More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜυθολογικά παραμύθια, του Κώστα Πούλου (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Μυθολογικά παραμύθια, του Κώστα Πούλου (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει τη νέα σειρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο Μυθολογικά παραμύθια που αφορούσε στους μυθικούς ήρωες. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και άλλα δύο βιβλία με θέμα τα τέρατα. Τα τέρατα της μυθολογίας μιλούν για τον εαυτό τους! Αφηγήτρια του βιβλίου αυτού είναι η Ναξία, η Σφίγγα που βρέθηκε στη Νάξο και φιλοξενείται στο Μουσείο των Δελφών. Η Ναξία συστήνεται και δίνει πληροφορίες για την ίδια και την ιστορία της. Αναλαμβάνει μάλιστα και το ρόλο της ξεναγού του Μουσείου των Δελφών. Μας παρέχει διάφορες πληροφορίες για τον χώρο και τους κανονισμούς, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες και φυσικά για άλλα αγάλματα όπως ο Ηνίοχος. Δεν παραλείπει μάλιστα να μας παρουσιάσει κι άλλες διάσημες Σφίγγες όπως της Σφίγγα της Γκίζας. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή των τεράτων ως θεματολογία μας ξάφνιασε ευχάριστα. Δεν είναι σύνηθες βλέπετε, τα τέρατα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη “κλέβοντας” λάμψη από τους μυθικούς ήρωες. Όμως αφενός διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στις ιστορίες, αφετέρου συνήθως ενδιαφέρουν πολύ τα παιδιά. Μας άρεσαν τα αινίγματα που παρεμβάλει ο συγγραφέας και μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη, καθώς και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που χαρίζει αμεσότητα και οικειότητα στο κείμενο. Εύστοχη η περιήγηση και η χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχή γύρω από το Μουσείο των Δελφών, που βοηθά τη σύνδεση του ανθρωπογενούς με το γεωγραφικό περιβάλλον. Η παρουσίαση της Σφίγγας είναι περισσότερο γοητευτική παρά τρομακτική. Δίνεται έμφαση στην ομορφιά και την ευφυΐα της και σε αυτό βοηθάει ιδιαιτέρως η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι τόσες ώστε να διεγείρεται η περιέργεια των μικρών αναγνωστών αλλά να μη γίνεται κουραστικό το κείμενο. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πληροφοριακό υλικό.

    mythologika_paramythia_poulos

    Θεωρείται ότι ήταν θυγατέρες του Αχελώου και της Μούσας Μελπομένης ή της Τερψιχόρης ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή της Γης. Πρωταγωνίστριες αυτού του βιβλίου, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει είναι οι Σειρήνες. Σύμφωνα με τον μύθο οι Σειρήνες ήταν θαλάσσιες νύμφες, συνοδοί της Περσεφόνης. Όταν την Περσεφόνη την απήγαγε ο Άδης η μητέρα της Δήμητρα τους έδωσε σώμα πτηνών για να τη βοηθήσουν στην αναζήτηση. Όταν πλέον δε κατάφεραν να τη βρουν εγκαταστάθηκαν στο νησί Ανθεμόεσσα του Τυρρηνικού πελάγους,  από όπου με το πανέμορφο τραγούδι τους προσέλκυαν τους ναύτες των πλοίων που πλησίαζαν στην περιοχή τους και προκαλούσαν στην συνέχεια την καταστροφή τους. Ο συγγραφέας δια στόματος Ιμερόπης, παραθέτει κάποια από τα στοιχεία που προαναφέραμε σε μια εξιστόρηση που διατηρεί τις εικόνες και την αφηγηματικότητα ενός παραμυθιού. Η Ιμερόπη μετά τις απαραίτητες συστάσεις, αφηγείται συναντήσεις “σταθμούς”, όπως αυτή με τον Οδυσσέα αλλά και τους Αργοναύτες, οι οποίοι είχαν καταφέρει να περάσουν από την περιοχή τους, όταν ο Χείρων είχε προειδοποιήσει τον Ιάσονα να πάρει μαζί του τον Ορφέα ο οποίος με το τραγούδι του ξεπέρασε σε ομορφιά τις σειρήνες και κατόρθωσαν τελικά να διαφύγουν χωρίς απώλειες. Γοητευτικές και φιλόμουσες παρουσιάζονται οι Σειρήνες τόσο στις περιγραφές, όσο και στις εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου. Η διαφορά αυτού του βιβλίου, σε σχέση με το Αίνιγμα της Σφίγγας, είναι ότι το κείμενο είναι περισσότερο λογοτεχνικό και λιγότερο γνωσιοκεντρικό. Η επιλογή σαφώς και δεν έγινε τυχαία, καθώς το ύφος εναρμονίζεται με την καλλιτεχνική φύση των Σειρήνων. Ένα στοιχείο που μας εντυπωσίασε είναι ότι ενώ θα περίμενε κανείς τη Μούσα- μητέρα να έχει διδάξει τη μουσική στις Σειρήνες, αυτός ο ρόλος αποδίδεται στον πατέρα-ποταμό. Ο συγγραφέας βάζει τον Αχελώο να μαθαίνει στα νεαρά κορίτσια του να ακούν τους ήχους της φύσης. Το νανούρισμα των τζιτζικιών, το θρόισμα των φύλλων, το τιτίβισμα των πουλιών αποτέλεσαν την έμπνευση για τον τραγούδι των Σειρήνων. Περιγραφικός λόγος, πλούσιες εικόνες και εγκιβωτισμένες ιστορίες μέσα στην αρχική συνθέτουν την ιστορία των Σειρήνων όπως την είδαν ο συγγραφέας Κώστας Πούλος και η εικονογράφος Σοφία Παπαδοπούλου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αίνιγμα της Σφίγγας
    Το τραγούδι των Σειρήνων
    Συγγραφέας: Κώστας Πούλος
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Σοφία Παπαδοπούλου
    Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια
    Διόρθωση τυπογρ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015
    Εκπ/κές Δραστηριότητες: Μαρία Γονιδάκη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-618-03-0097-0
    978-618-03-0098-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular