More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜε ένα λευκό φτερό, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Με ένα λευκό φτερό, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η Μυρσίνη τον χάιδεψε απαλά στο κεφάλι κι εκείνος άπλωσε τη μια του φτερούγα και σχεδόν την αγκάλιασε.

    Η αναπηρία από αδυναμία γίνεται ένωση, συμπερίληψη και δύναμη. Φαντασία, ταξίδι, αδερφικότητα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ήταν κάποτε μια απέραντη λίμνη που χώριζε ένα δάσος στα δυο. Σ’ αυτήν ζούσε ένας ολόλευκος κύκνος που κολυμπούσε κάθε πρωί ως την απέναντι όχθη. Εκεί όπου ερχόταν κάθε πρωί ένα μικρό κορίτσι με αναπηρικό αμαξίδιο και κατακόκκινα μαλλιά, η Μυρσίνη, συνήθως με τη μεγάλη της αδερφή, την Ελευθερία. “Μακάρι να μπορούσα να τρέξω“, σιγομουρμούριζε. Κι όταν κοιτούσε τον ουρανό ευχόταν να μπορούσε να πετάξει.

    Μια μέρα, ένα φτερό του λευκού κύκνου έπεσε στα νερά της λίμνης, το σήκωσε ο άνεμος ψηλά, μέχρι που έφτασε στα γόνατα της Μυρσίνης. Το σήκωσε ψηλά, το ακούμπησε στο μάγουλό της και άρχισε να ταξιδεύει. Σ’ ένα “μαγικό χαλί”, μαζί με την αδερφή της, άρχισαν να πετούν μαγικά, πάνω απ’ τα σύννεφα, πάνω απ’ τα όνειρα. Μαζί τους κι ο λευκός κύκνος∙ που δεν μπορούσε κι αυτός να πετάξει.

    Εστιάζοντας

    Η Ελένη Μπετεινάκη, ακολουθώντας το παραμυθένιο στυλ της, με την πλούσια αφήγηση, υπογράφει το καλύτερο βιβλίο της, καθώς προβαίνει σε ένα ονειρικό ταξίδι μέσα στους διαδρόμους της αναπηρίας. Ένας κύκνος και ένα κορίτσι συναντιούνται σε μια κοινή συνιστώσα, υπερπηδούν τις δυσκολίες, ταξιδεύοντας με τη φαντασία τους. Δάση, πολιτείες, σπίτια, παιδιά, σχολεία, πάρκα, όλα από κάτω τους. Και το φτερό, ως εύρημα, παίρνει τις μαγικές δυνάμεις ενός μαγικού χαλιού και λειτουργεί ως μέσο και λύτρωση και διαφυγή και νίκη. Βλέποντας το μαγικό χαλί στην αραβοπερσική λαογραφία και παράδοση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποτελεί αρχετυπικό μαγικό αντικείμενο των λαών της Μέσης Ανατολής και των πολιτισμών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η μαγική πτήση κάνει εμφανίσεις και στην ελληνική μυθολογία με χαρακτηριστική εκείνη στο χρυσόμαλλο δέρας. Το μαγικό χαλί, έχει καταστεί ένα μακραίωνο, αλληγορικό συχνά, σύμβολο της παιδικής λογοτεχνίας και αφήγησης, που υψώνεται στη σφαίρα της σαγήνης, καθώς αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, προσδίδει στον άνθρωπο την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, αυτής που ισούται με την πτητική ικανότητα των πουλιών. Αυτή η ελευθερία, αυτή η αψήφιση των φυσικών νόμων μέσω της φαντασίας και της δύναμης της, κάνουν αυτή την πτήση ένα ταξίδι ίσων ευκαιριών ανθρώπων και ζώων, μπροστά στο μεγαλείο της ζωής.

    Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου είναι δυναμική, με έντονη παλέτα, με το γκρι και γαλάζιο παλ φόντο να κοντράρει τα δυνατά χρώματα του προσκηνίου, με ιδιαίτερη δύναμη στις γραμμές των σπιτιών, των φύλλων, των μαλλιών∙ τα κόκκινα μαλλιά της Μυρσίνης κυριαρχούν σε κάθε σελίδα και γίνονται τα ίδια ένα μαγικό χαλί, μια δύναμη ανύψωσης της φαντασίας.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Το βιβλίο με 11,5€ από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Με ένα λευκό φτερό
    Συγγραφέας:

    Ελένη Μπετεινάκη

    Εικονογράφος:

    Αιμιλία Κονταίου

    Εκδόσεις:

    Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2023

    Γραφιστική επιμέλεια:

    Δάφνη Κουλούρη

    Επιμέλεια:

    Χριστίνα Νάζαρη

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:
    22 Χ 30
    ISBN:

    978-960-563-618-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular