More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ: Η συνωμοσία της τσίχλας, του Γίργκεν...

    Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ: Η συνωμοσία της τσίχλας, του Γίργκεν Μπανσέρους

    “Η συνωμοσία της τσίχλας” είναι το βιβλίο με το οποίο ο θαυματουργός Ντετέκτιβ Κλουζ πρωτοσυστήθηκε στους πολυάριθμους ανά τον κόσμο φίλους του.

    Είναι χιλιάδες τα παιδιά, ακόμα και εκείνα που δεν έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με τα βιβλία, που διαλέγουν αυτά τα βιβλία ως την πρώτη τους επαφή με τη λογοτεχνία.

    Και όχι άδικα! Ο 10χρονος Κλουζ είναι απίστευτα οικείος ενώ η γραφή του Γίργκεν Μπανσέρους είναι κάτι παραπάνω από εύρυθμη, εθιστική και χορταστική για αναγνώστες κάθε ηλικίας, τολμώ να πω.

    Έχοντας πλήθος στοιχείων από κλασικούς ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων όπως ο Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, ο Ηρακλής Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι, ο Φίλιπ Μάρλοου του Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο Επιθεωρητής Κλουζό του Μπλέικ Έντουαρτς και ο Σαμ Σπέιντ του Ντ. Χάμετ, ο προέφηβος Ντετέκτιβ Κλουζ του Γίργκεν Μπανσέρους πραγματικά γίνεται κάτι λίγο παραπέρα από αυτούς. Αφενός λόγω ηλικίας είναι ο μικρότερος εξερευνητής μυστηρίων, αφετέρου, χωρίς να αντιγράφει απευθείας από πουθενά, αντλεί αρκετό από τον καπνό μυστηρίου όλων αυτών των διάσημων ντετέκτιβ της λογοτεχνίας και της μεγάλης οθόνης.

    Δεν καπνίζει ασφαλώς. Η δική του “κακή” συνήθεια λέγεται “τσίχλες”. Κι όχι όποιες κι όποιες, αλλά οι Carpenter Chewing Gum. Για τη μοναδική τους γεύση αλλά και γιατί φέρουν το όνομα του διασημότερου ντετέκτιβ όλων των εποχών, του Έις Κάρπεντερ (δια χειρός Χάμιλτον Κέιν και Στίβεν Σμόουκ).

    Σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο, είναι αυτές οι τσίχλες που βασανίζουν τον Κλουζ. Γιατί οι αγαπημένες του τσίχλες εξαφανίζονται μυστηριωδώς από το περίπτερο της Όλγας. Η στέρησή του είναι μεγάλη. Κι αυτό δε θα περάσει έτσι. Ποιος και γιατί κλέβει τα πακέτα με τις αγαπημένες του τσίχλες; Ο Κλουζ αναλαμβάνει αμέσως δράση. Παραφυλάει και αρχίζει να ανακαλύπτει το ένα στοιχείο μετά το άλλο που τον οδηγούν στη λύση του μυστηρίου. Τι σχέση έχει η μικρή Κολέτ; Τι συμβαίνει στο παζάρι του σχολείου; Πώς θα ξεμπλέξει ο Κλουζ από τον κλοιό που στήνεται γύρω του; Και που εμπλέκεται ο “Φίδης” σε όλη αυτήν την ιστορία;

    Λόγος κοφτός, σαν ανάσα, πλοκή και ροή ιδιαιτέρως ελκυστικές, χιούμορ και φαντασία, αθωότητα και περιπέτεια, ρεαλισμός, χωρίς ασύνδετα στιγμιότυπα, χωρίς ανοιχτέςπαρεκδοχές που θα μπερδέψουν τον προέφηβο (συνήθως) αναγνώστη. Ο Κλουζ κινείται σαν ένας αγνός ιδεαλιστής στα 10 του χρόνια, αναζητώντας την περιπέτεια, ακονίζοντας το μυαλό του με υποθέσεις που απαιτούν δράση και οξυδέρκεια κι όχι ξάπλα σε ένα καναπέ με πατατάκια. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που θα περάσει σε όλα του τα βιβλία: η ζωή είναι συνήθως εκεί… έξω.

    Η γκριζόμαυρη εικονογράφηση του Ραλφ Μπούτσκοβ μου άφησε την αίσθηση ότι ταίριαξε γάντι με τον μυστηριώδη, γρήγορο, κατασκοπευτικό κόσμο του Κλουζ.

    Όσοι δεν γνωρίζουν τη σειρά αυτή βιβλίων, θα τη λατρέψουν. Όσοι τη γνωρίζουν ήδη, καλά κάνουν.

    Το βιβλίο τιμήθηκε το 2006 με το βραβείο Hansjörg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει πουλήσει ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπο σε όλον τον κόσμο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ- Η συνωμοσία της τσίχλας
    Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
    Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2011
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-501-570-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular