More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις, της Ίζαμπελ Τόμας (εικ.: Άαρον Κάσλεϊ)

    Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις, της Ίζαμπελ Τόμας (εικ.: Άαρον Κάσλεϊ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-13) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά+

    Όταν ο Τσέβγια ήταν εφτά χρονών, είχε κατανοήσει πλήρως πώς λειτουργούσε ο κόσμος. Τώρα ήταν οκτώ, και είχε κάποιες απορίες.
    Orson Scott Card

    Απίθανες ερωτήσεις και απαντήσεις με χιούμορ και επιστημονική ακρίβεια. Με κόνσεπτ καληνύχτας, για κάθε αναγνώστη και για μέρα νύχτα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Γιατί η βροχή μυρίζει… βροχή; Μπορείς να αγγίξεις ένα ουράνιο τρόπο; Γιατί χρειαζόμαστε δύο αυτιά και τι θα συνέβαινε αν είχαμε ένα; Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν (πια) ουρές; Θα μπορούσε στ’ αλήθεια να κερδίσει μια χελώνα έναν λαγό σε αγώνα δρόμου (θα εκπλαγείς από την απάντηση); Πόσες λέξεις υπάρχουν στον κόσμο αν σου αποκαλύψω ότι μιλιούνται περίπου επτά χιλιάδες γλώσσες; Μπορείς να μάθεις να μιλάς στα ζώα; Αν σου ότι ο γορίλλας Κόκο καταλάβαινε περίπου δυο χιλιάδες λέξεις, τι θα έλεγες; Ποια είναι η ταχύτητα του φωτός ίσως ξέρεις, αλλά αυτή του σκότους την ξέρεις; Πώς αιωρείται η γη στο διάστημα και δεν πέφτει ποτέ από τη θέση της; Πώς ξέρουμε ότι η Γη είναι στρογγυλή για να μη μας ζαλίζουν άλλο οι επιπεδολάγνοι (το είχαν παρατηρήσει ήδη οι αρχαίοι Έλληνες που δεν ήταν ανόητοι).

    Αλλά έχουμε και πολύ πιο απαιτητικές απορίες που απαντώνται: αν είχα γεννηθεί διαφορετική χρονιά, θα ήμουν και πάλι ο ίδιος; Γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ τότε που ήμουν μωρό; Μπορούμε να κοιμηθούμε με τα μάτια ανοιχτά; Αν σου πω ότι υπάρχουν θαλασσοπούλια που πετούν χιλιόμετρα μακριά ενώ… κοιμούνται, θα σε βοηθούσα λίγο; Γιατί χρειαζόμαστε τα φρύδια μας και πόσο εκφραστικά μπορούν να γίνουν αυτά; Πόσα αστέρια υπάρχουν; Είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, στο λέω, αλλά πάλι θα εκπλαγείς! Έχουν τα φυτά συναισθήματα; Οι σφίγγες; Όταν μας τσιμπούν μας εκδικούνται άραγε; Και το καλύτερο για το τέλος: αν είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη, πώς αυτή έφτασε στη Γη;

    Εστιάζοντας

    Το βιβλίο της Ίζαμπελ Τόμας εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη φυσική περιέργεια των παιδιών η οποία διεγείρεται από τα πιο υπέροχα, ασυνήθιστα, σπάνια, παραξενοπερίεργα πράγματα του κόσμου. Αν ρωτήσεις ένα παιδί πώς κλάνει ένα βατράχι, θα γελάσει και θα γουρλώσει τα μάτια για να του πεις. Η φαντασία του οργιάζει, η περιέργειά του εκείνη τη στιγμή συστελλοδιαστέλλεται με τρελούς ρυθμούς. Η γνώση και η ανακάλυψη νέων παραμέτρων της ζωής είναι η φυσική θέση των παιδιών και ο εγκέφαλός τους αδημονεί για τέτοιες καταστάσεις.

    Αυτό το βιβλίο λοιπόν απαντά  με ακρίβεια, πολύ χιούμορ και περιεκτικά σε σαράντα τρεις απορίες, άλλες από τις οποίες τις έχεις σκεφτεί κι έχεις σίγουρα αναρωτηθεί και άλλες για τις οποίες δε θα σκεφτόσουν ποτέ ότι σε ενδιαφέρουν αλλά σίγουρα θα σε ιντριγκάρουν.

    Υπό αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς τους εξοπλίζει με απαντήσεις σε πολλά γιατί των παιδιών ή μαθητών τους. Μάλιστα μπορείτε να αξιοποιήσετε το βιβλίο είτε με μια ιστορία-απορία κάθε μέρα (νύχτα) ή μια μέρα της εβδομάδας ή να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι με ερωτήσεις και απαντήσεις αλλά και εξερευνήσεις.

    Σκληρόδετο εξώφυλλο.

    Απολαυστικό. Μαζί με την καλαίσθητη, ισορροπημένη, με άποψη στα περισσότερα κομμάτια της, εικονογράφηση του Άαρον Κάσλεϊ, έχουμε μια ωραιότατη αναγνωστική εμπειρία για αναγνώστες από 6-7 ετών και μπορώ να πω κάθε ηλικίας.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Έγραψαν για το βιβλίο

    Ένα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων από μια καταξιωμένη συγγραφέα, που μπορεί να πυροδοτήσει τη διά βίου επιστημονική περιέργεια.
    The Guardian

    Γεμάτο σημαντικές πληροφορίες και παράξενους γρίφους, είναι το τέλειο δώρο για κάθε φιλοπερίεργο παιδί. Ερωτήσεις όπως «Μπορώ να αγγίξω ένα ουράνιο τόξο;», «Πώς πετούν τα αεροπλάνα;» και άλλες πολλές απαντώνται με σαφήνεια. Σας συμβουλεύω να το διαβάσετε κι εσείς οι ίδιοι για να κάνετε τους έξυπνους όταν έρθει εντέλει η ώρα των απαντήσεων!
    The Sunday Times

    Ένα βιβλίο για παιδιά με περιέργεια, που θα θέλουν να το διαβάζουν ξανά και ξανά.
    Books for Keeps

    Με τη μικρή μου κόρη να με ρωτάει διαρκώς «γιατί;», νιώθω τεράστια ανακούφιση που βρήκα ένα βιβλίο που να ικανοποιεί την περιέργειά της! Η θεματολογία που καλύπτει είναι εντυπωσιακή, ενώ η εικονογράφηση βγάζει μια γλυκιά ζεστασιά. Και, εκτός από το παιδί μου, μαθαίνω κι εγώ ένα σωρό πράγματα.
    Roma Agrawal, μηχανικός και συγγραφέας

    Πανέξυπνο και σπιρτόζικο. Κάθε σελίδα του είναι σκέτη απόλαυση. Θα εντυπωσιαστείτε!
    Ben Hoare, συγγραφέας

    Ένα απολαυστικό βιβλίο για να διαβάσεις μαζί με το παιδί σου. Χάρη στις συνοπτικές αλλά σαφείς απαντήσεις της Ίζαμπελ Τόμας και σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση, είναι ιδανικό για να το διαβάσετε πριν κοιμηθείτε.
    Alom Shaha, συγγραφέας

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις
    Τίτλος πρωτοτύπου: The bedtime book of impossible questions. Real life adventures in curiosity
    Συγγραφέας: Isabel Thomas
    Εικονογράφος: Aaron Cushley
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
    Διόρθωση τυπ. δοκ.: Κατερίνα Λελούδη
    Προσαρμογή εξωφύλ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 20,5 X 28
    ISBN: 978-618-03-3396-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular