More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20190-3 ετώνΜικρές Νυχτερινές Ιστορίες, της Κίττυ Κράουθερ

    Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες, της Κίττυ Κράουθερ

    «Μαμά, πες μου τρεις ιστορίες», λέει το αρκουδάκι.
    «Τρεις ιστορίες!» ξαφνιάζεται η μαμά αρκούδα.
    «Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ.
    Είπα τρία παρακαλώ!»

    Και η μαμά αρκούδα αρχίζει να αφηγείται την πρώτη ιστορία η οποία φέρει τον τίτλο Ώρα για ύπνο. Ηρωίδα της ιστορίας αυτής είναι μια νυχτοφύλακας. Κάθε βράδυ, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, χτυπάει ένα γκονγκ και ειδοποιεί μικρούς και μεγάλους ότι έχει φτάσει η ώρα να πάνε για ύπνο. Το μικρό ψαράκι θέλει να πλατσουρίσει λίγο ακόμα. Το μυρμηγκάκι τρέχει να πιάσει το τελευταίο ψίχουλο και η μικρή ερμίνα γκρινιάζει γιατί δεν νυστάζει καθόλου. Τελικά, με την παρότρυνση της κυρίας η οποία εκτελεί χρέη νυχτοφύλακα όλοι βολεύονται στις φωλιές ή τις ζεστές αγκαλιές των γονιών τους κι αποκοιμιούνται γλυκά. Όλοι; Την κυρία νυχτοφύλακα ποιος θα την βάλει για ύπνο; Ευτυχώς υπάρχει πάντα ένα λαμπρό αστέρι για συντροφιά.

    Η δεύτερη ιστορία αναφέρεται στο κορίτσι με το σπαθάκι, που χάθηκε στο δάσος. Η Ζόρα, η ηρωίδα της ιστορίας, χάθηκε αναζητώντας το πιο μεγάλο βατόμουρο την ημέρα που όλα τα παιδιά είχαν βγει στο δάσος να μαζέψουν φρούτα. Περιπλανήθηκε αρκετά όταν άκουσε έναν περίεργο θόρυβο… Ευτυχώς δεν ήταν η πεινασμένη κουκουβάγια αλλά ένας νέος φίλος ο Τζάκο Μόλο. Η Ζόρα φιλοξενήθηκε στα κλαδιά του θεόρατου έλατου όπου ήταν η φωλιά του και αποκοιμήθηκε γλυκά. Το πρωί άκουσε να την φωνάζουν τα αδέρφια της κι εκείνη ήταν τόσο χαρούμενη που μπορούσε να τους διηγηθεί μια αληθινή περιπέτεια!

    Στην τρίτη ιστορία, ο Μπο ένας ανθρωπάκος με μακρύ παλτό, είχε χάσει τον ύπνο του. Αν και κατοικούσε σε μια άνετη σπηλιά την οποία είχε αποκτήσει δίνοντας το ασημένιο ρολογάκι του σε μια γριά κουκουβάγια, δεν κατάφερνε να κοιμηθεί. Έτσι κάθε βράδυ τριγυρνούσε μάταια στο δάσος προσπαθώντας να βρει τον ύπνο του. Ένα βράδυ στις όχθες της λίμνης ο Μπο συναντά το φίλο του τον Ότο. Ο Ότο είναι ένας κάστορας που του αρέσει να γράφει ποιήματα σε πέτρες και να τις ρίχνει στο νερό. Τελικά ο Μπο θα καταφέρει να βρει τον ύπνο του ύστερα από τη συνάντηση με τον αγαπημένο του φίλο, ένα νυχτερινό μπάνιο στη φεγγαρόφωτη λίμνη κι αφού έχει βρει στο βυθό μια όμορφη πέτρα-ποίημα. Και το αρκουδάκι θα αποκοιμηθεί γλυκά συντροφιά με την κυρία νυχτοφύλακα, το κορίτσι με το σπαθάκι και τον Μπο.

    Τρεις εγκιβωτισμένες ιστορίες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, συνδέονται καθώς τις αφηγείται η μαμά αρκούδα στο αρκουδάκι της την ώρα του ύπνου. Παράλληλα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Όλες σχετίζονται θεματικά με τον ύπνο. Πρόκειται για ιστορίες σύντομες, γεμάτες παραμυθένια στοιχεία. Το κείμενο είναι λιτό αλλά συχνά ανατρεπτικό. Το λογοπαίγνιο με τη λέξη νυχτοφύλακας είναι εφευρετικό, όπως άλλωστε και το παιχνίδι με τις φράσεις “έχασε τον ύπνο του” και “ψάχνει να βρει τον ύπνο του”. Στην εικονογράφηση ξεχωρίζει το έντονο ροζ χρώμα το οποίο άλλοτε κατακλύζει την εικόνα κι άλλοτε φωτίζει μικρές λεπτομέρειες στα σχεδόν παιδικά σκίτσα.

    Οι Μικρές νυχτερινές ιστορίες της βραβευμένης με το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) Βελγίδας δημιουργού Κίττυ Κράουθερ (2010), την οποία γνωρίσαμε από την εικονογράφηση στο βιβλίο Ο νάνος δεν κοιμάται, είναι ένα ακόμα ονειρεμένο βιβλίο από τις εξαιρετικές εκδόσεις Μάρτης σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου! Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Stories of the night
    Συγγραφέας: Κίττυ Κράουθερ
    Συγγραφέας: Κίττυ Κράουθερ
    Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
    Εκδόσεις: Μάρτης, Οκτώβριος 2018
    Επιμέλεια, διορθώσεις: Γιούλικα Σαμαρά
    Στοιχειοθεσία-σελιδοποίηση: Γιάννης Γκανάς
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 16 Χ 19
    ISBN: 978-618-82864-6-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular