More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΚαλοκαίρι στην πισίνα, του Βιλ Γκμέλινγκ (μετ.: Πελαγία Τσινάρη)

    Καλοκαίρι στην πισίνα, του Βιλ Γκμέλινγκ (μετ.: Πελαγία Τσινάρη)

    Κατίνκα 8 ετών. Αλφ 10 ετών (αφηγητής). Ρόμπι 7, ο μικρός και διαφορετικός. Τα αδέρφια Μπουκόβσκι. Κάθονται στο κλειστό κολυμβητήριο στην πισίνα των αρχάριων. Ένα μωρό μιας κυρίας που μιλάει στο κινητό πέφτει μέσα στην πισίνα. Τα δύο μεγαλύτερα από τα αδέρφια πέφτουν στην πισίνα και σώζουν το μωρό και γίνονται ήρωες αλλά και διάσημοι σε μια στιγμή.

    “Όλοι έλεγαν πως είμαστε ήρωες. Όμως δεν ήμασταν, απλά έτυχε να βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή εκεί.

    Λίγες μέρες μετά, ο διευθυντής του κολυμβητηρίου επέδωσε στα τρία αδέρφια μία κάρτα ελευθέρας για την ανοιχτή πισίνα για όλο το καλοκαίρι. Καθώς η μαμά δουλεύει στο φούρνο του σιδηροδρομικού σταθμού και ο μπαμπάς σε ταξί και καθώς το σπίτι τους δεν έχει καν μπαλκόνι, από 15 Μαΐου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα αναστέναζε η πισίνα.

    Είτε με καυτό ήλιο, είτε με βροχή με το τουλούμι, κάθε μέρα τα παιδιά πήγαιναν για ώρες στην πισίνα. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι, με απρόοπτα και παρεξηγήσεις, με κανόνες και παραβάσεις, με φιλίες και γνωριμίες, με συγκυρίες ευτυχείς και ατυχήματα, με αστεία και στιγμές για να θυμάσαι, με σκέψεις και προβληματισμούς, με ξεγνοιασιά και μελαγχολία. Ένα καλοκαίρι όπου τα τρία παιδιά καταδύονται, μαθαίνουν να κολυμπούν, επανατοποθετούνται στον πλανήτη της ηλικίας τους, που επαναπροσδιορίζονται, μεγαλώνουν, αλλάζουν, βλέπουν τον κόσμο αλλιώς.

    Με στρωτή γλώσσα, εκφραστικότητα, κοφτές προτάσεις, πλούτο εικόνων και συναισθημάτων που προκύπτουν και δεν εκβιάζονται, ο 63χρονος Γερμανός συγγραφέας Βιλ Γκμέλινγκ υπογράφει ένα αξιολάτρευτο προεφηβικό μυθιστόρημα ωρίμανσης, τοποθετώντας όλη τη δράση του στον καμβά μιας πισίνας και σε ένα δρομολόγιο σπίτι-πισίνα. Έτσι ξεφορτώνει κυριολεκτικά το βιβλίο του από λοξοδρομήσεις πλοκής και εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας αποκλειστικά στην οικογένεια Μπουκόβσκι και στα τρία αδέρφια που στάλα τη στάλα ρουφάνε τη ζωή κι αλλάζουνε ζωή ανεπαίσθητα και ουσιαστικά.

    Υποψήφιο για το Γερμανικό Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου (16 Οκτωβρίου το αποτέλεσμα).

    Για παιδιά 9-13 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    ————————–

    Είχαμε απλώσει πάλι την κουβέρτα μας στο γρασίδι και αράζαμε τεμπέλικα. Η Κατίνκα δεν είχε όρεξη να εξασκηθεί στο ελεύθερο. Ο Ρόμπι ήθελε να κοιτάζει τον ουρανό. Βαριόμασταν. Κι έτσι είπα να το αναφέρω.

    «Ερχόμαστε μόνο μέρα εδώ» είπα. «Ναι, φυσικά» είπε η Κατίνκα, «και λοιπόν;» «Ωραία θα ήταν να ερχόμασταν καμιά φορά και νύχτα» είπα.
    «Νύχτα;» Με κοίταξε καλά καλά.
    «Θα μπορούσαμε να το προσπαθήσουμε, θέλω να πω… Να πηδήξουμε τη μάντρα, για παράδειγμα… Για παράδειγμα, λέω…»
    Εκείνη συνέχιζε να με κοιτάζει και κούνησε το κεφάλι της συμφωνώντας. «Το βρίσκω τέλειο…» είπε σιγανά. «Το βρίσκω πραγματικά τέλειο! Επιτέλους, θα κάνουμε κάτι παράνομο!»

    Το Καλοκαίρι στην πισίνα μιλά για μια παρέα παιδιών, για την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καλοκαίρι στην πισίνα
    Συγγραφέας: Βιλ Γκμέλινγκ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Freibad. Ein ganzer sommer unter dem himmel
    Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιούλιος 2020
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6711-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular