More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΝουμεράλια, του Χόρχε Λουχάν (εικ.: Ιζόλ)

    Νουμεράλια, του Χόρχε Λουχάν (εικ.: Ιζόλ)

    Από παιδί είχα τη συνήθεια να ανοίγω τα βιβλία κρυφοκοιτάζοντας την τελευταία τους σελίδα. Έτσι έγινε και με το βιβλίο Νουμεράλια κι έφτασα μεμιάς στο “νούμερο 10 για τα παιδιά που σκέφτονται άλλα πράγματα… και ονειρεύονται.” Κι άρχισα να σκέφτομαι σε τι είδους όνειρα θα μας εμπλέξει ο συγγραφέας με αφορμή τους αριθμούς, που να μην τα έχουμε ξανακάνει. Και ξεκίνησα το ταξίδι από την αρχή με το αυγό σαν το μηδεν, να προσπαθεί να σταθεί όρθιο. Κι ύστερα έκαναν την εμφάνισή τους ήρωες παραμυθιών όπως το ασχημόπαπο με τη δισυπόστατη ύπαρξή του και οι νάνοι που περιμένουν μια παιχνιδιάρα Χιονάτη. Μπαλόνια, ζώα μικρά, μεγάλα και κλεψύδρες γίνονται αφορμή για δημιουργικές περιπλανήσεις γεμάτες φαντασία και συνειρμούς. Το κάθε δισέλιδο του βιβλίου θα μπορούσε να αποτελεί μια αυτόνομη ιστορία. Η ανάποδη καρέκλα που παραπέμπει στο αριθμό τέσσερα  μας ξάφνιασε ευχάριστα, όπως άλλωστε και οι τρεις σωματοφύλακες που γίνονται έξι χάρη στο καθρέφτισμά τους!

    Βιβλία με αριθμούς ή για αριθμούς έχουμε διαβάσει αρκετά. Το βιβλίο Νουμεράλια δεν είναι ακόμα ένα. Χάρη στην επιτυχημένη αγκύρωση εικόνας και λόγου, που εναρμονίζονται υπέροχα, αλλά χωρίς να στερούνται της αυτόνομης έκφρασής τους, έχουμε στα χέρια μας ένα υπέροχο βιβλίο! Ο λόγος του Χόρχε Λουχάν ειναι σύντομος, αλλά ποιητικός. Οι εικόνες της Isol που το 2013 απέσπασε το βραβείο της Άστριντ Λίντγκρεν, από την άλλη πλευρά, είναι πρωτότυπες, έξυπνες, χιουμοριστικές και δίνουν έμφαση σε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σωματοφυλάκων που καθώς καθρεφτίζονται στο νερό, τα μουστάκια τους αντικαθιστανται από ψάρια και λιβελούλες και τα καπέλα τους από νούφαρα και βατράχια. Για να μην αναφερθούμε στο ευρηματικό σκηνικό της κλεψύδρας του αριθμού οκτώ, που αποτελεί μια ολόκληρη εγκιβωτισμένη ιστορία χωρίς λόγια! Τα δε εσώφυλλα του βιβλίου με την αριθμογραμμή, αλλά και την κάθετη αρίθμηση είναι από μόνα τους μια πρόκληση για τον αναγνώστη, να μετρήσει, να ονειρευτεί και να ταξιδέψει.

    Μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Μάρτης που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Νουμεράλια
    Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
    Συγγραφέας: Jorge Lujan
    Εικονογράφηση: ISOL
    Εκδόσεις: Μάρτης, 2014
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 24 Χ 29
    ISBN: 978-618-81193-0-7

     

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular