More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜικρά Γατικά: Ναπολέων και Ιωσηφίνα, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη)

    Μικρά Γατικά: Ναπολέων και Ιωσηφίνα, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη)

    Ελλάς, Αίγυπτος, Γαλλία, συμμαχία. Μετά την Ασπασία και την Κλεοπάτρα, την κλασική Αθήνα και τον πολιτισμό του Νείλου, ταξιδεύουμε στις Βερσαλίες και το Παρίσι. Όπου συναντάμε έναν γάτο, τον Ναπολέοντα τον μικρό, του Μεγάλου Ναπολέοντα και της Ιωσηφίνας του, ο οποίος γεννήθηκε τη μέρα που ο Ναπολέων στέφθηκε αυτοκράτορας όλων των Γάλλων. Παρόλα αυτά, ο Μέγας Ναπολέων δεν συμπαθεί τον Μικρό γιατί του χάλαγε τις μινιατούρες  και τις μακέτες που έκανε τα πολεμικά του σχέδια.

    Ο πόλεμος μαίνεται. Ο αυτοκράτορας λείπει. Και ο Μικρός Ναπολέων περνά μια χαρά στο παλάτι, με παιχνίδι, φαγητό, ανεμελιά και ύπνο στο κρεβάτι της μαμάς. Όταν επιστρέφει ο Αυτοκράτορας, αναγκαστικά τραβιέται προς τα έξω. Αγαπούσε την Ζοζεφίνα ο Μέγας κι εκείνον τον αγαπούσε πολύ ο λαός, παρά τις περιστασιακές αποτυχίες του σε εκστρατείες. Ένα βράδυ ο σκεπτικός Ναπολέων, βρίσκει στο πρόσωπο του Μικρού έναν καλό συνομιλητή, η σχέση τους αναβαθμίζεται και ο Μικρός Ναπολέων γίνεται ο επίσημος αγαπημένος του Μεγάλου, που θα τον ακολουθήσει σε ταξίδια και αποστολές και θα ζήσει από απόσταση αναπνοής το τέλος της Ζοζεφίνας και της Αυτοκρατορίας.

    Τρίτο βιβλίο για τα Μικρά Γατικά και νομίζω ότι αυτό το πρότζεκτ όλο και περισσότερο επιτυγχάνει μια σπάνια αίσθηση λογοτεχνικής απόλαυσης σε βιβλίο γνώσεων. Όπερ σημαίνει ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα βιβλίο επικοινωνεί γνώση, ιστορικές παραπομπές και ερεθίσματα με τόσο ισορροπημένο και μη προφανή τρόπο, τόσο καλυμμένο από καλή λογοτεχνία. Γιατί ένα σημαντικό ελάττωμα πολλών “λογοτεχνικών βιβλίων γνώσεων” είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να τοποθετήσουν γνώσεις με αρμονία μέσα στην ιστορία που αφηγούνται. Τα Μικρά Γατικά είναι ένα από τα ελάχιστα υποδείγματα, ένας οδηγός όσων φιλοδοξούν να γράψουν τέτοιου επιπέδου και ύφους βιβλία γνώσης.

    Στο παρόν βιβλίο, διακρίνουμε το ξεκούραστο, ανάλαφρο, απολαυστικό ύφος που διέπει όλη τη σειρά, έναν συμπαθέστατο και μερικώς μελαγχολικό γάτο (πρώτος αρσενικός στα Γατικά), ένα πολύ καλοδομημένο σενάριο με τις βασικές σκηνές της ζωής του Μικρού Ναπολέοντα και τον, όπως είπαμε, γοητευτικό τρόπο εισδοχής παραπομπών σε ιστορικά γεγονότα και παραμέτρους της ζωής του Μεγάλου Αυτοκράτορα.

    Αν δεν ήταν και εκείνο το περιεκτικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου για την Γαλλική Επανάσταση, τους Ναπολεόντειους πολέμους, τις μάχες του Άουστερλιτς και του Βατερλό, τον Ναπολέοντα και τη Ζοζεφίνα και τον Ναπολεόντειο κώδικα, έναν πολύ σημαντικό τόμο που διαπνεόταν από το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης, θα το σκεφτόσουν καλά αν θα το κατατάξεις στα βιβλία γνώσεων. Αλλά τι σημασία έχει σε ποια κατηγορία ανήκει κάτι που απολαμβάνεις να διαβάζεις;

    Πρέπει να εξάρουμε και την απίθανη δουλειά της Ιφιγένειας Καμπέρη, που για άλλη μια φορά, εκτός από την εικαστική της επιλογή να ακολουθήσει ένα δημοφιλές εικαστικά ρεύμα όπως εκείνο του μετα-Ναπολεόντειου, μετα-ιμπρεσιονιστή δημιουργού του πουαντιγισμού (ελληνιστί στιγματογραφίας) Ζωρζ Σερά, βάζει στα σχέδιά της υψηλή αισθητική, εκείνη που πραγματικά διεγείρει τις αισθήσεις και τον νου, την ζωντάνια της κόμικ ατμόσφαιρας του Ουντερζό, αλλά και το στίγμα των δικών της γεωμετριών και εικαστικών επιλογών. Δικαιώνεται πανηγυρικά.

    Όσοι δεν έχετε γνωρίσει τα Μικρά Γατικά, ξεκινήστε ακόμα και τώρα. Διαβάζονται αυτόνομα το ένα από το άλλο και θα σας γοητεύσουν.

    Για παιδιά περίπου 7-11 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη

    Διακρίσεις

    **************

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Harlequin’s Invasion: Heart of Oak- William Boyce

    La visite a josephinenapoleon-Elena Chouchkova – Orch Symphonique De Bulgarie

    La grande armée-Richard Grégoire

    Vive l’ empereur

    Enrico Pieranunzi- Je Ne Sais Quoi

    Cécile Corbel – Le bal des chats

    Waterloo · Stonewall Jackson (για τους πιο ντίσκο, ασφαλώς των Abba)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ναπολέων και Ιωσηφίνα
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
    Σειρά : Μικρά Γατικά
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 18,5
    ISBN: 978-960-16-8599-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular