More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΜπανταουί, ένα παιδί από την έρημο, του Μοχέντ Αλτράντ

    Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο, του Μοχέντ Αλτράντ

    Η θαυμαστή αληθινή ιστορία του Μοχέντ Αλτράντ που ανέτρεψε το προδιαγεγραμμένο που τον κύκλωνε με μόνο όπλο του την πίστη και τη θέληση για γνώση. Ένα ακριβό και αξιομνημόνευτο μάθημα ζωής που σε διαβεβαιώνει πως όλα είναι εφικτά από τη στιγμή που θα τα αποφασίσεις και θα τα διεκδικήσεις.

    Ο Μαγιούφ είναι Μπαντάουι, δηλαδή Βεδουίνος όπως τους γνωρίζουν οι περισσότεροι. Διασχίζουν την έρημο αιώνες, διεκδικούν τη γη τους από τους εχθρούς τους, βόσκουν τα ζώα τους, κουβαλούν εμπορεύματα.

    “Είσαι Μπαντάουι. Όπως ο πατέρας σου κι ο πατέρας του πατέρας σου κι όλοι εκείνοι που πριν απ’ αυτόν διέσχιζαν την έρημο. Εάν δεν ακούς την ιστορία σου, θα είσαι ελαφρύς σαν σύννεφο στον ουρανό και δε θα μπορέσειςποτέ να προσγειωθείς, ελαφρύς σαν φτερό που ο άνεμος παίρνει μακριά”.

    Ο Μαγιούφ βλέπει τη μοίρα όλων των βεδουίνων να έρχεται κατά πάνω του. Φτώχεια, ανέχεια, βοσκός ζώων, σχολείο ποτέ, παντρειά από τα 14 με μια γυναίκα που θα του υποδείξει η γιαγιά, ο πατέρας ή η μητριά, ένας κόσμος θλιβερός. Αλλά εκείνος έχει αρχίσει να υπερασπίζεται τις άλλες λύσεις.

    -Έχεις πάει σχολείο;
    Παριστάνοντας πως προσπερνά την αγένεια αυτής της διακοπής, ο γέροντας καταδέχθηκε ν΄απαντήσει.
    -Έμαθα να διαβάζω, να γράφω και να μετράω. Σταμάτησα όμως να πηγαίνω, όταν χρειάστηκε να δουλέψω.
    -Πιστεύεις πως πρέπει να πηγαίνει κάποιος σχολείο;
    – Γιατί με ρωτάς;
    – Η γιαγιά μου δε θέλει να πάω.
    -Πρέπει να την ακούς, το καλό σου θέλει.
    -Θα χρειαστείς πολλά χρόνια για να μάθεις τι είναι δίκαιο. Να σέβεσαι την οικογένειά σου, αυτό είναι δίκαιο…
    -Δεν είναι δίκαιο! φώναξε. Εγώ λέω ότι δεν είναι δίκαιο και θα αντισταθώ.

    Ο Μαγιούφ αντιστάθηκε. Στη μοίρα της φυλής, στην παραδοτέα ύλη του πεπρωμένου, στο tutorial που έπαιζε μπρος στα μάτια του και τον ήθελε βοσκό στην έρημο, με μια ζωή κόπια όλων των προγόνων και των συνομιλήκων του, θλιβερά βαρετή και αδιάφορη. Ενάντια στη θέληση της γιαγιάς του, ενάντια στη σιδηρά βούληση του σκληρού πατέρα του που τον είχε αποκηρύξει, ενάντια στην κακοτυχία από το θάνατο της μητέρας του μόλις στα τέσσερά του, ο Μαγιούφ περπατούσε χιλιόμετρα για να πάει στο σχολείο, στο χωριό που ζούσε ο πατέρας του. Στην αρχή κρυφά, μετά περήφανος, δίχως να το κρύβει.

    Θα διαπρέψει. Θα συνεχίσει να φοιτά με επιμέλεια και τεράστια φιλομάθεια. Θα βρεθεί στο λύκειο της Ράκκα, δίχως χρήματα, δίχως κατάλυμμα, με όπλο το τεράστιο πάθος να διαφύγει από το χωριό και το φυλή.

    Τη συγκλονιστική πορεία του από τη σκηνή του χωριού της φυλής και τα τετελεσμένα πεπρωμένα μέχρι την δημιουργία της πρώην χρεωκοπημένης εταιρίας σκαλωσιών, του σημερινού κολοσσού Altrad Group που σήμερα έχει έσοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, περιγράφει με τρόπο καθηλωτικό ο ίδιος ο Μοχέντ στο παρόν βιβλίο. Και είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι ο Μοχέντ δεν εκβιάζει τη συγκίνηση μέσα από τις λέξεις και την κατήχησή τους, αλλά αυτή έρχεται φυσικά μέσα από τα γεγονότα στα οποία πρωταγωνιστεί ο ήρωας του βιβλίου, ο Μαγιούφ.

    Μοχέντ Αλτράντ. Ένα υπέρλαμπρο παράδειγμα πίστης, θέλησης, αφοσίωσης, προσπάθειας, αντίστασης στα παραδοτέο αποτελέσμα και… “τίποτα δεν είναι αδύνατο αν το θελήσεις πολύ”. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely 2003 και προτείνεται σε πολλά σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας ως ανάγνωσμα στα παιδιά.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Badawi
    Συγγραφέας: Μοχέντ Αλτράντ
    Εξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου
    Μετάφραση: Τίνα Πλυτά
    Εκδόσεις: Καλέντης, Μαιος 2018
    Διόρθωση: Βασιλική Τζόκα
    Σελίδες: 254
    Μέγεθος: 14 X 21
    ISBN: 978-960-594-040-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Most Popular