More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜε μια κουβέρτα... στο διάστημα!, της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη

    Με μια κουβέρτα… στο διάστημα!, της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όταν αισθάνεσαι ανασφαλής, γίνεσαι εύκολη λεία.
    Γ. Ιωαννίδης

    Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη γράφει μια όμορφη ιστορία για την ανασφάλεια που οδηγεί στον φόβο και την εσωστρέφεια και τα μεταβατικά αντικείμενα που βοηθούν να ξορκίσουμε αυτήν την ανασφάλεια του καινούριου χώρου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια κουβέρτα με έναν τεράστιο ήλιο και πλανήτες πάνω της είναι η αγαπημένη φίλη του Σταύρου, ο οποίος την παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και πάρκο και το σχολείο. Όταν τον υποδέχεται η δασκάλα, εκείνος κρύβεται πίσω από την κουβέρτα του. Όταν βλέπει τους πλανήτες και τον ήλιο κρεμασμένο από το ταβάνι της τάξης του, αφήνει για λίγο την κουβέρτα και προσπαθεί να τους φτάσει. Η Αλεξάνδρα και ένα άλλο αγόρι πλησιάζουν και προσπαθούν να τους φτάσουν κι αυτοί. Τότε ο Σταύρος τρέχει πίσω στην κουβέρτα του. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις απόπειρες παιδιών να παίξουν μαζί του.

    Αλλά μια μέρα, φυσάει δυνατά και ο αέρας σηκώνει την κουβέρτα ψηλά. Ο Σταύρος την χάνει. Για λίγο. Η δασκάλα τη βρίσκει. Αλλά ο Σταύρος έχει ήδη αρχίσει να πετάει εκείνος… Έτσι κάνουν άλλωστε οι σούπερ ήρωες!

    Εστιάζοντας

    Η νηπιαγωγός, συγγραφέας και δημιουργός της δημοφιλούς ομάδας Παιδικό βιβλίο-Προτάσεις στο facebook Χριστίνα Κωνσταντουδάκη γράφει για τη δύσκολη προσαρμογή κάποιων παιδιών σε νέα περιβάλλοντα ή στην επαφή τους με τους άλλους. Παιδιά εσωστρεφή, παιδιά επιφυλακτικά που διστάζουν να ανοίξουν τον εαυτό τους στους άλλους, που θέλουν μια μάσκα πίσω από την οποία να κρύβονται ώστε να μην εκτίθενται άμεσα. Εν προκειμένω, η μάσκα του Σταύρου, παιδιού νηπιακής ηλικίας, είναι μια κουβέρτα με ήλιο και πλανήτες. Δεν την εγκαταλείπει ποτέ μιας και του εξασφαλίζει ασφάλεια και μια σχετική συναισθηματική προστασία από την απειλή του “άλλου” ή του άγνωστου. Τα μεταβατικά αντικείμενα (transitional objects), όπως λέγονται, είναι λούτρινα, κομμάτια υφάσματος, κουβέρτες, κούκλες ή άλλα αντικείμενα που επιλέγονται από το ίδιο το παιδί και απαλύνουν το άγχος του αποχωρισμού από τη μητέρα ή το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, μέχρι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να κάνουν το παιδί να αισθανθεί ασφαλές συναισθηματικά. Αυτά τα αντικείμενα είναι συνήθη κατά τη μετάβαση στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο αλλά και κατά τον νυχτερινό ύπνο. Δεν αποτελούν επιλογή αδυναμίας, ούτε αποκλειστικά επιλογή αδύναμων συναισθηματική ή εσωστρεφών παιδιών. Οπότε καλό θα ήταν να μην αποθαρρύνει κανείς το παιδί του από το να επιλέξει ένα τέτοιο αντικείμενο.

    Η συγγραφέας δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία που δεν πέφτει στην παγίδα της μαγικής συνταγής και του γρήγορου δρόμου. Επιλέγοντας την κουβέρτα με την απεικόνιση του ηλιακού συστήματος ως μεταβατικό αντικείμενο και μετατρέποντάς την στο τέλος σε κάπα σούπερ ήρωα για να σηματοδοτήσει την συναισθηματική μετάβαση και μεταστροφή του ήρωά της, κατορθώνει αφενός να απενοχοποιήσει όλα τα παιδιά που κρατούν κάποιο παρόμοιο αντικείμενο και να τους δείξει ότι μπορούν να πάρουν τον χρόνο τους, αφετέρου να αλλάξει την νοητική αναπαράσταση του μεταβατικού αντικειμένου από αντικείμενο συναισθηματικής ασφάλειας σε αντικείμενο συναισθηματικής ισορροπίας και απογείωσης, ενώνοντάς το μάλιστα με την πραγματικότητα της τάξης, ήτοι το ηλιακό σύστημα. Θεωρώ ότι διαχειρίστηκε πολύ σωστά το θέμα, δείχνοντας τον δρόμο της αποδοχής από τους άλλους και του χρόνου που πρέπει να δίνεται σε εσωστρεφή, επιφυλακτικά, φοβισμένα παιδιά.

    Ωραία διαχείριση από την εκπαιδευτικό της τάξης του Σταύρου και ασφαλώς θετικό πρόσημο στην παρουσία παιδιού με αναπηρία.

    Η εικονογράφηση είναι της Ρένιας Μεταλληνού.

    Για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Με μια κουβέρτα… στο διάστημα!
    Συγγραφέας: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη
    Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2022
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 25,5 X 26,7
    ISBN: 978-960-653-658-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular