More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜεσημέρι με το Θέμο, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Πωλίνα Παπανικολάου)

    Μεσημέρι με το Θέμο, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Πωλίνα Παπανικολάου)

    Ο Θέμος κάθε μεσημέρι γυρίζει απ’ το σχολείο και τρέχει γεμάτος χαρά να πει τα νέα της ημέρας στην γιαγιά του. Όμως η γιαγιά είναι τόσο πολύ απορροφημένη από την τηλεόραση γιατί παρακολουθεί την αγαπημένη της μεσημεριανή εκπομπή. Κάποτε ο Θέμος είχε πάθει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή τηλεορασομανία και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στη γιαγιά του. Αναλαμβάνει αμέσως δράση και δοκιμάζει διάφορα τεχνάσματα για ν’ αποτρέψει τη γιαγιά του να δει τηλεόραση. Η γιαγιά που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει βρίσκεται σε απόγνωση και βρίσκει διέξοδο στην αγαπημένη της εκμπομπή που έχει λύση για όλα. Ο Θέμος συνεχώς προσπαθεί να της πει κάποιο παραμύθι αλλά εκείνη παίρνει αμέσως τηλέφωνο στην εκπομπή να το αναμεταδώσει σαν την είδηση της ημέρας. Ώσπου βρίσκονται γιαγιά και εγγονός στην αγαπημένη εκπομπή της γιαγιάς και καταλήγουν ν’ αναλάβουν μια δική τους μεσημεριανή εκπομπή. Μόνο που η θεματολογία θα είναι διαφορετική και θ’ απευθύνεται σε παιδιά που αγαπούν τα παραμύθια. Στην προσπάθεια του Θέμου ν’ αλλάξει το μεσημεριανό πρόγραμμα και ν’ αφηγείται μόνο παραμύθια τον βοηθά η δασκάλα του σχολείου που του προτείνει παραμύθια για παιδιά.
    Μια ιστορία βασισμένη στη σημερινή πραγματικότητα όπου η τηλεόραση ασκεί επίδραση τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η εικόνα και το θέαμα, όλα κινούνται τόσο γρήγορα και όλοι τρέχουν να προλάβουν την επικαιρότητα και τα γεγονότα. Η τηλεόραση μας βομβαρδίζει καθημερινά με διαφημίσεις και προβάλλεται ένας τρόπος ζωής εξιδανικευμένος. Έχουμε αναλογιστεί πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τηλεόραση; Η ιστορία του Θέμου μοιάζει με πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη από δημιουργικό χρόνο και παιχνίδι. Θέτει όμως προβληματισμό και στους μεγάλους για την ανάγκη επικοινωνίας και δημιουργία δημιουργικού χρόνου με την οικογένεια μέσα και έξω από το σπίτι.

    Ένα παραμύθι πολλές ιδέες

    Ο αγαπημένος μου ήρωας ζωντανεύει
    Τα παιδιά καλούνται να αφηγηθούν στην τάξη στους συμμαθητές τους, το αγαπημένο τους παραμύθι και τον αγαπημένο τους ήρωα. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχουν στο μυαλό τους κάποιον ήρωα που συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά που τον κάνουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό.
    Μπορεί να συνδυάζει ομορφιά, δύναμη, εξυπνάδα κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι γενναίος ατρόμητος συναντά εμπόδια και δυσκολίες αλλά στο τέλος τα καταφέρνει και φτάνει στο στόχο του.
    Κάθε παιδί συγκεντρώνει πληροφορίες για τον αγαπημένο του ήρωα και φτιάχνει το προφίλ του και τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό.
    Για παράδειγμα η Κοκκινοσκουφίτσα είναι μικρό κορίτσι και αγαπά το κόκκινο χρώμα ή η Σταχτοπούτα συνηθίζει να μαζεύει στάχτες ή ο Κοντορεβιθούλης ήταν πράγματι τόσο μικροκαμωμένος;

    Άλλαξε την ιστορία, δώσε στο σήμερα σημασία
    Τα παιδιά ζωγραφίζουν και μας παρουσιάζουν τον αγαπημένο τους ήρωα και δίνουν διαφορετικό τέλος στο αγαπημένο τους παραμύθι. Ο ήρωας μεταφέρεται στο σήμερα και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Τα παιδιά καλούνται ν’ αναγνωρίσουν προβλήματα που θ’ απασχολούσαν τους ήρωες των παραμυθιών αν ζούσαν στο σήμερα. Δίνουν τη δική τους ερμηνεία άλλοτε σοβαρή κι άλλοτε αστεία. Όλες οι προτάσεις γίνονται δεκτές αρκεί ν’ αλλάξει η ιστορία και να δοθεί στο σήμερα σημασία!

    Η Ωραία Κοιμωμένη
    Μήπως είχε ξεχαστεί μπροστά στην τηλεόραση και την πήρε ο ύπνος;

    Η Κοκκινοσκουφίτσα
    Μήπως έψαχνε να βρει το μονοπάτι που να οδηγεί σ’ ένα δάσος και έψαχνε να δει πραγματικό λύκο που μόνο στα παραμύθια είχε ακούσει γι’ αυτόν;

    Η Σταχτοπούτα
    Μήπως φεύγοντας απ’ το χορό δεν ξέχασε το γοβάκι της αλλά άφησε σ’ ένα χαρτάκι το τηλέφωνό της;

    Ο Κοντορεβιθούλης
    Μήπως δεν πέταξε τα ψίχουλα άλλα τα έφαγε για να μην πεθάνει από την πείνα και μεγάλωσε κι έγινε σπουδαίος; Όμως γύρισε μετά από χρόνια να πάρει μαζί και τους γονείς του.

    Φτιάξε το δικό σου παραμύθι
    Τα παιδιά αφηγούνται τη δική τους ιστορία για τους γονείς τους, τη γειτονιά, τους φίλους, τις αγαπημένες του συνήθειες και ασχολίες. Περιγράφουν τον εαυτό τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Αναφέρουν πως πήραν τ’ όνομα τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε τι τα καταφέρνουν πολύ καλά και αν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Αν υπάρχει κάτι που τα προβληματίζει και τα στενοχωρεί. Ποια είναι τα όνειρα τους και οι επιθυμίες τους και τι τους δίνει χαρά.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Μεσημέρι με τον Θέμο
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
    Εκδόσεις: Πατάκης, 25/10/2005
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-5058-6

     

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular