθύτητα και υπαινικτικά, με χάρη και επιβλητικότητα.

    Η έκδοση συνοδεύεται από γλωσσάρι και παράρτημα με βασικούς ρόλους και όπερες της Μαρίας Κάλλας (Τόσκα, Τραβιάτα, Νόρμα, Κάρμεν, Τζοκόντα, Λουτσία Ντε Λαμερμούρ).

    Ξεχωριστό.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μαρία Κάλλας Ζώντας μόνο για την τέχνη
    Συγγραφέας:

    Δέσποινα Μπογδάνη Σουγιούλ

    Εικονογράφος:

    Studded Betrayal

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Ιούνιος 2023 (Α’ έκδοση 2005, με άλλη εικονογράφηση)

    Υπεύθυνη έκδοσης:

    Φαίη Κολοκυθά

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-960-16-9601-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular