More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜπάλα μπαλαρίνα, της Αλεξανδρας Μητσιαλη (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Μπάλα μπαλαρίνα, της Αλεξανδρας Μητσιαλη (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Αλήθεια, είχατε σκεφτεί ποτέ ότι η λέξη μπαλαρίνα κρύβει μέσα της τη λέξη… μπάλα; Αυτό το φαινομενικά αταίριαστο διώνυμο οδήγησε την Αλεξάνδρα Μητσιάλη να δημιουργήσει μια δυνατή, πρωτότυπη και απολαυστική ιστορία.

    Η Τζούλυ είναι ένα κατάξανθο κορίτσι περίπου δέκα χρονών. Ασχολείται με το μπαλέτο και φαίνεται πως είναι πολύ καλή μπαλαρίνα. Μια άλλη όμως, μεγάλη αγάπη της είναι το ποδόσφαιρο. Δε χάνει την ευκαιρία να παίζει με τα αγόρια του σχολείου της και είναι από τους καλύτερους παίκτες. Ένας φιλικός, ποδοσφαιρικός αγώνας θα αποτελέσει την αφορμή ώστε η Τζούλυ να διεκδικήσει το δικαίωμά της συμμετοχής της σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο άθλημα και να δείξει σε όλους ότι δεν πρέπει να φοβούνται να εκφραστούν.

    Μια καλογραμμένη κι ευφάνταστη ιστορία ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου. Αν και η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη  εντούτοις η αμεσότητα και η ζωντάνια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κειμένου, τα οποία ενισχύονται και από τους διαλόγους. Οι περιγραφές των γεγονότων είναι φορτισμένες με συναίσθημα, πάθος και ενέργεια.

    Η εικονογράφηση ανήκει στην Κατερίνα Χαδουλού η οποία αξιοποίησε τη ασπόμαυρα σκίτσα συνδυάζοντάς τα με χρωματιστές λεπτομέρειες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του αναγνώστη παίζοντας με την εστίαση και το γενικό «πλάνο» της κάθε εικόνας. Η εικονογράφος κατάφερε στις λίγες εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου να αποδώσει όμορφα σκηνές  συναισθηματικής φόρτισης. Το δε σαλόνι με την Τζούλυ να «χορεύει» στο γήπεδο επιτυγχάνοντας ένα καταπληκτικό γκολ είναι πραγματικά πολύ πετυχημένο.Ενώ η τελευταία εικόνα με την μπαλαρίνα πάνω σε μια ποδοσφαιρική μπάλα συνοψίζει όλη την ιστορία.

    Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε αν αξίζει να διαβάσετε την ιστορία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα την απολαύσετε ως την τελευταία σελίδα. Η συγγραφέας με έναν ευρηματικό τρόπο αγγίζει το θέμα των στερεοτύπων σχετικά με τα δύο φύλα και τα ενδιαφέροντά τους. Ένα κορίτσι μεγαλωμένο σε μια οικογένεια με ελάχιστα στερεότυπα, διεκδικεί το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου της. Η αντίδραση που βρίσκει δεν είναι βέβαια σθεναρή, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στο 2016, αλλά η συμμετοχή της δεν είναι ούτε και αυτονόητη. Το γεγονός ότι της αρέσει το ποδόσφαιρό και βρίσκει στο άθλημα αρκετά κοινά με τον χορό, δεν της στερεί καθόλου τη θηλυκότητά της ενώ παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα να “συνδιαλλαγεί” σε ένα άλλο επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας με το άλλο φύλο.

    Η νέα σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο με τίτλο Ιστορίες που ζεις δυνατά απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 8 ετών. Ξεκινά με τέσσερα βιβλία και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους. Στην ίδια σειρά ανήκει και το εξαιρετικό βιβλίο του Κώστα Χαραλά “Μαύρο πρόβατο στο Τέξας”. Αξιόλογοι, βραβευμένοι συγγραφείς γράφουν για θέματα σύγχρονα και επίκαιρα, πιάνοντας τον παλμό της εποχής και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Οι χαρακτήρες, με τους οποίους μπορούν εύκολα να ταυτιστούν, κυνηγούν τα όνειρά τους, αναμετρώνται με τις δυνάμεις τους, πέφτουν αλλά βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν, κάνουν ένα βήμα πιο πέρα, ένα βήμα πιο μακριά αλλά πιο κοντά στον εαυτό τους. Θέλουν να ανήκουν κάπου, ή απλά να εκφραστούν, μακριά από επιδόσεις, πρέπει και συμβάσεις. Βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς καθώς εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, δημιουργούν τις προυποθέσεις για την έναρξη μιας ενδοσκόπησης αλλά κι ενός δημιουργικού διαλόγου στην οικογένεις αλλά και τη σχολική κοινότητα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μπάλα Μπαλαρίνα
    Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 21 Χ 15
    ISBN: 978-618-03-0467-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular