More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΓιορτές25η ΜαρτίουΜεσολόγγι: ελεύθεροι πολιορκημένοι για πάντα

    Μεσολόγγι: ελεύθεροι πολιορκημένοι για πάντα

    Το Μεσολόγγι, εκείνη η γη που κάποτε ενέπνευσε ανθρώπους να γράψουν στις σελίδες της ιστορίας την πλέον ανεπανάληπτη παγκόσμια στιγμή της.

    Άντρες, γυναίκες, γέροντες, παιδιά προβαίνουν σε αλλεπάλληλες πράξεις που ανυψώνουν τον άνθρωπο στην κορυφή της κλίμακας των αξιών την ώρα που χιλιάδες ομοειδείς τους το κακοποιούν και το ντροπιάζουν.

    Το απίστευτο οχυρό με τους 20 προμαχώνες και τα ευρωπαϊκά ονόματα, τα 1600 μέτρα μήκος και τα 8 μέτρα πλάτος, οι χιλιάδες αλλά ελάχιστοι υπερασπιστές του μπροστά στον πολυπληθή στρατό των Τούρκων και των Αιγυπτίων, η έξοδος τη νύχτα της 10ης Απρίλη και το σχέδιο του αιφνιδιασμού που προδόθηκε εκ των έσω καθιστώντας την προδοσία πικρό αγκάθι της ελληνικής γης αιώνες τώρα.

    Σε μία εβδομάδα, ξημέρωμα 10ης προς 11η Απριλίου συμπληρώνονται 187 χρόνια από εκείνη τη στιγμή που έβγαζε μέρες μετά αίμα από το χώμα του Μεσολογγίου.

    Συλλέξαμε τρία οπτικά διαμάντια που μπορούν να σας μυήσουν πολύ γρήγορα στο Μεσολόγγι και τα γεγονότα του.

    Α. Το έκτο επεισόδιο του περιβόητου ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ  “1821″  είναι το πιο εντυπωσιακό και το πιο πλήρες. Φωτίζει την πιο συγκλονιστική στιγμή της ελληνικής επανάστασης, την πολιορκία του Μεσολογγίου και την έξοδο των απελπισμένων κατοίκων και υπερασπιστών του κάστρου του. Διάρκεια 48′. Με το χέρι στην καρδιά, αξίζει να το δείτε.

    Μεσολόγγι, ιερή πόλη 

    Β. Έρευνα και παρουσίαση της Νάνσυς Καλαφάτη, σε σκηνοθεσία Φλώρας Πρησιμιντζή. Οι προσχώσεις του Ευήνου και του Αχελώου δημιουργούν το Μεσολόγγι, την πόλη στο μέσο των λιμνών (laghi), την μοναδική ελληνική πόλη που φέρει τον τίτλο ιερά. Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ. 

    Μηχανή του χρόνου: Η έξοδος του Μεσολογγίου

    Γ. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την πολιορκία του Μεσολογγίου από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Βασιλόπουλου.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular