More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜπολόνια 2024: Οι καλύτεροι εκδότες παιδικών βιβλίων της χρονιάς

    Μπολόνια 2024: Οι καλύτεροι εκδότες παιδικών βιβλίων της χρονιάς

    Έξι νικητές αναδείχθηκαν στη Μπολόνια για το βραβείο των Καλύτερων Εκδοτών Παιδικών Βιβλίων της χρονιάς.

    Το βραβείο αυτό θεσπίστηκε πριν από 12 χρόνια σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori) και απονέμεται στις πέντε ηπείρους συν μία γεωγραφική περιοχή του κόσμου, ήτοι:

    Αφρική
    Ασία
    Ευρώπη
    Βόρεια Αμερική
    Καραϊβική, Κεντρική και Νότια Αμερική
    Ωκεανία

    Η κριτική επιτροπή για αυτό το βραβείο είναι οι ίδιοι οι εκδότες οι οποίοι ψήφισαν μέχρι τις 20 Μαρτίου. Και αυτοί είναι οι νικητές:

    Αφρική

    Ο Αφρικανός νικητής του 2024 είναι ο Yanbow Al Kitab, από το Μαρόκο, ένας εκδότης που ιδρύθηκε το 2006 από την Amina Hachimi Alaoui και εκδίδει βιβλία με μαροκινή/αραβική πολιτιστική εστίαση στα γαλλικά, αραβικά και αγγλικά.

    Ασία

    Το βραβείο κέρδισε η Poplar Publishing Co., Ltd. από την Ιαπωνία, ένα ανεξάρτητος εκδότης παιδικών βιβλίων που δραστηριοποιείται στον χώρο για περισσότερα από 70 χρόνια.

    Ευρώπη

    Για την Ευρώπη, ο νικητής είναι ο Spanish Mosquito Books Barcelona, ​​ένας μικρός εκδοτικός οίκος από την Ισπανία που ειδικεύεται στα βιβλία με εικόνες που δεν είναι φανταστικά. Ο Spanish Mosquito κάνει όλη την παραγωγή των βιβλίων και στόχος τους είναι “να ανακαλύψουμε ταλέντο και να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο“. Το πρώτο τους βιβλίο εκδόθηκε το 2016 και μέχρι σήμερα δημοσιεύουν περίπου 20 τίτλους το χρόνο, με συνεκδόσεις σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

    Βόρεια Αμερική

    Ο νικητής της Βόρειας Αμερικής ήταν η Canadian Greystone Kids, από την Greystone Books, έναν κορυφαίο ανεξάρτητο εκδότη βιβλίων για τη φύση, την επιστήμη, την υγεία και τα κοινωνικά ζητήματα, με δέσμευση για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού τους. Ιδρύθηκε στο Βανκούβερ το 1993 και πήρε το όνομά του από τη γκρίζα πέτρα που χρησιμοποιείται συνήθως στην αρχιτεκτονική πολιτιστικής κληρονομιάς στο Saskatoon του Saskatchewan, δημοσιεύει βιβλία που δείχνουν στους αναγνώστες πώς μπορούμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να φροντίζουμε τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη. Το Greystone Kids δημιουργήθηκε μόλις το 2019.

    Καραϊβική και Λατινική Αμερική

    Στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική, νικητής ήταν το Cataplum Libros από την Κολομβία, ένας εκδότης που σκάβει τη συλλογική μνήμη και εξερευνά τις ρίζες που συνδέουν τους Λατινοαμερικανούς. Οι Cataplum Libros αναζητούν κείμενα και εικονογραφήσεις που να συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ προσπαθούν να αναδεικνύουν το καινούργιο, καθώς συνομιλεί με το χθες. «Τα καλά βιβλία είναι σαν ήμερα ζώα που ξυπνούν όταν τους χαϊδεύουμε την πλάτη και μας δείχνουν την κοιλιά τους για να μας καλέσουν να παίξουμε, αλλά μη διστάσετε να μας δώσετε μια καλή μπουκιά», μας λένε με έναν υπέροχο ποιητικό τρόπο.

    Ωκεανία

    Τέλος, ο νικητής για την Ωκεανία, ήταν ο Huia Publishers, από τη Νέα Ζηλανδία, ένας ανεξάρτητος εκδότης που ανήκει στους Μαορί και παράγει καινοτόμα και εμπνευσμένα βιβλία, με ιστορίες που να έχουν απήχηση στους ανθρώπους τους και να αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular