More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΝα μη φοβάσαι το σκοτάδι, του Σωτήρη Τριβιζά (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Να μη φοβάσαι το σκοτάδι, του Σωτήρη Τριβιζά (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Σύγχρονο παραμύθι για παιδιά

    Το παραμύθι Η Πεντάμορφη και το Τέρας (La Belle et la Bête) είναι ένα αρχετυπικό παραμύθι που κυκλοφόρησε σε πολλές εκδοχές ανά τον κόσμο. Το 1741 εκδόθηκε από τη Γαλλίδα μυθιστοριογράφο Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ ενώ 15 χρόνια μετά ξαναγράφτηκε από την Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν, διασκευή η οποία κατέληξε να είναι η πιο διαδεδομένη έκδοση του παραμυθιού. Οι ερευνητές τοποθετούν την ιστορία ως και 4 χιλιετίες πίσω.

    Ο Σωτήρης Τριβιζάς γράφει μια καλοκεντημένη παραλλαγή ενός εκ των γνωστότερων παραμυθιών του κόσμου. Η Πεντάμορφη και το Τέρας αλλιώς.

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι άνθρωποι είχαν κυνηγήσει μακριά, στα δάση, τα τέρατα, είχαν αιχμαλωτίσει ζώα και πουλιά, τέτοιος ήταν ο κόσμος τους μια φορά κι έναν καιρό παλιό. Ένα Τέρας, φριχτό στην όψη, συντροφιά με τον γέρο υπηρέτη του ζούσε και σε εκείνο το δάσος με τα θεόρατα δέντρα όπου βασίλευε παντού το σκοτάδι. Κάποτε, ένας απελπισμένος έμπορος έφτασε στην πόρτα του ζοφερού κάστρου όπου ζούσε το Τέρας. Φιλοξενήθηκε άψογα μα λίγο πριν φύγει πήγε να κόψει ένα από τα υπέροχα τριαντάφυλλα του κήπου. Το Τέρας οργίστηκε, ζήτησε να του ανταποδοθεί με “ό,τι πιο όμορφο έχεις” αλλιώς θα του έπαιρνε τη ζωή και κάπως έτσι η κόρη, η πανέμορφη, η Πεντάμορφη του εμπόρου αναγκάστηκε να πάει στο Τέρας να το παρακαλέσει. Άσχημο το Τέρας, Πεντάμορφη η κόρη, στον κόσμο συχνά τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται…

    Εστιάζοντας

    Είχε συγκλονίσει όταν κυκλοφόρησε το Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο- Ένα παραμύθι βασισμένο στον Λόρκα, ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία της δεκαετίας που πέρασε και τώρα ο ολιγογράφος Σωτήρης Τριβιζάς παίρνει λίγη από τη σκοτεινιά και την ευαισθησία του αμίμητου Ανδαλουσιανού ποιητή, τα διαθλά πάνω στα μοτίβα των κλασικών παραμυθιών και αποσταλάζει μια καλοκεντημένη παραλλαγή ενός εκ των γνωστότερων του κόσμου.

    Δίνοντάς του τον τίτλο Να µη φοβάσαι το σκοτάδι, ο συγγραφέας δίνει στο παραμύθι διαστάσεις που πιθανότατα στις κλασικές εκδοχές του παραμυθιού δεν κοντοστέκεται εύκολα κανείς. Η αντίθεση ομορφιάς και ασχήμιας είναι παρούσα, λογικό, βασικό αντιθετικό σχήμα. Οι άνθρωποι εξόρισαν οτιδήποτε διαφορετικό, μακριά από τον κόσμο τους ή το καταδίκασαν με άλλους τρόπους. Δείτε την αντιστοιχία με μεγάλη μερίδα ανθρώπων σήμερα. Πάνω απ όλα όμως, ενοχοποίησαν το σκοτάδι, έστειλαν στα βάθη του, στην αγκαλιά του, ό,τι δεν ήθελαν να βλέπουν, ό,τι δεν καταλάβαιναν, όσα ήταν δυσεξήγητα γι’ αυτούς. Το σκοτάδι γίνηκε η αντιδιαστολή του φωτός το οποίο στον συλλογικό νου φανερώνει τα πάντα, ενώ εκείνο, το σκότος, είναι η κρύπτη όλων των απευκταίων, των άσχημων. Το σκοτάδι και το φως στις καρδιές των ανθρώπων είναι επίσης ένας δυνατός, καταφανής συμβολισμός, τα οποία καλείσαι να δεις και να εκτιμήσεις αναλόγως των νοητικών ή άλλων προσλαμβανουσών σου.

    Οι αναλυτές του κλασικού παραμυθιού είδαν ένα εγχειρίδιο γάμου των όμορφων κοριτσιών με εύπορους, άσχημους γέρους, τόσο διαδεδομένου φαινομένου στη Γαλλία του 18ου και 19ου αιώνα. Ο Σ. Τριβιζάς στέκεται στην ψυχική ευγένεια του τέρατος σε αντιδιαστολή με την αποκρουστική του όψη. “…θα φροντίσω να σε απαλλάξω από την παρουσία μου” της λέει όταν αντιλαμβάνεται την αμηχανία της Πεντάμορφης στην πρόταση γάμου του. Αλλά η ευγένειά του, η ψυχική του εξύψωση είναι εκείνη που θα αλλάξει γνώμη στην αμήχανη κοπέλα.

    “Τα τέρατα μη σε τρομάζουν
    είναι της νύχτας τα παιδιά.
    Αν σκάψεις κάτω από το σκοτάδι
    θα βρεις μια τρυφερή καρδιά.”

    Ο παράξενος υπηρέτης που παρεμβάλλεται στην ιστορία λειτουργώντας ως ένας αυλικός αοιδός του παλατιού του τέρατος, είναι ένα εύρημα του συγγραφέα που διασπά την ευθύγραμμη ροή του παραμυθιού με έμμετρα τετράστιχα τα οποία λειτουργούν σαν τα χορικά των τραγωδιών ή τα μουσικά μέρη των σύγχρονων θεατρικών έργων.

    Η αγάπη μπορεί να σε βγάλει από το περιθώριο. Ο συγγραφέας χειρίζεται θαυμάσια τον λόγο, την απλότητα των κλασικών παραμυθιών, την γλυκύτητα με την οποία ήταν καμωμένα ακόμα και τα πιο σκοτεινά, γοτθικά παραμύθια.

    Η Κατερίνα Βερούτσου ήταν, θα έλεγα, η πλέον ιδανική να εικονογραφήσει την ατμόσφαιρα, τη σκοτεινιά, την εναλλαγή μουντάδας και φωτός του παραμυθιού αυτού, να εκθλίψει τη διαφεγγή αλήθεια του, αποσταγμένη, ουσιωμένη μέσα από τις εικόνες των λέξεων που έγιναν στις σελίδες του βιβλίου αληθινές εικόνες.

    Απολαμβάνεις.

    Αληθινό παραμύθι.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Να μη φοβάσαι το σκοτάδι
    Βασισμένο στο παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»
    Συλλογή: Πολύχρωμοι χαρταετοί
    Συγγραφέας: Σωτήρης Τριβιζάς
    Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Ιούνιος 2022
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-567-253-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular