More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜεγαλώνω τη γιαγιά μου, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Κάτια Βαρβάκη)

    Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Κάτια Βαρβάκη)

    Αφηγητής της ιστορίας “Μεγαλώνω τη γιαγιά μου”είναι ένα αγόρι που μεγαλώνει με τη γιαγιά του καθώς οι γονείς του εργάζονται. Έχει περάσει άπειρες ώρες παίζοντας μαζί της, κάνοντας περιπάτους και διαβάζοντας. Τα βιβλία ήταν πάντα ο τρόπος να επικοινωνούν γιαγιά κι εγγονός. Καθώς ο χρόνος κυλά, η γιαγιά μεγαλώνει και αρρωσταίνει. Τότε έρχεται η σειρά του εγγονού να μεγαλώσει τη γιαγιά του.

    Πίσω από κάθε βιβλίο υπάρχει άλλο ένα αόρατο.”δήλωσε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγγραφέας έπλασε μια ιστορία για τη γιαγιά που ποτέ δεν είχε. Μας χάρισε λοιπόν, ένα κείμενο καλογραμμένο, τρυφερό, ευαίσθητο κι αληθινό! Κάνοντας οικονομία λέξεων έπλασε μια σύντομη ιστορία για την Τρίτη Ηλικία που αν ήταν μουσική θα ήταν σίγουρα ροντό κι αν ήταν σχήμα θα θαυμάζαμε τη συμμετρία του!

    Ο κύκλος της ζωής ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου με μια -ας μας επιτραπεί η έκφραση- αισιόδοξη μελαγχολία. Το κείμενο στέκεται με σεβασμό και ειλικρίνεια απέναντι στον αναγνώστη προετοιμάζοντάς τον για τις αλλάγές των αγαπημένων του προσώπων ακόμα και για την απώλεια η οποία δεν αναφέρεται αλλά υπονοείται διακριτικά. Παράλληλα όμως υπάρχει το αγόρι που μεγαλώνει και αναλαμβάνει τη φροντίδα της ηλικιωμένης γιαγιάς του με αγάπη και τρυφερότητα. Είναι μια πορεία ζωής και οι ρόλοι αναπόφευκτα εναλάσσονται.

    Το πρώτο βιβλίο αυτής της αξιόλογης σειράς, ζωγράφισε η Κάτια Βαρβάκη. Μέσα από τις εικόνες της διαφαίνεται αφενός η συναισθηματική φόρτιση κι αφετέρου η ταύτισή της ζωγράφου με την ηρωίδα του βιβλίου. Η ζωγραφική της είναι ένας ρυθμικός περίπατος γιαγιάς-εγγονού γεμάτος χρώματα, αρώματα κι αναμνήσεις!

    Η ίδια η ζωγράφος, Κάτια Βαρβάκη μιλώντας στο ELNIPLEX δήλωσε:

    “Όταν μου είπαν γι αυτό το βιβλίο ήμουν κάπως διστακτική καθώς δεν είμαι εικονογράφος. Επέμενε όμως η Μαρίζα Ντεκάστρο. Όταν διάβασα το κείμενο ένιωσα τόσα πολλά συναισθήματα!  Είναι και οι γονείς μου υπέργηροι οπότε καταλαβαίνετε. Προσπάθησα να το εικονογραφήσω συναισθηματικά. Με άγγιξε απίστευτα το κείμενο.”

    Στο βιβλίο υπάρχει ένα προλογικό σημείωμα του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου καθώς και της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Στο τέλος του βιβλίου, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για την Τρίτη Ηλικία, τις Διεθνείς Συνθήκες και τα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων στην Ελλάδα. Περιμένουμε τους επόμενους τίτλους της ενδιαφέρουσας σειράς:

    Το σπίτι το δικό μας – Σεβασμός στους άστεγους και το δικαίωμα στη στέγη
    Η βάρκα που τη λένε μνήμη – Σεβασμός στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων

    Προτείνουμε ανεπιφύλκτα την ανάγνωση του βιβλίου στο σπίτι αλλά και την τάξη όχι μόνο την Ημέρα Τρίτης Ηλικίας αλλά με κάθε ευκαιρία κι αφορμή καθώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι ένα πολύτιμο κι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των παιδιών. Άλλωστε το βιβλίο μας δίνει πολλές αφορμές για να:

    – Παίξουμε “βιβλιοκρυφτοκηνυγητό” το παιχνίδι που εμπνεύστηκε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος αλλά και άλλα παιχνίδια που θα επινοήσουμε μαζί με τα παιδιά π.χ. Βιβλιοσταυρόλεξο με ήρωες από τα βιβλία και βιβλιοντόμινο.

    – Κάνουμε τη δική μας προσθήκη στο κείμενο συμπληρώνοντας τα βιβλία που διαβάζουμε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

    – Κατασκευάσουμε κεντητούς σελιδοδείκτες με τη βοήθεια των γιαγιάδων μας.

    – Οργανώσουμε έναν περίπατο με συνοδούς τη γιαγιά και τον παππού.

    – Φτιάξουμε τα πορτρέτα της γιαγιάς και του παππού.

    – Βρούμε ένα πίνακα με ένα τοπίο που μας αρέσει από το διαδύκτιο, να το εκτυπώσουμε και να προσθέσουμε με την τεχνική του κολάζ τον εαυτό μας με τους παππούδες μας, σαν ένα ταξίδι ψυχής.

    Ή απλώς να πάρουμε το βιβλίο και να το διαβάσουμε αγκαλιά με τους αγαπημένους μας παππούδες και τις αγαπημένες μας γιαγιάδες. Κι αν δεν είστε από ους τυχερούς να τους έχετε κοντά σας, ακολουθήστε το παράδειγμα του συγγραφέα και υιοθετήστε ένα παππού ή μια γιαγιά!

    Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά 2017 (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μεγαλώνω τη γιαγιά μου
    Σειρά: Μικρά βήματα – ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Κάτια Βαρβάκη
    Εκδόσεις: Νομική βιβλιοθήκη, 2016
    Επιμέλεια: Μαρίνα Τσικουρή
    Σύμβουλος Σειράς: Μαρίζα Ντεκάστρο
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-562-566-5
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular