More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ: Μικρά και μεγάλα ψάρια, του Γίργκεν...

    Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ: Μικρά και μεγάλα ψάρια, του Γίργκεν Μπανσέρους

    Το βιβλίο ξεκινά με μια σοκαριστική για τα ελληνικά δεδομένα σκηνή. Δύο αστυνομικοί κάνουν σύσταση στον 10χρονο Κλουζ γιατί την ώρα που κάνει σκέιτμπορντ δε φοράει κράνος, μην πω και επιγονατίδες και γάντια. Αφού ξεπερνάς αυτό το σοκ καθότι στην όμορφη Ελλάδα μας τα μισά μηχανάκια περνάνε με κόκκινο και οι αγαπημένοι ποδηλάτες συχνά δεν φέρουν καν διακριτικά φώτα νυχτός, προχωράς στην υπόλοιπη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.

    Αυτή η επαφή με τους δύο αστυνομικούς υπενθυμίζει στον Κλουζ εκείνη την παλιά “αντιπάθεια” που υπάρχει μεταξύ των αστυνομικών και των ιδιωτικών ντέτεκτιβ. Οι μεν φοράνε στολές κι οδηγούν αμάξι με σειρήνα αλλά τα βρίσκουν συχνά πυκνά μπαστούνια, οι δε κινούνται στον αντίποδα, χωρίς στολή, χωρίς εξουσία, χωρίς καν αυτοκίνητο. Σπάνια λοιπόν η συνεργασία τους, σαν το χιόνι του Αυγούστου.

    Η τυχαία συνάντηση όμως με τον επιθεωρητή Χοφ, διευθυντή του αστυνομικού τμήματος, στο περίπτερο της Όλγας, αλλάζει για λίγο τα δεδομένα. Ο επιθεωρητής ζητεί τη βοήθεια του μικρού Κλουζ. Κάποιος έχει γράψει σε μια μαύρη ξύλινη πόρτα με άσπρη κιμωλία “Ο Μαξ Χοφ είναι βλάκας”. Κι αυτό το κάνει κάποιος σε ανύποπτο χρόνο, νωρίς το πρωί κάθε μέρας, όταν οι βάρδιες είναι πιο αραιές και η προσοχή στρέφεται σε άλλες δουλειές.

    Ο Κλουζ αναλαμβάνει την υπόθεση με τις ευλογίες του επιθεωρητή Χοφ και στήνεται από νωρίς έξω από το τμήμα για να πιάσει τους ενόχους. Και τα καταφέρνει. Είναι δυο παιδιά που πηγαίνουν και το κάνουν. Μα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πίσω από τα μικρά αυτά ψαράκια, υπάρχει μια πιο μπερδεμένη υπόθεση

    Το Νοέμβριο του 2015, πριν δηλαδή 4 περίπου μήνες, ήρθε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 22ο βιβλίο της σειράς του Κλουζ. Έχει τα πάγια χαρακτηριστικά όλων των βιβλίων. Καλογραμμένο, στρωτός λόγος, αφήγηση που δεν κάνει πουθενά “κοιλιά¨, το ενδιαφέρον κρατιέται πάντα αμείωτο ενώ η αγωνία αυξάνεται σελίδα τη σελίδα. Πρόκειται για πολύ μεστά βιβλία, με απλές ιστορίες μυστηρίου, που θίγουν μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα στις σχέσεις των παιδιών, ακόμα και της ίδιας της κοινωνίας. Δεν υφαίνεται κάποια σκοτεινή πλοκή μέσα από δεκάδες γεγονότα. Ένα γεγονός αρκεί για να χαθεί η μπάλα και να αρχίσουν οι έρευνες από τον Κλουζ.

    Ο Γίργκεν Μπανσέρους γράφει σχεδόν κινηματογραφικά. Δε στέκεται σε συναισθήματα και κρίσεις, ούτε καν σε σκέψεις. Μέσα από την ροή των γεγονότων και των πράξεων του πρωταγωνιστών (και δη του Κλουζ) αναδεικνύονται όλα όσα θέλει να τρέξει μέσα από την ιστορία του.

    Γοητευτική πάντοτε η στάση του Κλουζ απέναντι στην αναζήτηση της αλήθειας αλλά και ο ιδεαλισμός με τον οποίο τροφοδοτεί πάντα τις ενέργειές του. Δεν προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια κάποιων. Κυρίως διατηρεί πάντα την ίδια γραμμή αξιοπρέπειας σε όλες του τις έρευνες και τις σχέσεις. Και μη ξεχνάτε. Πληρώνεται πάντα σε τσίχλες Κάρπεντερ. Δηλαδή φιλάργυρο δεν θα τον πεις ποτέ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ- Μικρά και μεγάλα ψάρια
    Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
    Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2015
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-0207-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular