More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜα μπαμπά είναι χάλια!, της Παναγιώτας Πλησή (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Μα μπαμπά είναι χάλια!, της Παναγιώτας Πλησή (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    mpampaeinaixalia_coverΚρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

    Ένα βιβλίο που ασχολείται με το ιδιαίτερο θέμα του διαζυγίου και το προσεγγίζει με αρκετή δόση χιούμορ μέσα από τα μάτια ενός παιδιού χωρισμένων γονιών, με μια ιδιαίτερη αδυναμία στον μπαμπά. Η ιστορία δεν είναι τόσο ασυνήθιστη για τη σημερινή κοινωνία όπου ένα διαζύγιο κάνει δυο ανθρώπους, που ενώ αρχικά ερωτεύονται και αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, να διαλέγουν στο τέλος χωριστούς δρόμους. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν παιδιά που επιμένουν να ζητούν την αποκλειστικότητα και την αγάπη των γονιών τους και να έχουν άποψη για την επιλογή νέου συντρόφου;

    Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Λένα, είναι ένα παιδί εννέα ετών που ζει με τη μητέρα της και τον μικρό αδελφό της που έκαναν οι γονείς της λίγο πριν χωρίσουν. Μικρό αδερφό είπα; Το “Χαζό” ίσως θα έπρεπε να πω (μη με ρωτάτε, δεν το λέω εγώ έτσι) που αποτελεί ένα μικρομέγαλο βάσανο για τη Λένα.

    Ο χωρισμός των γονιών της έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή της Λένας, έναν νέο σύντροφο για τη μητέρα της, το Στέφανο, και ένα νέο μωρό. Εντάξει, ο Στέφανος ίσως δεν είναι και τόσο Χάλια. Τον αντέχει κι αυτόν και το μωρό η Λένα. Αλλά εκείνη, την άλλη, τη νέα σύντροφο του μπαμπά της δεν τη μπορεί με τίποτα. Μάλιστα δεν διστάζει να του πει την άποψη της: «Μα μπαμπά, είναι χάλια!» Ούτε καν το όνομά της δεν ξεστομίζει.

    Η πρώτη γνωριμία τους ήταν καταστροφή και αποτέλεσε αφορμή για τη Λένα να καταστρώσει το σχέδιο εξόντωσης της. Η Λένα θα περάσει από πολλές δοκιμασίες μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη που νοιώθει ένας γονιός για τα παιδιά του είναι πολύ διαφορετική από την αγάπη για τη σύντροφο του. Σίγουρα δεν το βάζει κάτω εύκολα και πιστεύει πως ο μπαμπάς της πρέπει επειγόντως να χωρίσει τη… Χάλια νέα σύντροφό του. Μα είναι Χάλια! Αργά ή γρήγορα η Λένα θα καταλάβει πολλά.

    Άκρως διασκεδαστικό και πάνω σε μια αρμονική ισορροπία χιούμορ και σοβαρότητας το νέο βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή. Απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Η ψυχολόγος Ελεονώρα Σουρλάγκα έχει επιμεληθεί τον πρόλογο του βιβλίου. Ζευγάρια παντρεύονται, κάνουν παιδιά και χωρίζουν, κάνουν νέες οικογένειες και εκφράσεις του τύπου «παιδιά χωρισμένων γονιών» είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το στερεότυπο μιας «κανονικής οικογένειας» εκλείπει και το ζητούμενο είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια και το δικαίωμα της επιλογής στην ευτυχία. Η εικονογράφηση είναι του Γιώργου Σγουρού και θυμίζει κόμικ με αστείες λεζάντες.

    Η Παναγιώτα Πλησή γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την κατεχόμενη Ακανθού της Κύπρου. Είναι δασκάλα και έχει εργαστεί σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα τρία βιβλία της από τις εκδόσεις Κέδρος:
    “Κλέφτης ονείρων”, Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου το 2004
    “Η τεμπελοπόλη Πόλη Πόλη”, 2006,
    “Δεν είμαι τέρας, σου λέω!”, παιδικό βιβλίο του 2011 για το σύνδρομο Άσπεργκερ, Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βραχεία Λίστα Βραβείων Περιοδικού “Διαβάζω”.
    Για δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο “Δεν είμαι τέρας, σου λέω!” πατήστε εδώ.

    Επισκεφθείτε το προσωπικό ιστολόγιο της συγγραφέως εδώ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μα μπαμπά είναι χάλια!
    Συγγραφέας: Παναγιώτα Πλησή
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4563-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular